Legördült a függöny Rácz Jenő éttermében

Ez, a sztárséf értelmézésben, a nyitással egyenlő. Harmadszori nekifutásra május 8-án sikerült végre megnyitnia a pesti Belváros egyik legújabb, legizgalmasabb gasztrohelyét, a Rumour by Rácz Jenőt.

Május 8-án nyílik Budapest "gasztroszínháza", amely már régóta "szóbeszéd", azaz angolul "rumour" tárgya. Rácz Jenő az eddigi egyetlen magyar séf, akinek külföldön sikerült kiérdemelnie a Michelin-csillagot, és hazai médiaszereplései miatt az egyik legismertebb és legnépszerűbb szakember Magyarországon.

Sosem volt önálló étterme, most végre lett

Az étterembe járó közönség eddig azonban nem kapott lehetőséget arra, hogy a főztjét is kipróbálja, hiszen Jenő  nem szerződött séfként más egységbe: saját étterem nyitása mellett döntött. Ezen elképzelése, az általa vázolt szakmai koncepció összevágott a Costes Csoport tulajdonosainak terjeszkedési szándékával, így két év előkészítés után, a korlátozások lejártával most megnyílhat végre ez a különleges hely.

Nem csak fine dining, hanem valami más

A Rumour by Rácz Jenő névre hallgató hely nem egyszerűen egy újabb fine dining étterem, hanem egyfajta "gasztroszínház", ahol egyedi séfasztal koncepció mentén, egy különleges "speak easy" stílusú bárral és egy delicates bolttal is várják a vendégeket.

Ott kezdődik a dolog, hogy a Petőfi tér – Régiposta utca sarkán elhelyezkedő éttermet már önmagában megtalálni is elég nagy kihívás. (az idősebbek kedvéért: ez volt anno a Napoletana, Budapest első olasz ételeket kínáló helye), hiszen ahol logikusan a bejáratnak kellene lennie - ott zárt, lefüggönyzött kaput találunk. Sem egy felirat, sem ablakon át elénk táruló, hívogató látvány nem hirdeti harsányan Budapest legújabb éttermét.

Az épület sarkán egy márványtábla azt jelzi csupán, hogy a nemzet színésze, Sinkovits Imre egykor e házban élt. Bár a kétszárnyú, belülről lefüggönyözött bejárati üvegajtó ott van, azonban az érkező vendéget egy halovány felirat mégis a Régiposta utca felőli, kis ajtó felé tessékeli az érkezőt, amely tulajdonképpen egy gourmet bolt, a Rumour Deli Shop bejárata. A kis „kulináris butikban” kistermelők válogatott termékeit kínálják, és ott az eladó jóindulatára van bízva az ember, aki "Hol az étterem bejárata?" elhümmögött kérdésre egy hűtőhelyiség bejáratára mutat a kérdezett...

Igazi gasztrokaland: fent menő bárral, alul különleges séf asztala koncepcióval

„Már bejutni a Rumourba is egy kisebbfajta kihívás”, mondja Rácz Jenő, a bemutató alkalmával, „és maga az étterem gasztro-kalandra hívja a vendégeket", teszi hozzá. Aki elmondja azt is, hogy az elképzelés alapja a „chef’s table” azaz a séf asztala koncepció, ahol a vendégek a konyhát körbeülve fogyasztják el a különböző fogásokat.

Az étterembe érkezők és a séfek közötti közvetlen kapcsolatnak köszönhetően a stílus kötetlen, szinte baráti. Sokkal nagyobb flancot, előkelő színjátékot gondolt előre az ember, mint amibe valójában csöppen, pedig egy elsötített helyre érkezik a vendég, ahol a hatalmas ablakokat lehulló, vastag bársonyfüggönyök takarják, egyetlen helyen sem tud beszivárogni a fény.

A meghökkentő belsőépítészeti munkákért Bonta Gáspár felel, a helyiségekben mindenütt körben (de még a mellékhelyiségekben is) pedig egy magángyűjteményből származó kortárs művészeti kollekció darabjaival. Tény, Rácz Jenő éttermében nem csak az ételek koncepciója különleges, hanem mellé komplett művészeti élményt is kap az, aki ide betér. 

