Első Budapesti Borbár Túra: 22 helyen kedvezménnyel

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai együttműködésével rendezik meg június 8-án az I. Budapesti Borbár Túrát. Ezen az estén budapesti borbárok látják vendégül a huszonkét magyar borvidéket, kedvezményes kóstolást és találkozási lehetőséget kínálva a borászoknak és a borfogyasztóknak. Az első Budapesti Borbár Túrán a borkedvelők huszonkét helyszínt járhatnak végig. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóját július 1-jén a Király utcai ETAP Borbárban rendezték. 

Tóth Adrienn borkommunikációs szakember (Wineglass Communication) a minőségi borfogyasztási igényről beszélt, majd Szűcs-Balás Vera, az MTÜ Budapest–Közép-Dunavidék régió marketingmenedzsere a Budapesti Borbár Túra alkalmával a színvonalas és széles borpalettával rendelkező borbárokra hívta fel a figyelmet. A csatlakozó borbárok egy-egy borvidéknek adnak otthont egy este erejéig. A kedvezménnyel kínált borokon túl meghívott borászok, valamint turisztikai és gasztronómiai kiadványok segítenek megismerni a 22 magyar borvidéket és kedvet ébreszteni a borvidékre tett utazáshoz.

Június 8-án minden egyes borbár vendégül lát egy-egy borvidéket, amelyet a területről érkező neves borászok képviselnek. A borászoktól megtudhatják a vidékre vonatkozó tudnivalókat, a rájuk jellemző borkultúra érdekességeit, sőt, az aktuális vidék legalább három borát huszonkét százalék kedvezménnyel kóstolhatják meg az érdeklődők.

Gere Andrea villányi borász (Gere Attila Pincészete) jónak tartotta a kezdeményezést, remélve, hogy az nemcsak a fővárosra fog koncentrálódni. Ifj. Heimann Zoltán szekszárdi borász (Heimann Családi Borbirtok) a kóstolandó borok sokszínűségét hangsúlyozta.

A borbárok elterjedésében azok a főként fiatal, tudatos borfogyasztók is fontos szerepet töltöttek be, akik értékelték, hogy ezeken a helyeken az adott borhoz illő pohárból, megfelelő fogyasztási hőmérsékleten tudnak kóstolni. Különlegességnek számít, hogy a népszerű és befutott borászatok mellett kevéssé ismert, feltörekvő, nívós pincészetek szortimentje is megtalálható ezeken a helyeken.

Mivel a borok kis mennyiségben is rendelhetők, a borkedvelők megkóstolhatnak akár több fajta bort is ugyanattól a termelőtől, ugyanarról a borvidékről vagy akár ugyanabból a szőlőfajtából is, egymáshoz hasonlíthatják a különböző évjáratokat, borkészítési filozófiákat, termőterületeket.

Mára már több mint húsz borbár működik a fővárosban, amelyeket mind kicsit más elképzelések mentén alakítottak ki, így eltérnek a borkínálatuk összeállításában, a gasztronómiai palettájukban és a belső terükben, hangulatukban is.

A program célja, hogy minél többen kedvet kapjanak a nyári és őszi boros kalandtúrához, hazánk neves borvidékeinek felfedezéséhez, bebarangolásához.

A tájékoztató és a kóstolás végén az újságírók két csoportban látogattak meg néhány borbárt. Burai László (bor- és gasztrokommunikáció) szakmai szervező kísérte az egyik csoportot, amely többek között a Kadarka borbárba látogatott, ahol Laurenczy Árpád ügyvezető mutatta be a létesítményt, ahol 165 bort kínálnak és a naponta mintegy 200 vendég sört is rendelhet a borkorcsolyák mellé.

Az esemény weboldalát ide kattintva érheti el, a Facebook-oldal pedig itt található.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.