Hal hallal, a Mester emlékére

Családias, bensőséges ünnepi ebéd az MVI rendezésében, ahol az egy éve elhunyt mesterre, sokak mentorára, Jakabffy Lászlóra emlékeztek a Gundel Károly díjátadó során.

A hazai gasztroszakma krémje gyülekezett november utolsó vasárnapján - immár hagyományos jelleggel -, hogy a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) rangos évzáró eseményén, a Gundel Károly Díjátadó Gálaebéden részt vegyen. Arra, hogy ez a gyönyörű és tényleg a hazai gasztronómiai tudás előtti tisztelgést jelentő rendezvény miért nem legméltóbb helyén, vagyis a díj névadójaként szereplő Gundel étteremben kerül sor, ezúttal sem derült fény - ez nyilván nem a program szervezőin múlik -, de tény, az Öbölház Rendezvényközpontban, ahol évről-évre megrendezésre kerül a program, szintén "nagyon helyén volt" az idei rendezvény. Bár a főszereplők, vagyis a hazai sztárséfek és segítőik szempontjából jelentős kihívás az a korántsem elhanyagolható körülmény, hogy e helyütt egyáltalán nincs konyha, csak néhány odakészített asztalon, saját maguk által hozott konyhai felszerelésekkel oldható meg az elkészítés utolsó fázisa, illetve az ételek minőségi tálalása.

De hagyjuk a morgolódást, mert a program tényleg minden évben - ahogy most is - pazarra sikeredett, az ételköltemények zseniálisak voltak, akárcsak a hozzájuk tökéletesen passzoló italsor.

Annyi szomorúság azért még hozzátartozik az idei  történethez, az adott sajnos aktualitást a mostani gálaebédnek, hogy tavaly éppen ilyenkor találkozhatunk a szakma doyenjével, Jakabffy Lászlóval utoljára, aki levezényelte az egész programot, majd nem sokkal imádott rendezvénye után kórházba került, megműtötték, és még karácsony előtt meghalt. Most tehát az ő emléke előtt tisztelegve állították össze az ételsort - naná, hogy sok halat hallal, hiszen híres volt halimádatáról - no meg arról is, hogy a hagyományos magyar ízek híve volt, sosem rejtve véka alá, hogy számára a legkedvesebb a világon a hazai gasztronómia jóízű világa.

Hatféle étel-ital szenzációs párosítása után, mintegy a desszert előszeleként került sor az idei ünnepélyes díjátadóra, amelyen a rendezvény házigazdája, Kovács László, az MVI elnöke szép beszédben köszöntötte és méltatta az idei díj kitüntetettjét, Rosenstein Tibort, aki fia, Róbert kíséretében érkezett az ünnepségre. És ha már a Rosenstein család jelen volt, az ünnepi ráhangolódásban ők is alaposan kivették részüket, hiszen az Amuse bouche fogásai között zseniális sóletjük füstölt fürjtojással, egy szexi kis konzervesdobozkában szerepelt.

Íme, az idei teljes étel- és italsor azoknak okulására és ámulatára, akik sajnos most nem lehettek jelen. Nem baj, MVI Díjátadó Gálaebéd - ezt bizton állíthatjuk - lesz jövőre is, ezért már most érdemes bekarikázni a naptárban november utolsó vasárnapján ezt a szép gasztroprogramot.

Amuse bouche:
Véreshurkás téli fagylalt - Varju Viktor, Bock Bisztró
Sólet füstölt fürjtojással - Rosenstein Róbert, Rosenstein Vendéglő
Hideg előétel:
Lacikocsonya - Meződi Alice, Remíz Kávéház és Étterem
Szőke Páskomi Chardonnay 2017
Leves:
Borscs leves marhapofával - Győrffy Árpád, Kollázs Restaurant, Four Seasons
Szőke Páskomi Chardonnay 2017
Meleg előétel:
Pontyfilé lávakövön sült paprikával - Bicsár Attila, Traktor
Főétel 1:
Kacsa rilette és sült kacsacomb káposztákkal - Jászai Tibor és Galda István, Gerlóczy Kávéház
Noblesse Cabernet Franc 2013, Malatinszky
Főétel 2:
Borjúszűz Kedvessy módra kacsamájjal, gombával - Ádám Csaba és Kis Sándor, Olimpia Étterem
Gere Tamás & Zsolt Villányi Merlot Válogatás 2012
Desszert:
Sárgabarackos túrógombóc - Varju Viktor, Bock Bisztró
Demetervin Szamorodni 2013
Petit fours:
Takács Ágnes Sütiműhely
 


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?