„A Rumourt az enteriőr kialakításában is igyekeztünk egyedivé varázsolni, ebben Bonta Gáspár tervező-designer volt a segítségünkre”, ezt már Gerendai Károly, az étterem társtulajdonosait összefogó Costes Group képviselője meséli. Igyekeztek a két szint - az étterem és a bár - jellegét markánsan elkülöníteni és természetesen egy olyan bejáratot kialakítani, amely már az első pillanatban meghökkenti az embert. „Mindamellett a térben és a falakon kiállított több tucat kortárs képzőművészeti alkotás egyfajta „modern art múzeum” hangulatot kölcsönöz az étteremnek”, teszi még hozzá Gerendai.

Kezdődhet az előadás

A kétszintes tér alsó, étterem szintjén félkörben összefüggő asztal helyezkedik el, amelynek belső oldalán a konyhát találjuk, a külső ívben pedig a vendégek foglalnak helyet. A félkörön belül, velük szemben a séf tálalja fel a különböző, „ráczjenősen innovatív” ételeket. „Itt minden fogáshoz egy történet is jár, egy kicsit színház, egy kicsit stand-up, ami teljesebbé teszi az élményt és oldottabbá a hangulatot.”

Az étterem kétféle menüsort kínál, egymást követő időben. A „pre-theatre” egy 6 fogásos – mérsékeltebb árú - korai menü, amelyet egy adott időpontra, este 17:30-ra lehet foglalni, a „nagy”, 11 fogást kínáló „Rumour-menü” pedig 19:30-kor kezdődik.

„Persze, aki nem végez a hat fogással időben, azt sem küldjük haza, hanem nekik az emeleti bárban tálaljuk a sor hátralévő kínálatát” – avat be a séf, ezzel rátérve, hogy a gourmet shop, és az étterem mellett, a felső szinten egy „angol klub” jellegű tér is kialakításra került: a Rumour Barban változatos italkínálattal, exkluzív koktélokkal várják a vendégeket. A bár melletti elszeparálható különteremben – igény esetén – privát vacsorát is felszolgálnak.

E nyáron, mint elmondják mindketten, a pandémiának köszönhetően, alapvetően magyar vendégkörrel számolnak, ezért is lett a Rumour is SZÉP Kártya elfogadóhely.

Mostantól minden este itt a helye

Most pedig arról, ami valóban mindenkit a legjobban érdekel. Hiszen lehet nagy flanc, lehet különlegesen meghökkentő a körítés, ha a lényeg, vagyis a felkínált fogások minden, csak nem emlékezetesek.

Nos, itt ez nem így van: tényleg fantasztikusan jók és különlegesen a fogások, hozzá csodálatos borokat választott a sommelier.

A szénné égetett padlizsán (!) imádnivaló, a kacsamájas előétel egy furmint társaságában szintén felejhetetlen gasztroélmény, az érlelt mangalicasonka fürjtojással pedig már csak azért eleve meghökkentő, mert Jenő kezében érkezik, azaz egy olyan tányérban tálalják fel, mintha a kezéből ennénk. Az égetett karfiolban kicsit több a só számomra a kelleténél, a sisho sorbet viszont az ételek közti szünetekként viszont megint olyan szenzációsan látványos, és annyira üde ízeket hoz uborkával, fűszerezettségével, hogy le a kalappal a fiatal sztárséf tudása, kreativitása előtt. Egy galambot is kóstolhattunk, árpagyöngy kíséretében, zellerrel, élesztő-eszenciával, szintén szenzációs élmény. Végül pedig a cseresznye és mandula névre elkeresztelt desszert koronázta meg méltóképp egy spanyol sherry-vel az estét.

Jenő végig jön-megy a vendégek közt, a pult másik oldaláról magyarázza, mutatja, mit miért és hogyan készített, mi kerül épp vendége elé. Közvetlen, kedves, természetes, kiderül, mostantól, a szünnapok kivételével minden este jelen lesz, a médiaszereplések helyett most saját étterme a prioritás. Közben nézem a naptárat, mikor lehetne ide újból visszajönni, mert ezt a sajátos értelmezésű gasztroszínházat másnak is látnia kell.

 

 

 

 

Forrás: Costes Csoport / Turizmus Online

Forrás: Fotók: Seregélyes Gábor


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.