Megújult a szentistváni matyó tájház

Továbbra is a matyó hagyományokra építik az idegenforgalmat Szentistvánon - mondta a Turizmus Online-nak Koncz József polgármester. A falu Mezőkövesd és Tard mellett a harmadik jelentős matyó település.

A község vezetője reméli, hogy miután a matyó hímzés a Világörökség része lett, Szentistvánra is még inkább ráirányul a turisták figyelme. A faluban jól működnek a hagyományőrző szervezetek és az érkező vendégeknek is van mit megmutatniuk.

Szentistván a 3-as főközlekedési út közelében fekszik, közel van hozzá a mezőkövesdi Zsóry- és a bogácsi gyógyfürdő, valamint a tisza-tavi községek közül Tiszabábolna és Tiszavalk is. Ezek mellett talán kevesen tudják, hogy Szentistván határában kezdődik a Kis-Hortobágy, a különleges növényeivel és itt költ a védett madarunk, a túzok. A réttel borított terület része a pusztát átölelő nemzeti parknak.

A helyi önkormányzat a Falumegújítási Program keretében pályázott és tíz és fél millió forint támogatást nyert el az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból ( az EMVA-ból) Szentistván kiemelkedő nevezetességének, a matyó tájháznak a felújítására. Ezt 13,5 millió forintos költséggel meg is valósították. A tájház egy igazi klasszikusnak számító parasztház, amely 1877-ben épült. A projekt keretében az épület tetejét új nádfedéllel vonták be, megerősítették a vályogfalakat, továbbá speciális padlófűtést, valamint rejtett elektromos világítást alakítottak ki. Az udvaron levő sertésólat is felújították. A ház berendezése azonban a régi maradt, korhű bútoraival és eszközeivel. A védett műemlék belsejében mestergerendákat találni, az udvari homlokzata mentén pedig oszlopos tornác húzódik.

A tájház egyébként korhű színhelyéül szolgál Szentistván legjelentősebb hagyományőrző rendezvényének a "Három napos matyó lakodalom - egy napon"-nak, amelyet évente - így az idén is - augusztus első hétvégéjén rendeznek - tudtuk meg Bay Judittól, a Szkultinfo Non Profit Kft. ügyvezető igazgatójától. Ő irányítja a falu művelődési házát és a tájházat is. Mint elmondta, Szentistván több lakója ma is őrzi a színpompás matyó viseletet, melynek a mintájára varrtak újakat az elmúlt években a lakodalmashoz, mint turisztikai attrakcióhoz. A tavalyi különleges ünnepnek számított, mert élő esküvőt tartottak egy erdélyi származású menyasszonnyal és egri vőlegényével, valamint a násznéppel. Mindezt hatszázan tekintették meg.

Emellett az idén június első hétvégéjén kiemelkedő esemény lesz a faluban a gasztro-kulturális fesztivál, amelyet "Régi idők új receptjei" címmel rendeznek. Ez lesz immár a harmadik, amikor 15-16 csapat a főzésben vetélkedik. Vándorserleget is alapítottak, amelyet az a csapat nyerhet el, amely egymás utáni években háromszor készíti a legjobb étkeket. Ezzel elnyeri a "Szentistván tiszteletbeli szakácsa" címet is. Emellett helyi termékbemutatót is tartanak, illetve régi kismesterségeket, mint a kovács, a szűcs, a kosár-, illetve gyékényfonó szakmák érdekességeit mutatják be az érdeklődőknek. Tavaly ezen a fesztiválon 1500 vendéget fogadtak.

Mindezeken kívül augusztus 20-án, először rendezik meg a községben Szent István napi vígasságokat. A négy napos programsorozat fesztivál jellegű lesz művészeti kiállításokkal, a népek táncait bemutató együttesekkel és kenyérszenteléssel.

Koncz József polgármester arra is utalt, hogy ebben az évben a Leader-program keretében támogatásért pályáznak a falu központjának bővítésére. Játszóteret alakítanak ki, ezzel is a falu centrális részét gazdagítva.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?