hirdetés
hirdetés

Idegenforgalmi befektetésekben látják a jövőt Parádon

A Mátra egyik kapujában, a Kékes alatt található Parádon idegenforgalmi befektetőket várnak.

hirdetés

A Parádból, Parádfürdőből és Parádóhutából álló nagyközség elsősorban a különleges vizeinek, a timsós és a kénes csevicéknek köszönheti a hírét. Csortos Béláné, önkormányzati képviselő, a Turizmus Online-nak elmondta, hogy 2011-ben gyógyvízzé nyilvánították a különleges parádi timsós vizet, amelyet - többek között - mozgásszervi, gyomor- és nőgyógyászati bántalmak kezelésére ajánlanak. Ezt szolgálja a Parádfürdői Állami Gyógykórház a szolgáltatásaival. Nemrég fejeződött be a turistákat kiszolgáló három csillagos Erzsébet Park Hotel teljes felújítása is, ahol strandot, illetve széndioxidos (mofettás) gyógykezelésre gázfürdőt létesítettek. Továbbra is népszerű a Cifraistálló, amelyben kocsimúzeum működik.

A felsoroltakra építve tavaly Parádon kiemelkedő eredményeket értek el a turizmusban. 2011-ben Észak-Magyarországon Szilvásvárad után Parádon töltötték a legtöbb vendégéjszakát a turisták, összesen 41 ezer 175-öt. A településen 25 fizető vendégszolgálat működik, emellett tizenkét motel és panzió, valamint egy három csillagos hotel várja a turistákat. Az önkormányzathoz 14 millió 410 ezer forint idegenforgalmi adó érkezett. 

Csortos Béláné véleménye szerint a lehetőségek adottak ahhoz, hogy további kedvező eredményeket érjenek el a turizmusban. Ennek szellemében az idei évre is olyan nagyobb programokat állítottak össze, amelyek vonzók lehetnek az érdeklődőknek. Május végén tartják a Parádi pünkösdölőt, a fürdői parkban és a Freskó kertben, ahol hagyományteremtő szándékkal lovasprogramot és szabadtéri színházat is rendeznek. Július második hetének végén kerül sor idén is a Palócnapra és ezzel egybekötött a Vadásznapra. Ezúttal az ősparkban 35 vadásztársaság képviselői főznek majd palóc népi ételeket, melyekhez kiváló borokat is kínálnak. Az "Étkek utcájában " egyébként kilenc környékbeli falu jellegzetes ételeit is kínálják. Ezenkívül lakodalmas menttel is színesítik a programot.

A falu értékeit mérlegelve az önkormányzat alig több mint féléve fogadta el Parádfürdő hosszabb távú fejlesztési tervét. Ennek megvalósítására szakmai befektetőket várnak. Emellett olyan összefogásban is bíznak, amely elősegíti gyógyturisztikai fejlesztéseket. A szakértői vélemények szerint a fejlesztési programban a kórház, az Ybl Miklós által egykoron tervezett szálló és Freskó étterem "hármasnak" kell egységet alkotnia. Ezek ugyanis elhelyezkedésükben, funkciójukban elválaszthatatlanok egymástól. Ugyancsak szükséges az egykori Károlyi-kastély hasznosítása is.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai