Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot!

Az utóbbi időkben a cukrászdákat, fagyizókat sem kímélték a válságok, sokan már tavaly feladták és bezártak. A legtöbb hely azonban még kitart, és bizakodva várják az idei szezont. A frekventáltabb helyeken 600-650 Ft körül várható egy gombóc fagylalt ára, de biztosan sokan fogják 500 és 600 Ft között kínálni idén is a fagylaltjukat. 

A cukrászdákat is érintő bezárási hullámról, a 2024-es év kilátásairól és a klímaváltozás lehetséges hatásairól Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke nyilatkozott a Pénzcentrumnak. A szakértő azt is elárulta, mennyibe kerülhet majd egy gombóc fagylalt átlagosan 2024-ben, hogy mik lehetnek a jövő slágerízei, illetve hogy milyen trendek alakíthatják, mi kerül a tölcsérekbe:

Fagylalt / depositphotos.com
Fagylalt / depositphotos.com

A fagylaltnál nem kell túl nagy áremeléssel számolni egyelőre, vannak, akik a tavalyi áron indítják a szezont és akik emelni kényszerülnek, azok is nagyjából csak 10-15%-os árkorrekciót terveznek, ami még az éves infláció mértékét sem éri el. A frekventáltabb helyeken 600-650 Ft körül várható egy gombóc fagylalt ára, de biztosan sokan fogják 500 és 600 Ft között kínálni idén is a fagylaltjukat. A sütemények ára átlagosan 1000 Ft és 1500 Ft között mozog a legtöbb helyen, de talán ebben nagyobb különbség tapasztalható az elhelyezkedéstől és az üzletpolitikáktól függően.

Vannak olyan extrém magasra pozicionált helyek, ahol már elérik, vagy akár meg is haladják a nyugat-európai árakat és 2500-3000 Ft-ba kerül egy desszert, de nem ez az általános. Továbbá, még mindig vannak olyan helyek is, ahol nem érik el az 1000 Ft-os küszöböt a sütemény árak, mert attól tartanak, hogy akkor eladhatatlanok lennének. A keleti és nyugati országrész között hatalmas árkülönbségek tapasztalhatók. A fagylalt még mindig egy nagyon fontos megélhetési forrása egy cukrászdának, fagylalt nélkül nehezen maradna talpon a legtöbb vállalkozás.

Rengeteget fejlődött itthon a fagylaltkínálat az elmúlt években, amihez hozzájárult az Év Fagylaltja verseny is, de az utóbbi évek nemzetközi sikerei is egyre feljebb viszik a magyar fagylalt nívóját itthon és a világ fagylalttérképén is.

A csokoládé, vanília, eper, citrom élvonalhoz hozzácsapódott az elmúlt években a mangó és a pisztácia is. Ezek nélkül elképzelhetetlen egy fagylaltpult kínálata manapság. Az alapízekből fogy a legtöbb még mindig, de az újdonságokra is mindig szükség van, sőt igazi színfolt tud lenni egy-két extrém fagylaltkülönlegesség is. 

A Gelato World Cup 2024. fagylalt világbajnokságon elért harmadik helyezés (Somogyi Renáta, Fodor Sándor, Füredi Krisztián, Gácsi Zoltán és Gáborecz István alkotta magyar csapat) is egy újabb hatalmas mérföldkő a szakmánknak és a világ felé is megmutattuk, hogy a magyar cukrászok és fagylaltmesterek igenis a világ élvonalába tartoznak. Szükség van az ilyen sikerekre, hogy szakácsokhoz hasonlóan a cukrászok között is legyenek követendő példaképek.


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.