Tudjon meg mindent az utazási irodai felelősségbiztosításról!

Megszületett a várva várt utazási irodai felelősségbiztosítási termék, amely a Colonnade Insurance S.A. biztosítótársaságnál lesz hamarosan elérhető. A termék részleteit a Magyar Utazási Irodák Szövetsége foglalta össze.

A 2011 novemberében történt egyiptomi buszbaleset következtében – miután a Kúria tavaly úgy döntött, hogy teljes körű kártérítési felelőssége van a Best Reisen utazási irodának a károsultak felé – többször is felmerült már, hogy csak a felelősségbiztosítás megkötése lehet a megoldás az utazásszervezők számára, hogy a felperest képviselő dr. Ikanov Gábor ügyvéd szerint precedensértékű ítélettel járó kártérítést elkerüljék.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) kezdeményezésére hamarosan új termékként kerül a piacra az utazási irodai felelősségbiztosítási termék. A felelősségbiztosítás eddig jóformán ismeretlen volt a magyar piacon, vagy akinek volt hasonló biztosítása, ott a tanulmányozás után derült arra fény, mennyi hiányosság van benne. Ennek ellenére tény, hogy egyes külföldi hátterű utazásszervezők (pl. ETI, Kartago Tours) már most is rendelkeznek nagyösszegű felelősségbiztosítással. 

Számos egyeztetető tárgyalás eredményeképpen a biztosítási termék létrejött – tájékoztatta tagirodáit a MUISZ.

Az Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017 elnevezésű termék a Colonnade Insurance S.A. biztosítótársaságnál lesz elérhető, amely a MUISZ felkérése alapján a Willbot & Kopking’s Hungary Zrt. Biztosítási alkusz közreműködésével készült.

A felelősségbiztosítás két fontos részből áll, az egyik az utazásszervezői tevékenységből eredő esetleges személyi sérülésre és dologi károkra terjed ki, a másik pedig az utazásközvetítői tevékenységnél felmerülő esetleges téves felvilágosítás, hibás dokumentáció miatt okozott kárra, mely utóbbi csupán a pénzügyi veszteségre terjed ki. Természetesen a két tevékenységnél eltérő a termék díja.

Miért szükséges az utazásszervezői felelősségbiztosítás?

A 218/2008-as Kormányrendelet az Utazási szerződésről kimondja, hogy az utazásszervező felel az utazási szerződés nem-teljesítéséből vagy hibás teljesítéséből eredő károkért, illetve a személyiségi jogsértésért járó sérelemdíjért, kivéve, ha a nem-teljesítés, illetve a hibás teljesítés sem az ő, sem az általa igénybe vett közreműködő magatartására nem vezethető vissza. Emellett az utazásszervező a szolgáltatás teljesítéséhez igénybe vett közreműködő magatartásáért úgy felel, mintha maga járt volna el, kivéve, ha a közreműködő felelősségét jogszabályban kihirdetett nemzetközi egyezmény korlátozza.

Mire terjed ki a termék?

A felelősségbiztosítási termék általános felelősségbiztosítási, munkáltatói felelősségbiztosítási, speciális szolgáltatói felelősségbiztosítási, utazásközvetítői tevékenységre szakmai felelősségbiztosítási, valamint bérlői felelősségbiztosítási fedezetet biztosít – beleértve a kárigénnyel kapcsolatosan felmerülő jogivédelem-költségeket is –, bővebb fedezeti opció választása esetén pedig utazásszervezői tevékenységre is kiterjed.

