hirdetés
hirdetés

Születésnapi MUISZ-közgyűlés

Visszatekintés klapazenére

Idén negyvenéves a MUISZ. Ebből az alkalomból rendeztek ünnepélyes közgyűlést
a Széchenyi fürdő dísztermében. Az eseményen szó esett a szakmai szövetség
elmúlt negyven évének legfontosabb eseményeiről, aktuális tevékenységéről,
de volt ünnepi torta, horvát klapa zene és különleges Maraschino-koktélok.

hirdetés

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének közgyűlésén dr. Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátó-ipari Főosztályának vezetője elmondta, hogy jelenleg a 2014–2020-as időszak forrástervezése folyik, a kulcsszó a versenyképesség növelése. Az uniós forrá- sok 60%-át az elkövetkező időszakban gazdaságfejlesztésre fordíthatjuk.

A szaktárca ebben a pénzügyi időszakban a turisztikai kis- és közepes vállalkozások üzleti infra- struktúra-fejlesztését is fokozottan kívánja támogatni uniós forrásokkal. Nemes Andrea elmondta továbbá, hogy a GINOP 6-os prioritástengelye keretében attrakcióbővítésekre, termékfejlesztésekre, minőségi szolgáltatások fejlesztésére nyílik majd lehetőség. Pozitív fejleménynek tartja, hogy az Európai Bizottság tavaly közzétett új package irányelve a szabályozás kiter- jesztését célozza az új utazási formákra és foglalási módokra. Ez az utazásszervezők jelenlegi versenyhátrányának kiegyenlítését eredményezheti. A főosztályon foglalkoznak a jogosulatlan utazásszervezés és idegenve- zetés elleni hatékonyabb fellépés lehetőségé- vel is. Elkészült egy előterjesztés, amelynek célja, hogy a szakmai szövetségek elvárásai alapján rendezze ennek kereteit és hátterét. Véleménye szerint az utazási irodáknak komolyabb szerepet kellene vállalniuk az új, hazai turisztikai termékek piacra vitelében. Sok belföldi attrakció vagy termékgazda in- novációja ugyanis utaztatói partner hiánya miatt nem jut el a fogyasztókig. Az előadásban elhangzott, hogy az utaz- tatók a diszkont-légitársaságokkal és az on- line foglalási rendszerekkel is versenyeznek az utasokért, akiket máshogy kell megszólí- tani. A szegmentáció helyébe az élmény lép, ezzel lehet megfogni a 21. század utazóit. A Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese, Horváth Ger­ gely rövid videoüzenetben köszöntötte a MUISZ jelen lévő tagjait a negyvenedik évforduló alkalmából, és elmondta, hogy a Magyar Turizmus Zrt. partnerként tekint a szövetségre. Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkára elmondta, hogy a 2014–2020-as időszakban 200 milliárd forintot meghaladó uniós fejlesztési forrás áll majd rendelkezé- sünkre, amelyet részben a turisztikai attrak- ciók megőrzésére és fejlesztésére, illetve az ebben részt vállaló cégek gazdaságosságá- nak és adófizetési képességének a javítására lehet fordítani.

VÁLTOZÁSOK

Molnár Gabriella, a MUISZ elnöke elmondta, azon dolgoznak, hogy a MUISZ visszakapja eredeti nevét, így Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége helyett újra Magyar Utazási Irodák Szövetségeként mű- ködnének. A szövetség logója is változás előtt áll, végleges verziójáról a tagok sza- vazhatnak. Következő, tisztújító közgyűlésük november végén várható, amikor új elnököt és új elnökséget választanak. A közgyűlés külföldi díszvendége, Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közös- ség vezetője kiemelte, hogy tavaly 12 millió turista – ebből tízmillió külföldi – látogatott Horvátországba, közülük 360 ezer magyar volt. A magyar küldőpiac a harmadik helyen áll a vendégszám-emelkedés ütemét tekintve. Molnár Judit, a szakmai szövetség kom- munikációs bizottságának elnöke az Európai Utazási Irodák Szövetsége (ECTAA) születés- napi üzenetét tolmácsolta. A MUISZ immár húsz éve tagja a nemzetközi szövetségnek, ám amint arra Molnár Gabriella felhívta a fi- gyelmet, egyre nehezebben gazdálkodja ki az ECTAA éves tagsági díját, amelynek kifizeté- sét korábban a minisztérium is támogatta.

RETROTURIZMUS

Szebeni Zsolt, a Turizmus Kft. ügyvezetője történeti áttekintést adott a MUISZ elmúlt negyven évéről. Régi fotókat láthattunk a szakma jeles képviselőiről ifjúkorukból, és megcsodálhattuk az egykori bécsi IBUSZ-iroda portálját, előtte a W IBUSZ1 rendszámú szolgálati autóval. Az is kiderült, hogy az elmúlt évtizedek alatt mit sem változtak a szakma legfőbb gondjai a buszparkolástól a fekete utazás- szervezésen át a nemzeti marketing elégte- len finanszírozásáig. Néhány fontos dátum is előkerült: 1986-ban volt a Német Utazási Iro- dák Szövetsége (DRV) budapesti közgyűlése. 1988-ban öt évre érvényessé tették a világ- útlevelet, bevezették a 300 dolláros valuta- keretet és a több európai országba érvényes vízummentességet, és ASTA-kongresszust tartottak Budapesten. 1990-ben törölték el az utazási irodák devizakeretét, ebben az évben konferenciáztak nálunk a brit utazási irodások (ABTA). 1992-ben jelent meg az első utazási irodai rendelet. 1996-ban vált kon- vertibilissé a forint. 2004-ben beléptünk az Európai Unióba, 2007-ben pedig a schengeni övezetbe. 2012-ben csődbe ment a Malév.

SZÉPÜLŐ FŐVÁROSI FÜRDŐK

Ezután a közgyűlésnek helyet adó Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt. vezérigazgató- ja, Szőke László köszöntötte a vendégeket, és ismertette cége eredményeit és terveit. Elmondta, hogy amikor a jelenlegi menedzs- ment 2010-ben átvette a vállalat irányítását, az masszívan veszteséges volt. Tavaly már 400 millió forintos nyereséget ért el a BGYH, közben fejlesztésekre is költött kétmilliárdot. Nyitottak a külföldi turisták felé, akiknek az aránya 20-ról 45%-ra nőtt. Az utaztatókkal is bővítették együttműködésüket, immár 104 irodával dolgoznak. A fejlesztések idén folytatódnak, a nyár végére készül el a Rudas fürdő új része. Tervezik, hogy tizenkét hóna- pos üzemelést vezetnek be a Palatinusonés a Paskál fürdőben, fejlesztések indulnak a Dagályban, a Gellértben és Dandárban. Utóbbiban udvari medence is épül. A Király fürdőre 12 milliárd forintot terveznek költeni. Az előadások végén következett a szü- letésnapi torta, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. ajánlott fel. Az édesség mellé a zadari Maraschino-gyár különleges cseresznyeli- kőrjéből készült koktélokat szürcsölhettünk, közben egy dalmát klapazenekar előadását élvezhettük.

Berende Alexa - Szántó Zoltán
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés