Az osztrákok komolyan veszik az élelmiszerhulladék csökkentését

Az élelmiszerek ésszerűbb és hatékony felhasználásáért küzdő szervezet, az United Against Waste folyamatos aktivitással és korszerű tájékoztató anyagokkal ösztönzi az osztrák vendéglátóhelyeket a felelős hulladékgazdálkodásra.

Évi egymillió tonna élelmiszer kerül a kukába Ausztriában - derül ki egy nemrég Linzben bemutatott tanulmányból, amelyet az Osztrák Ökológiai Intézet készített az osztrák környezetvédelmi minisztérium, több tartomány és a bécsi Munkakamara megbízásából.A világ élelmiszertermelésének 30 %-át nem fogyasztják el. Az EU-ban évi 89 millió tonna élelmiszer kerül a kukába. Ausztriában 300 ezer tonna élelmiszert a háztartások, 250 ezret a vendéglátás, 100 ezer tonnát az élelmiszer kereskedelem dob ki, a többi az előállítás és feldolgozás során végzi a szemetesben.

Az élelmiszerek ésszerűbb és hatékonyabb felhasználásért küzdő United Against Waste Egyesület már készített korábban tanulmányt a témában, amelyből többek között az is kiderült, hogy odafigyeléssel 2020-ig megfelezhető az élelmiszerhulladék mennyisége. - olvasható a greeninfo.hu oldalon.

A szervezet most két szakmai anyagot is összeállított, mely azonnali javaslatokat fogalmaz meg a vendéglátás, a szállodaipar és a közétkeztetés számára egyaránt. A célzott intézkedéseknek köszönhetően ugyanis jelentősen és hosszútávon is csökkenthető az élelmiszerhulladék a konyhai üzemekben. A javaslattevők rámutattak arra, hogy más és más „hot spotok”, vannak a különféle ágazatokban, azaz olyan egységek, ahol kifejezetten nagy mennyiségű élelmiszerhulladék termelődik. A gasztronómiában például rendkívül nagy mennyiségű maradék keletkezik a vendégek tányérján meghagyott ételekből, a szállodákban pedig kimondottan sok a büféétkezéssel és itallal kapcsolatos szemét. Jelentős túltermelés jellemzi a kórházakat és az üzemi étkezdéket a nem kiadott ételekből. - foglalja össze az ÖGZ szaklap gasztronómia rovatában.

A mindennapokban a konyhákon már néhány kisebb intézkedés elég ahhoz, hogy kevesebb étel kerüljön a kukákba. A jelentősebb spórolási tippekről a United Against Waste szervezet egy szakadásmentes és vízálló posztert állított össze, mely a konyhákon is kifüggeszthető.

A Müncheni Weissen Brauhaus például 2008-ban még jelentős élelmiszerhulladékot termelt, melynek elszállíttatása és kezelése nagy terheket rótt az étteremre. Azonban az ételmaradék csökkentésére azt étterem vezetősége azt találta ki, hogy csökkentik a standard porciók méretét és zónaadagokat szolgálnak fel csökkentett, mintegy 3 eurós áron. A vendégek nagyon elégedettek voltak az új rendszerrel, az ételmaradékok mennyisége pedig 2008 óta a 60%-ra csökkent – nyilatkozta Otmar Mutzenbach étteremvezető.

A becslések szerint Magyarországon is évente 1,85 millió tonna élelmiszer megy pocsékba, míg az unióban mintegy 90 millió tonna. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2013-ban 500 karitatív szervezeten keresztül mintegy fél millió embernek juttatott el ingyenesen 5.000 tonna élelmiszer-adományt, összesen 2,3 milliárd forint értékben. Magyarországon - egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint - a lakosság átlagosan évente több mint 160 ezer forintot költött élelmiszerekre, aminek jelentős része, körülbelül 16 ezer forint értékű áru a szemétben végezte. Országosan 400 ezer tonna, vagyis háztartásonként évente 100 kilogramm ennivaló ment a kukába. Az Európai Bizottság adatai szerint, az uniós háztartások által megvásárolt élelmiszerek 25 százaléka kerül a hulladékok közé.- tájékoztat a greeninfo.hu.

Az osztrákokhoz hasonló intézkedések és egyedi megoldások sokat segíthetnének a magyar élelmiszerhulladék csökkentésében is. Jelenleg az Ökolúció Alapítvány Felelős Gasztrohős programja jelentős szerepet vállal az éttermek ösztönzésében a felelős gazdálkodásra valamint a fenntartható vendéglátás kialakítására, melynek jelentős tényezője az élelmiszerhulladék csökkentése is. A szervezet tevékenységével komoly marketingtámogatást is nyújt azoknak az éttermeknek, akik csatlakoznak a programhoz. 

Forrás: ÖGZ

Forrás: greeninfo

Forrás: Vendég & Hotel Online


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?