Első Budapesti Borbár Túra: 22 helyen kedvezménnyel

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai együttműködésével rendezik meg június 8-án az I. Budapesti Borbár Túrát. Ezen az estén budapesti borbárok látják vendégül a huszonkét magyar borvidéket, kedvezményes kóstolást és találkozási lehetőséget kínálva a borászoknak és a borfogyasztóknak. Az első Budapesti Borbár Túrán a borkedvelők huszonkét helyszínt járhatnak végig. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóját július 1-jén a Király utcai ETAP Borbárban rendezték. 

Tóth Adrienn borkommunikációs szakember (Wineglass Communication) a minőségi borfogyasztási igényről beszélt, majd Szűcs-Balás Vera, az MTÜ Budapest–Közép-Dunavidék régió marketingmenedzsere a Budapesti Borbár Túra alkalmával a színvonalas és széles borpalettával rendelkező borbárokra hívta fel a figyelmet. A csatlakozó borbárok egy-egy borvidéknek adnak otthont egy este erejéig. A kedvezménnyel kínált borokon túl meghívott borászok, valamint turisztikai és gasztronómiai kiadványok segítenek megismerni a 22 magyar borvidéket és kedvet ébreszteni a borvidékre tett utazáshoz.

Június 8-án minden egyes borbár vendégül lát egy-egy borvidéket, amelyet a területről érkező neves borászok képviselnek. A borászoktól megtudhatják a vidékre vonatkozó tudnivalókat, a rájuk jellemző borkultúra érdekességeit, sőt, az aktuális vidék legalább három borát huszonkét százalék kedvezménnyel kóstolhatják meg az érdeklődők.

Gere Andrea villányi borász (Gere Attila Pincészete) jónak tartotta a kezdeményezést, remélve, hogy az nemcsak a fővárosra fog koncentrálódni. Ifj. Heimann Zoltán szekszárdi borász (Heimann Családi Borbirtok) a kóstolandó borok sokszínűségét hangsúlyozta.

A borbárok elterjedésében azok a főként fiatal, tudatos borfogyasztók is fontos szerepet töltöttek be, akik értékelték, hogy ezeken a helyeken az adott borhoz illő pohárból, megfelelő fogyasztási hőmérsékleten tudnak kóstolni. Különlegességnek számít, hogy a népszerű és befutott borászatok mellett kevéssé ismert, feltörekvő, nívós pincészetek szortimentje is megtalálható ezeken a helyeken.

Mivel a borok kis mennyiségben is rendelhetők, a borkedvelők megkóstolhatnak akár több fajta bort is ugyanattól a termelőtől, ugyanarról a borvidékről vagy akár ugyanabból a szőlőfajtából is, egymáshoz hasonlíthatják a különböző évjáratokat, borkészítési filozófiákat, termőterületeket.

Mára már több mint húsz borbár működik a fővárosban, amelyeket mind kicsit más elképzelések mentén alakítottak ki, így eltérnek a borkínálatuk összeállításában, a gasztronómiai palettájukban és a belső terükben, hangulatukban is.

A program célja, hogy minél többen kedvet kapjanak a nyári és őszi boros kalandtúrához, hazánk neves borvidékeinek felfedezéséhez, bebarangolásához.

A tájékoztató és a kóstolás végén az újságírók két csoportban látogattak meg néhány borbárt. Burai László (bor- és gasztrokommunikáció) szakmai szervező kísérte az egyik csoportot, amely többek között a Kadarka borbárba látogatott, ahol Laurenczy Árpád ügyvezető mutatta be a létesítményt, ahol 165 bort kínálnak és a naponta mintegy 200 vendég sört is rendelhet a borkorcsolyák mellé.

Az esemény weboldalát ide kattintva érheti el, a Facebook-oldal pedig itt található.


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.