hirdetés

Gerendai: inkorrekt embervadászat kezdődött a vendéglátásban

Már milliárdos vesztesége van a pandémia miatt az étteremtulajdonosnak, aki szerint a terasznyitás nagy segítség az ágazatnak, ugyanakkor sok vendéglátóhely versenyhátrányba kerül emiatt - írja a infostart.hu.

hirdetés

A vendéglátóhelyek napokon belül, amint eléri a legalább egyszer beoltottak száma a 3,5 milliót, kinyithatják a teraszaikat, kerthelyiségeket, de erre nem mindenkinek van lehetősége. Gerendai Károlynak hat különböző helyen van érdekeltsége, de csak az egyiknél van lehetőség arra, hogy teraszt alakítsanak ki.

"Vannak, akik most a teraszokat ingyenesen használhatják meg bérletidíj-mentességük van, ez nagyon nagy segítség azoknak, akik ezzel élni tudnak, de mindazoknak, akik nem ilyen helyeket béreltek vagy nincs teraszuk, ez versenyhátrány jelen helyzetben" – mondta az étteremtulajdonos, és felhívta a döntéshozók figyelmét arra, hogy kompenzálják azokat, akik emiatt hátrányba kerülnek.

Bécsben mindezt meg is teszik. Márciusban a turizmusonline-on arról írtunk, hogy Bécs nyilvános kerthelyiségek létrehozását tervezi március végétől azon vendéglátóhelyek számára, amelyek nem rendelkeznek saját kerthelyiséggel vagy vendégterasszal. A döntés hátterében az esélyegyenlőség biztosításának szándéka áll. Azon vendéglátóhelyek ugyanis, amelyek nem rendelkeznek kerthelyiséggel vagy terasszal, a szövetségi kormány aktuális „szabadtéri újranyitási” rendelkezése értelmében komoly versenyhátrányba kerülnének március végétől. A 10 millió eurós kormányzati forrás mellett, Bécs város egy 2,8 milliós eurós csomaggal támogatja, hogy az újranyitást követően minél több fővárosi vendéglátó vállalkozás tudjon kültéri körülmények között is biztonságosan vendéget fogadni.Az inforstart cikkében másik fontos probléma Gerendai Károly szerint, hogy azok a vállalkozók, akik még tavaly márciusban bezártak és azóta sem nyitottak ki, elküldték jellemzően az összes emberüket, és nem találnak embereket, és "inkorrekt módon most azzal próbálkoznak, hogy azokon a helyeken, ahol már egy éve fizetik az alkalmazottakat annak reményében, hogy újra kinyitnak, de terasz nélkül még nem tudnak újranyitni, megkeresik a dolgozókat, és ráígérnek a bérükre. "Mondjuk kapja a 70 százalékos bérét egy éve, és várja az, hogy megnyithassanak, és azt mondják neki, hogy hétfőn már kezdhetsz nálam százszázalékos bérért, gyere át hozzám" – mondta.

A pandémia miatt óriási veszteségeik vannak a vendéglátósoknak, Gerendai Károly úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt egy évben több száz millió forintot kellett betennie vendéglátós cégeibe, emellett fizetniük kellett a hiteleiket is, és a 2019-es nyereséget is visszaforgatták a vállalkozásokba. "Ha ezeket mind összeadjuk, akkor ez most már milliárdos nagyságrendre rúg" – mondta.

(forrás: infostart.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye és hogyan fogja betartani a július 1-én hatályba lépő kormányrendeletet, miszerint attól kezdve tilos forgalomba hozni egyszer használatos műanyagokat valamint műanyagcsomagolást használni a vendéglátás teljes területén?

Kiadónk társoldalai