Ezt látni kell: Eger

Eger felkeresésén minden hazánkfia átesik egyszer: osztálykirándulás vagy családi program keretében a legtöbbünk megtekinti a legendás Várat, egykor Dobó István birodalmát, ahol elmereng az Egri csillagokban olvasottak alapján. Azonban Eger nemcsak pusztán egy olvasásélmény, hanem annál sokkal több. Ezt bizonyították be azon a borvacsorán, amely a városról szólt, Budapesten, a St. Andrea Wine ß Gourmet Barban, június 23-án.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Észak-magyarországi Regionális szervezete és Eger városának prominens szereplőinek részvételével zajlott a hangulatos, sok szép bortétellel bélelt est, ahol Habis László, a város első embere köszöntötte a vendégeket, majd Molnár Anita regionális marketingigazgató (MTÜ) elmondta, Eger 2,2 milliós vendégéjszaka számával Magyarország harmadik legfrekventáltabb helye a főváros és a Balaton után. Egyben elárulta, mi a csuda az az Másfélmillió kalória elnevezésű kampány (a Másfélmillió lépés Kéktúra kampány szlogenje alapján), amelynek értelmében gasztronómiai élményekre invitálják Egerbe és környékére a hazai vendégeket, valamint egyben azt is jelzik, hogy az egészségtudatosság fontos szerepet játszik a hegyvidék életében.

Vár, fesztiválok, fürdők, titkok, részletek

Habis László polgármester hozzátette, idén is folytatják a nagysikerű Kis Jumurdzsák nevű, az online-on zajló napi beszámolót városukról, amikor majd augusztusban kiderül, ki idén a Kis Jumurdzsák nevű titkos írnok. Egyben a legújabb rekonstrukciókról is beszámolt. Kész például a Lyceum átépítése, és arra is nagyon büszkék, hogy július 1-től egyetemként működhet tovább a megújított épület. Az Érseki Palota tervezett rekonstrukcióját is befejezték az idegenforgalmi időszak kezdetére, ahogy a Várban újjáépült a Török kert, valamint a Kazamatarendszer is látogatható immár.

Városuk koncepciója, hogy nem egy fesztivált tartanak, hanem többet sorban, egymás után, de persze kiemelkedő közülük a júliusi Bikavér Ünnep Szent Donát napján, ahol minőségi éttermek kínálnak ételsort gyönyörű borok kíséretében.

A helyi Vármúzeum a vidéki múzeumok közül a leglátogatottabb 350 ezret meghaladó éves vendégszámával, idén 2,2 milliós beruházás keretében történtek fejlesztések, és a cél az, hogy a Vár teljes területén (benne a Vármúzeummal) visszavarázsolják Dobó korát, azaz azt a képet, ahogy az épület a törökök ostromolta időben az Egri Vár kinézhetett.

Ha 15 óra 52 perc, akkor durr!

Bár a helyiek már lassan megszokták, de azért még ma is van, aki 15 óra 52 perckor, amikor minden áldott nap eldördül a híres szakállas puska, összerezzen, pedig e lövés mindössze csak azt jelzi, hogy a lakosok 1552-re emlékeznek, a a törökök elleni dicsőséges várvédés évfordulójára.

Érdekesség még, hogy minden szombaton 10 órai kezdettel garantált városnézésre invitálják a turistákat, ahol szakképzett idegenvezető mutatja meg az 55 ezer lakosú, történelmi város legfőbb nevezetességeit.

A vacsora előtt dr. Lőrincz György, a St. Andrea borbirtok tulajdonosa egy Máray-idézettel kezdte rövid köszöntőjét, majd borait mutatta be, és többek közt azt is megtudhattuk, Eger környékén – ahol az ő szőlői is találhatók – 62 nyilvántartott fajtából 42 fehér fajta, amelyek zamatosak, izgalmasak, és a helyi adottságoknak köszönhetően mind azt bizonyítják, aki Egerbe látogat, és egyszer életében csupán a Várat nézi meg – sok szépséget kihagy az ott átélhető élményhegyek közül.

Forrás: Vendég & Hotel


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.