hirdetés
hirdetés

Ki tud többet Szerbiáról?

Aki részt vett a Szerb Nemzeti Turisztikai Hivatal szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján, az minden bizonnyal gazdagabban távozott, mint ahogy érkezett.

Munkatársunktól

hirdetés

Szerbia nincs messze sőt, mondhatnánk, kőhajításnyira tőlünk, az érdeklődés azonban egymás iránt nem ölt azonos méreteket annak ellenére, hogy a gazdaság egyéb területein, illetve politikailag országaink egyre közelebb kerülnek egymáshoz - fejezte ki sajnálkozását a Szerb Köztársaság budapesti nagykövete, Dejan Sahovic. Ezért döntött úgy a Szerb Nemzeti Turisztikai Hivatal, hogy újságírók és utazásszervezők előtt, prezentáción tárja fel turisztikai sokszínűségét Szerbia budapesti nagykövetségén.

Van hova fejlődnünk

A nagykövetnek igaza lehet. Míg hazánkból, különösen Dél-Magyarországról folyamatosan arról jönnek a jelentések, hogy mennyivel emelkedett a szerb turisták száma, addig mi csökkenő tendenciát jelentünk a szerb statisztikai hivatalnak.
A szerb turisztikai hivatal legutóbb tavaly december végén tájékoztatta a Turizmus Online-t a magyar vendégforgalom alakulásáról. Akkori állás szerint 2009-hez képest 3 százalékos csökkenéssel 14 206-ra esett a regisztrált magyar érkezések száma, míg a vendégéjszakáké 14% mínusszal 24 099-re.
Kristina Kujundzic, a turisztikai hivatal képviseletében elmondta: 2011 elején a csökkenés tovább folytatódott. Ezen mindenképp változatni szeretnének déli szomszédaink. A változtatás alapja pedig színes képet mutat.

Fesztiválok, nagyvárosok

Jóllehet, Szerbiának tengerpartja nincs, vannak viszont bővízű folyóik, melyek közül központi szerepet szánnak a Dunának. A folyam közel 600 kilométeren kavarog az országban, rajta olyan városokkal, mint Újvidék, ahol a gazdag multikulturális történelem mellett hasonlóan színes forgatag a péterváradi erődben megrendezett, immár többéves múltra visszatekintő Exit Fesztivál, idén július 7-10. között.  

A „sarkon túl” pedig ott van Belgrád. A magyar vendégéjszakák egy igen jelentős része - mintegy 6000 - itt realizálódik - tudtuk meg Ivana Milatovićtól, a Belgrádi Turisztikai Hivatal marketingigazgatójától. Mi több, az országos statisztikákkal szemben Belgrádban növekedett a magyar vendégéjszakák száma. A szerb főváros keleties forgatagot, európai modernitást, remek gasztronómiát, színes kulturális és éjszakai életet kínál nagyszerű ár-érték arányban. Mint Milatovic tájékoztatott kedvezményes hétvégi ajánlataikban a belgrádi szállodák négycsillagos kategóriában akár 60 euróért is kínálnak szobát két főre. A Száva és a Duna összefolyásánál fekvő metropolisz 2020-ra Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére aspirál; addig is a várat, a Kalemegdant felvehetik az UNESCO világörökségi listájára. Addig is a város várja szeretettel a július másodiki Hajó Karneválra a Dunán felvő fővárosok meghívott képviselőit, hogy nekik is bemutassák, miért szól így a belgrádi turisztikai marketing angol nyelvű szlogenje: Next Stop Belgrade. A belgrádi turisztikai marketing emellett a BTSZK-val történő együttműködés aláírását is tervezi. Nem a hajós az egyetlen fesztivál Belgrádban; az ország négy nagyrendezvénye közül a Belgrádi Sörfesztivál zajlik még itt augusztus 17-21. között.

A fesztivál négyes többi tagja a fentebbi Exit, a 30 éves múltra visszatekintő Nisville Jazz Fesztivál Nis-ben, illetve a „Trombitások Woodstock-ja” címet elnyerő Guca-i Trombita Fesztivál, mely idén immár ötvenedik alkalommal kerül megrendezésre Guca faluban.

Testnek és a léleknek

Akik a fesztiválnál csendesebb időtöltésre vágynak Szerbiában, azok bringázhatnak végig a Duna vonalát is követő Eurovelo 6, nemzetközi kerékpárúton, hajózhatnak a folyókon és tavakon, merülhetnek el egyebek mellett a Fruska Gora kolostorainak spirituális értékeiben. Vagy élvezhetik a színes szerb népművészetet, falusi turizmust, kóstolhatják az ízletes étkeket és öblíthetik le egy szép helyi borral.

Vásárfia

Szerbia iránt a nemzetközi érdeklődés az utóbbi egy-két évben jelentős mértékben növekedett. Erre kitűnő példa volt a 2010-es és 2011-es Belgrádi Turisztikai Vásár, mely iránt az európai trendekkel ellentétben növekvő érdeklődés mutatkozott. A beutazás Szerbiába immár nem jelent különösebb gondot; személyi igazolvánnyal is beléphetünk akár a Malév direkt járatával, vonattal, busszal, hajóval vagy autóval érkezünk.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai