Az ananász tud valamit

A mértéket nem tűrő antibiotikum-használat veszélyes szuperbaktériumok elterjedéséhez vezetett. A gyógyszereknek fittyet hányó, szívós organizmusok felszámolása az egyik legsürgetőbb humán egészségügyi feladat.

Lehet, hogy éppenséggel az ananászoknál és a malacoknál találjuk meg a (szuper)veszélyes szuperbaktériumok likvidálásának kulcsát?

Robert Pike, az ausztráliai La Trobe egyetem professzora bizakodó.

A tudós kutatásai során úttörő DNS-technológiát használ, hogy az ananászok törzséből olyan kivonatot kaparjon elő, amellyel egy bizonyos hasmenéses és gyakran végzetes betegségből képes lehet kigyógyítani az érintett malacokat. Az eljárás különösen fontos tulajdonsága, hogy a fertőzések kezelésében csökkenteni lehet a felhasznált antibiotikumok mennyiségét.


„Remélhetőleg ez az emberek esetében is új utakat nyit majd meg a gyomorbél-hurut kezelésében, amelyeken keresztül enyhíthetünk az antibiotikumok iránti erős függőségünkön, illetve megakadályozhatjuk a szuperbaktériumok térhódítását” – fogalmazott Pike professzor.

Mind ennek messzemenő következményei lennének. Míg csak az ausztrál sertéságazatban körülbelül másfél milliárd forintos kiesést jelent a kocától való elválasztást megelőző hasmenéses betegség, az új fejlesztés a humán egészségügyben is megváltást jelenthet.

A hústermékeknél az antibiotikumok eltúlzott mértékű használata több gyógyszernek ellenálló (multirezisztens) baktériumok, vagyis az emberre is veszélyes szuperbaktériumok megszületését idézte elő.

Ez az Anatara Lifesciences-szel karöltve kifejlesztett és Detach-re névre keresztelt természetes alternatíva ananászkivonatot használ. Az anyag megakadályozza, hogy a baktériumok az állatok gyomrában található sejtekhez tapadjanak, vagyis ellehetetleníti a fertőzés kialakulását. A terepkísérletek a malacokkal pozitív tapasztalatokkal zárultak, így a termék pár hónap múlva akár már meg is jelenhet a piacion.


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?