Amire nem terjed ki a felelősségbiztosítás

A biztosítás nem terjed ki többek között az Amerikai Egyesült Államok és Kanada területére (az USA-ban és Kanadában érvényesített kárigényekre nem vonatkozik a fedezet, de például az Egyesült Államokban bekövetkezett kár kapcsán Magyarországon érvényesített kárigényre igen), a háborúval és terrorizmussal kapcsolatban felmerült kárigényekre, a légiközlekedéssel kapcsolatos balesetekre, a személyiségi jog megsértésére, valamint a saját károkra. A légiközlekedés és a hajós utazás is ki van zárva, valamint, ha a vállalkozó saját autóbusszal utaztat, hiszen ez utóbbi esetben saját gépjármű-felelősségbiztosítással kell, hogy rendelkezzen a vállalat. Ennek értelmében buszos utazás esetén csak arra az esetre terjed ki az utazási irodai felelősségbiztosítás, ha az utazásszervező buszos alvállalkozót vesz igénybe.

Díjkalkuláció utazásszervezői felelősség esetén

Utazásszervezői felelősség esetén a nettó árbevételtől függően az utazási vállalkozásokat 7 kategóriába sorolják, a nettó árbevétel alapján 50 millió forinttól 10 milliárd forintig terjed a skála, az éves biztosítási limit szerint pedig 5 kategória van, 25 millió forinttól 500 millió forintig. A biztosítás területi hatálya szerint is különbséget tesznek, eszerint a biztosítás a következő területekre terjedhet ki: Európa, Európa és a Földközi-tenger, illetve az egész világ (kivéve az Amerikai Egyesült Államokat és Kanadát).

A díj attól is függ, hogy a vállalkozás MUISZ-tagiroda vagy sem: amennyiben ugyanis minimum 40 tagiroda megköti a szerződést, úgy 20% kedvezmény jár a MUISZ-tagirodáknak a biztosítási díjból.

Példák az utazásszervezői felelősségbiztosítási díjak számítására

• Legalacsonyabb díj: 50 millió alatti nettó árbevétel, 25 millió Ft éves biztosítás limit, Európa területi hatály, MUISZ-kedvezménnyel: évi 212.000 Ft

• Középkategória: 100-500 millió Ft nettó árbevétel, 100 millió Ft éves biztosítási limit, Európa területi hatály, MUISZ-kedvezménnyel: évi 452.400 Ft

• Legmagasabb díj: 10milliárd feletti nettó árbevétel, 500 millió Ft éves biztosítási limit, egész világ területi hatály, MUISZ-kedvezmény nélkül: évi 3.746.250 Ft

Az önrészesedés mértéke függ az alvállalkozó felelősségbiztosításától, annak meglététől. Amennyiben a biztosítási limittel azonos felelősségbiztosítással rendelkezik az alvállalkozó, akkor az önrész 5%, de minimum 500.000 Ft/kár. Amennyiben ilyen felelősségbiztosítással nem rendelkezik az alvállalkozó, akkor az önrész 10%, a minimum összeg az iroda árbevételétől függően 1 és 5 millió forint között változik.


Mire terjed ki az utazásközvetítői tevékenység szakmai felelősségbiztosítása?

A termék az utazásközvetítői és egyéb foglalással kapcsolatos szolgáltatás teljesítése során, illetve hibás teljesítése következtében a szolgáltatást igénybe vevő harmadik személyek által elszenvedett – tisztán pénzügyi – veszteségek kapcsán a biztosítottal szemben érvényesített kárigényekből származó kárra terjed ki (kártérítés és sérelemdíj), amelyekért a biztosított a vonatkozó jog szabályai szerint kártérítési felelősséggel tartozik.

Ilyen lehet például, ha a hibás repülőjegy-kiállítás miatt a légitársaság új jegy vásárlására kötelezi az utast, netán szállásköltség is felmerül, vagy az utazásközvetítő nem tájékoztatja az utast a menetrendváltozásról – annak ellenére, hogy az utazásszervező elküldte a helyes adatokat –, emiatt az utas lekési a repülőt és nem tud elutazni a nyaralásra, így új utazást kell befizetnie

Díjkalkuláció utazásközvetítői felelősség esetén

Utazásközvetítői felelősség esetén nettó árbevételtől függően az utazási vállalkozásokat a fentiekkel megegyező 7 kategóriába sorolják, az éves biztosítási limit szerint pedig szintén 5 árkategória van, de ez 5 millió forinttól 100 millió forintig terjed káreseményenként és összesen. A biztosítás területi hatálya szerint szintén a fentiek érvényesek.

