hirdetés
hirdetés

Bányából luxushotel

Az Accor vezető luxusmárkája, az MGallery Hotel Collection november közepén hivatalosan is megnyitotta új magyarországi szállodáját, az ötcsillagos Minaro Hotel Tokaj MGallery-t. s Az egykori andezitkő bányában létrehozott hotel a Tokaji-hegységben, Magyarország világörökségi borvidékén található.

hirdetés

Úti célunk, Tokaj felé közeledve, az utazás két nem várt esemény miatt is emlékezetes marad.

Daloló út, gólyafészkekkel

Az egyik, hogy hirtelen dalolni kezd „talpunk alatt a föld”, azaz a Szerencs felé vezető 37-es út dalra fakad, amint haladunk rajta, és vígan éneklik a kerekek az aszfalton az „Érik a szőlő, hajlik a vessző, bodor a levele” című népdalt. Amelynek tartalmát és értelmét el kell ugyan magyaráznunk velünk tartó lengyel útitársainknak, mert számukra nem világos, miért annyira autentikus ez a nóta a tokaji táj közelében.

A másik meglepetés Bodrogkeresztúron ér, amely községet a Csodarabbik útjának egyik állomásaként is szokás emlegetni, minket azonban most nem ez ejt ámulatba, hanem az, hogy valószínűleg itt van magyarországi viszonylatban egy falura kivetítve a legtöbb gólyafészek a magasban. Elkezdjük ugyan a számlálásukat, azonban egy idő után inkább abbahagyjuk, számtalan sok gólya fészkelhet tavasztól őszig e helyütt.

Inkák aranya, Tokaj kincsével

Tokajon áthaladva megpillantjuk a város egyik új büszkeségét, az idén nyáron átadott négycsillagos új szálláshelyet, az Accor-lánchoz tartozó Mercure Tokajt. Azonban meghívásunk nem ide, hanem egy másik, közeli luxusszállodába szól: a város szélén, az egykori andezitbánya helyén kialakított, és november közepétől ott szintén az Accor-brand tagjaként üzemelő Minaro Hotel Tokaj MGallery ötcsillagos szálláshellyel ismerkedhetünk két napon keresztül.

 

A házba való megérkezés percei elég ütősek lehetnek bárki számára. Először is, mint kiderül, személyesen Viracocha inka istenség fogad minket aranyesővel, azaz sok-sok aranypénzzel a bejáratnál, nem véletlenül. Ugyanis a ház alapkoncepciója, a tematikus ötcsillagos tophotel storytelling-je, azaz történetmesélése szerint az arany jelenléte meghatározó szerepet játszik a történetben: ahogy a nevében is jelen van az oro egyrészt utalás az inkák elveszett aranyvárosára, Eldorádóra, másrészt Tokaj arany kincsére, a világon szinte mindenütt ismert aszúra.

A Minaro név magyarázata Tokaj folyékony aranya – oro – és a szálloda lokációja – mine (bánya) – kombinációjából ered. A különleges dél-amerikai formatervezés az Inka Birodalomnak hódol, ahol kapcsolódási pont az is, hogy az Andokban bőségesen fellelhető andezit követ bányásztak ki és használtak fel épületeik felhúzása során. A tokaji szállodát körülvevő folyók, erdők és vizes életterek is hatottak az épület formavilágára: a sok-sok kibányászott kő és a természet egymás mellé helyezése nyugodt vendégélményt biztosít.

 

A ház első alapkoncepcióját Singer Ádám irányításával a Singer tervezőiroda csapata hozta létre, majd tőlük a munkát átvették az Interioor One Kft. belsőépítészei és Barna Gyula, valamint Dudinszky Orsolya, a Dudinszky Tervezőiroda külső építésze – ők közös munkával egyedien extravagáns külső és belső tereket hoztak létre.

A ház bemutatása, örökmozgó GM-mel

A Minaro-ról tényleg csak felsőkategóriás szinten lehet beszélni. Az ötcsillagos szálloda 4 emeletén 101 kortárs stílusú tágas szobával, 9 junior lakosztállyal, továbbá 3 olyan deluxe szobával rendelkezik, amelyekben, mint megtudtuk, privát szaunák is vannak.

Ha minden áron kukacoskodni szeretnénk, talán egy kivetnivalót találunk a házban: a lámpák felgyújtása és leoltása – nos, ezzel többen nem birkózunk meg, de lehet, hogy ez nem a világítási koncepcióért felelős hibája, hanem mi nem tudunk a gondolatmenetébe belelátni.

A tokaji ház vezetője Dana Janigova, aki valószínűleg amióta e világra jött – szállodásnak született. A több mint 15 éves tapasztalattal rendelkező szlovák származású szállodaipari szakember 2005-ben csatlakozott az Accorhoz az Accor Hotels Prague vállalati értékesítési vezetőjeként. 2008-tól a Sofitel Le Grand Ducal, a Sofitel Europe, a Novotel Centre és a Novotel Kirchberg értékesítési és marketingigazgató-helyettesi pozícióját töltötte be Luxemburgban. 2009-ben Magyarországra költözött, ahol értékesítési és marketingigazgatóként a Sofitel Budapest Chain Bridge csapatát erősítette. Most pedig Tokajban vállalata el a luxushotel vezetését – szinte éjjel-nappal talpon van.

Dana Janigova
Dana Janigova

Nem lájtuk a két nap során másképp, csak ahogy magas tűsarkújában szinte mindenütt ott terem egyszerre, hol mosolyogva a házat mutatja, a következő pillanatban már frissen lefőzött teát kínál a hajnali meditációban résztvevőknek. Nem tudom, mikor tér nyugovóra, valószínűleg soha.

Bányaélménnyel átitatott spa, erdővel fűszerezett gasztronómiával

Azonkívül, hogy a szálloda szobái, belső terei, valamint egész külső megjelenése extravagáns és meghökkentő, két szolgáltatásáról külön kell szólni, mert az még mindezekből is kiemelkedő.

Egyike az ex-bánya sötét, buja köveire ránéző hatalmas alapterületű wellnessrészleg, ahol a különféle élményelemekkel gazdagon megspékelt medencék mellett fedett és fűtött vizű nyitott úszómedence is található. A ház szaunarészlege sem mindennapi: gőzfürdő, sószoba, sósvizű medence, aromakabin és finn szauna, jégautomata, valamint trópusi élményzuhany tartozik a szolgáltatások közé. A finn szauna különlegessége hatalmas méretén túl, hogy egy régi épület gerendái adják a belső borítást, egyedi hangulatot biztosítva az izzadáshoz.

Természetesen masszázst is rendelhetünk a tökéletes relaxáció elérése érdekében, a szakavatott masszőrök a francia L'Occitane luxus szépségápolási márka termékeivel, annak módszertana szerint dolgoznak - elsőként Magyarországon. A L'Occitane termékei egyébként a vendégszobák, lakosztályok fürdőszobáiban is ott sorakoznak. A wellnessrészlegen a vendégek akár jógaórával is kezdhetik a napot, mi meditálással kezdjük, nyugalmat adó hangtál zene kíséretében, teljes ellazulást és tökéletes kikapcsolódást eredményezve.

A spa-részlegen kívül másik frenetikus szolgáltatása a háznak a gasztronómiája. Ez főként Csorba István mesterszakács – aki korábban az Andrássy Kúriában, majd a Dereszla Pincészet konyháját vezette –érdeme, akinek tudását mi egy „Az erdő ízei” elnevezésű vacsora keretében ismerhetjük meg, amelyben az előételektől kezdve a főételeken át a Banksy-festményéből inspirálódó desszertig minden, de tényleg minden egyes fogás tökéletes.

Alapvetően helyi, a közelből beszerzett alapanyagokból dolgozik a konyhán a Mester és csapata – a vaj, a csalán, a kacsa, a tonkabab, a kökény, a cékla, a kecskesajt, az áfonya, a csicsóka, a szarvasgomba, a fogas, a káposzta, a narancs, a gyömbér, a turbolya, a homoktövis és a csipkebogyó nála mindennapos alapanyag lehet–, és mind a közelből került Csorba István konyhájára.

Csorba István
Csorba István
 

Tán egyedül a szarvas holléte felől érdeklődve komorulunk el kissé, amikor az ételekhez tökéletesen illő tokaji borsort biztosító Patrícius borház képviseletében dr. Molnár Péter birtokigazgató azt meséli, hogy a feltálalt szarvas akár nem is az erdők mélyén, hanem Tokaj városában is puskavégre kerülhetett, mert egy ideje gyakran bejárnak az emberek lakta településekre, annyira megsokasodott a legfőbb ellenségüknek számító farkas a közeli erdőkben.

Tokaji táj, hungarikum borokkal

Tipikus tokaji tételt, egy jellegzetes ízvilágú furmintot kortyolunk másnap a hoteltől sétatávolsággal elérhető, szintén a Csurgó-hegyen található Máriásy Pincészetben. Ahol a hely borásza, Bacsó András bemutatja mind a három tételt az 5 hektárnyi területen fekvő, vadonatúj kóstolóhelyiséggel rendelkező pincészetükben, amelyet készítenek: a már említett furmintot, friss pezsgőjüket és a sort ötputtonyos aszújuk zárja „Butikbirtok a miénk”, halljuk kóstolás közben a borásztól, ahol, mint a környéken sok helyütt, kizárólag kézműves tételek készülnek.

Az aszúkészítés rejtelmeibe is bepillantást nyerünk a pincéjük mélyén, azonban ahhoz, hogy igazán megértsük a tokaji aszú világsikerét és ismertségének, tökéletesen gazdag ízvilágának harmóniájának magyarázatát – ehhez egy kétnapos tokaji kiruccanás kevés, ennél több idő kell.

Ahogy a Minaro séfjének és csapatának ismét tökéletesen elkészített ebédje után szállunk be a velünk hazafelé induló buszba, egyemberként határozzuk el: amint lehetőségünk adódik, visszatérünk a tokaji tájba. Elvégre számos felfedezésre váró borászat van még erre úton, útfélen.

Vagy ha csak egy kicsit is szeretnénk belelesni a ház séfjének tudásának titkaiba – erre is van lehetőség a hotelhez tartozó, 100 főt is befogadni képes, főzőprogramokat és mesterkurzusokat lebonyolító Event Centerben.

Ráadásul télidőben a közeli bodrogkeresztúri gólyafészkek mindig lakóik nélkül árválkodnak fenn, a magasban. Ha élettel megtöltve szeretnénk látni ezt a nem mindennapi látványt, a tavasz beköszöntével mindenképp ismét errefelé kell, hogy vezessen az utunk.

 

 

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk