hirdetés
hirdetés

Átadás előtt a Busó udvar Mohácson

A több mint félmilliárd forintból megvalósult új, egyedi bemutató tér a település központjában a történelmi belvárosban kapott helyet.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A létesítménybe belépőket Trischler Ferenc szobrászművész maszkásokat ábrázoló szobrai fogadják. A nyolcszáz négyzetméteres, díszburkolattal fedett udvar színpaddal ellátott rendezvénytérként működik. Az árkádok alatt látványműhelyek, rendezvényterem kapott helyet, amelyben a busójárás hagyományaiból kaphatnak ízelítőt az érdeklődők egész éven át. A tervek között szerepel olyan üzletek és vendéglátóhely nyitása is, amelyekben helyi termékeket, specialitásokat kínálnak a városba érkező vendégeknek.

 A Busó udvarban hetven beöltöztetett busóból álló kiállítás is nyílik, valamint lehetőség lesz időszakos tárlatok, bemutatók megtartására. A nyitás előtt álló udvarba az önkormányzat meghívására ellátogattak a busó-csoportok képviselői, akik közül többen felajánlották, a galéria időszakos tárlataihoz kölcsönadják eszközeiket, fényképeiket, sőt volt, aki már nem használt, több évtizedes, féltve őrzött busó-felszerelését is odaígérte.

 A közel 520 millió forintos beruházás – amelyből több mint 392 millió forint uniós támogatás – célja az UNESCO által is szellemi kulturális örökséggé nyilvánított Busójárás idegenforgalmi fontosságához méltó helyszín létrehozása volt.

 Az Eötvös tömb nemcsak Mohács egyik legértékesebb területe, hanem a történelmi belváros egyik legfontosabb része is. Ennek ellenére az itt álló épületek állapota folyamatosan romlott, ezért a város önkormányzata úgy határozott, hogy az elnyert 392 millió forint uniós támogatás segítségével ezt a területet és ezeket az ingatlanokat felújítja. Az elsődleges cél a meglévő épületek felújításával és újak építésével egy olyan idegenforgalmi központ kialakítása volt, amelynek fő eleme a Busójárás.

 Az árkádsorral övezett Busó Udvar körül kapott helyet a rendezvényterem a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségekkel, több látványműhely és a Busó Ház, egy interaktív kiállítótér. A mintegy 70 beöltöztetett busóból álló állandó kiállítása mellett az épület látványos galériáján lehetőség lesz időszaki tárlatok, bemutatók megtartására is.

  A beruházással egy olyan új idegenforgalmi attrakció jött létre a Duna parti városban, amely méltó helyszíne a magyar népszokások közül egyedüliként az UNESCO szellemi kulturális örökségei közé felvett Busójárásnak. 

Szalai Kornélia
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk