hirdetés
hirdetés

Vendégfogadás januárban - olvasói levélre kértünk állásfoglalást

Egy szálláshely-szolgáltató olvasónk hivatalos álláspontfoglalást kért tőlünk, miként fogadhat vendégeket januárban. Az MTÜ vezető szakértője válaszolt.

hirdetés

Tisztelt Szerkesztőség:

"A novemberben meghozott, majd decemberben meghosszabbított, védelmi intézkedéseket tartalmazó január 11-ig tartó rendelet kapcsán fordulok önökhöz.
Vendégházakat üzemeltetünk és ezen időszak alatt végig zárva voltunk/ vagyunk. Üzleti jelleggel azonban szerettek volna hozzánk utazni, amit szintén visszautasítottunk mivel nem tudjuk pontosan lehet-e, és ha igen, milyen keretek között, milyen formanyomtatvánnyal vendéget fogadni a továbbiakban, amennyiben január 11-e után is meghosszabbítják ismét a rendeletet?A Magyar Turisztikai Ügynökséghez továbbítottuk a megkeresést, ahonnan az alábbi választ kaptuk:

"Tisztelt Levélíró,

 A Magyar Turisztikai Ügynökség köszönettel megkapta megkeresését.

Tájékoztatjuk, hogy a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések hatályának időtartama alatt kizárólag olyan vendégek fogadhatók, akik üzleti, gazdasági, oktatási céllal érkeznek, vagy a Magyar Honvédség, illetve rendvédelmi szervek állományába tartozó személyként, továbbá egészségügyi dolgozóként szolgálatteljesítés céljából kívánnak megszállni.

 A jogszabályoknak való megfelelés érdekében a szálláshely érdeke, hogy igazolni tudja a 484/2020. (XI. 10.) Korm.rendelet szerinti előírásoknak való megfelelést. Ezért célszerű a vendég figyelmét felhívni arra, hogy igazolja a szálláshelyen való tartózkodásának üzleti, gazdasági vagy oktatási célját, a Magyar Honvédség, illetve rendvédelmi szervek állományába tartozó személyek, továbbá az egészségügyi dolgozók esetében pedig azt a körülményt, hogy szolgálatteljesítés céljából, a szolgálat teljesítésének időtartamára kívánnak megszállni. Erre a célra jellemzően valamilyen okirat, igazolás elfogadható, amely a jelzett cél alátámasztására alkalmas.

 Mivel az igazolás a szálláshelynek szól, ezért célszerű a szálláshely-szolgáltatónak a szálláshelyen való tartózkodás jogszerűségének igazolása érdekében kiállított eredeti iratot megőriznie legalább olyan időtartamra, amíg a vendég a szálláshelyen tartózkodik, és így ennek jogszerűsége ellenőrzésével számolni kell.

Tájékoztatjuk, hogy a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos további kérdésével kapcsolatban az Ügynökség honlapján tájékozódhat a linkre kattintva.

Üdvözlettel:

Magyar Turisztikai Ügynökség"

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai