Ezt látni kell: Eger

Eger felkeresésén minden hazánkfia átesik egyszer: osztálykirándulás vagy családi program keretében a legtöbbünk megtekinti a legendás Várat, egykor Dobó István birodalmát, ahol elmereng az Egri csillagokban olvasottak alapján. Azonban Eger nemcsak pusztán egy olvasásélmény, hanem annál sokkal több. Ezt bizonyították be azon a borvacsorán, amely a városról szólt, Budapesten, a St. Andrea Wine ß Gourmet Barban, június 23-án.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Észak-magyarországi Regionális szervezete és Eger városának prominens szereplőinek részvételével zajlott a hangulatos, sok szép bortétellel bélelt est, ahol Habis László, a város első embere köszöntötte a vendégeket, majd Molnár Anita regionális marketingigazgató (MTÜ) elmondta, Eger 2,2 milliós vendégéjszaka számával Magyarország harmadik legfrekventáltabb helye a főváros és a Balaton után. Egyben elárulta, mi a csuda az az Másfélmillió kalória elnevezésű kampány (a Másfélmillió lépés Kéktúra kampány szlogenje alapján), amelynek értelmében gasztronómiai élményekre invitálják Egerbe és környékére a hazai vendégeket, valamint egyben azt is jelzik, hogy az egészségtudatosság fontos szerepet játszik a hegyvidék életében.

Vár, fesztiválok, fürdők, titkok, részletek

Habis László polgármester hozzátette, idén is folytatják a nagysikerű Kis Jumurdzsák nevű, az online-on zajló napi beszámolót városukról, amikor majd augusztusban kiderül, ki idén a Kis Jumurdzsák nevű titkos írnok. Egyben a legújabb rekonstrukciókról is beszámolt. Kész például a Lyceum átépítése, és arra is nagyon büszkék, hogy július 1-től egyetemként működhet tovább a megújított épület. Az Érseki Palota tervezett rekonstrukcióját is befejezték az idegenforgalmi időszak kezdetére, ahogy a Várban újjáépült a Török kert, valamint a Kazamatarendszer is látogatható immár.

Városuk koncepciója, hogy nem egy fesztivált tartanak, hanem többet sorban, egymás után, de persze kiemelkedő közülük a júliusi Bikavér Ünnep Szent Donát napján, ahol minőségi éttermek kínálnak ételsort gyönyörű borok kíséretében.

A helyi Vármúzeum a vidéki múzeumok közül a leglátogatottabb 350 ezret meghaladó éves vendégszámával, idén 2,2 milliós beruházás keretében történtek fejlesztések, és a cél az, hogy a Vár teljes területén (benne a Vármúzeummal) visszavarázsolják Dobó korát, azaz azt a képet, ahogy az épület a törökök ostromolta időben az Egri Vár kinézhetett.

Ha 15 óra 52 perc, akkor durr!

Bár a helyiek már lassan megszokták, de azért még ma is van, aki 15 óra 52 perckor, amikor minden áldott nap eldördül a híres szakállas puska, összerezzen, pedig e lövés mindössze csak azt jelzi, hogy a lakosok 1552-re emlékeznek, a a törökök elleni dicsőséges várvédés évfordulójára.

Érdekesség még, hogy minden szombaton 10 órai kezdettel garantált városnézésre invitálják a turistákat, ahol szakképzett idegenvezető mutatja meg az 55 ezer lakosú, történelmi város legfőbb nevezetességeit.

A vacsora előtt dr. Lőrincz György, a St. Andrea borbirtok tulajdonosa egy Máray-idézettel kezdte rövid köszöntőjét, majd borait mutatta be, és többek közt azt is megtudhattuk, Eger környékén – ahol az ő szőlői is találhatók – 62 nyilvántartott fajtából 42 fehér fajta, amelyek zamatosak, izgalmasak, és a helyi adottságoknak köszönhetően mind azt bizonyítják, aki Egerbe látogat, és egyszer életében csupán a Várat nézi meg – sok szépséget kihagy az ott átélhető élményhegyek közül.

Forrás: Vendég & Hotel


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.