Példák az utazásközvetítői felelősségbiztosítási díjak számítására

• Legalacsonyabb díj: 50 millió alatti nettó árbevétel, 5 millió Ft éves biztosítás limit, Európa területi hatály, MUISZ-kedvezménnyel: évi 65.000 Ft

• Középkategória: 100-500 millió Ft nettó árbevétel, 50 millió Ft éves biztosítási limit, Európa területi hatály, MUISZ-kedvezménnyel: évi 248.00 Ft

• Legmagasabb díj: 10milliárd feletti nettó árbevétel, 100 millió Ft éves biztosítási limit, egész világ területi hatály, MUISZ-kedvezmény nélkül: évi 1.210.800 Ft


A MUISZ elsőként szeretné felmérni, melyek azok az irodák, amelyek – felismerve az utaztatás rendkívül nagy kockázatát – csatlakozni szeretnének ehhez a kárközösséghez, mely rendkívüli kedvezménnyel vehető majd igénybe a MUISZ-tagok számára.

A MUISZ várja továbbá az észrevételeket, kérdéseket annak érdekében, hogy az Utazás 2017 kiállításon megrendezésre kerülő fórumon ezekre a biztosítási szakemberek válaszolni tudjanak, valamint konkrét árajánlatkéréseket is, melyet közvetlenül a brókercégnek kell elküldeni.

A fórum időpontja: március 3. 11.00 óra, amelyről a MUISZ további tájékoztatást fog küldeni a későbbiekben.


Verőcei hajóbaleset: még egy holttestet találtak

Verőcei hajóbaleset: még egy holttestet találtak 

A hajóskapitány tagadja az ellene felhozott vádakat.
Bővül az Air France kínálata a téli menetrendben

Bővül az Air France kínálata a téli menetrendben 

Többek között brazil, maldív és svéd célállomásokkal.
Milyen zajvédelmi munkákat kérhetnek a reptér környékén lakók?

Milyen zajvédelmi munkákat kérhetnek a reptér környékén lakók? 

Indul a Budapest Airport által támogatott zajvédelmi program következő üteme.
Június 27-én indul a Budapest-Kanton járat

Június 27-én indul a Budapest-Kanton járat 

A heti négy járat részleteiről szerdán tartott sajtótájékoztatót a világ egyik legnagyobb légitársaságának hazai képviselője, az Aviareps.
Megint egy Boeing: ezúttal a Singapore Airlines egyik járata került bajba

Megint egy Boeing: ezúttal a Singapore Airlines egyik járata került bajba 

A súlyos turbulenciába került járaton több, mint 211 utas és személyzet utazott.
Júniustól újra megy a  FlixBus Horvátországba

Júniustól újra megy a FlixBus Horvátországba 

Az Isztriai-félsziget városai mellett lehetőség nyílik Horvátország délebben lévő partszakaszaira is eljutni a FlixBus másik nyári járatával.
London helyett  Rómába utaznak szívesebben a magyarok

London helyett Rómába utaznak szívesebben a magyarok 

Számottevően változott a repülőjegy ára több úti cél esetében - nyilván ez is hozzájárult a toplista alakulásához.
Ez a legfelkészültebb kerékpárosbarát térség az országban

Ez a legfelkészültebb kerékpárosbarát térség az országban 

Aki új biciklis kalandokra vágyik, annak Békés Vármegyében érdemes kezdeni a felfedezést.
Húsz éves a Wizz Air

Húsz éves a Wizz Air 

Az első járat 2004. május 19-én szállt fel.
Jön az ország egyik legnépszerűbb kerékpárversenye

Jön az ország egyik legnépszerűbb kerékpárversenye 

2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.