hirdetés
hirdetés

Egeré lett az Egri Vár

2013 január 1-jétől Eger MJV Önkormányzata a Dobó István Vármúzeum fenntartója. Ez alkalomból tartott ünnepélyes sajtótájékoztatót január 7-én, az Egri Vár főbejáratánál a korábbi és új működtető.

hirdetés

Benedek István, a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) vezetője a főbejáratnál jelképesen átadta a Vár kulcsát Habis Lászlónak, Eger polgármesterének. Mint elhangzott: az Egri Vár mindig is „többet” jelentett egy intézménynél: az egrieknek, a magyaroknak, a mindenkori fenntartónak.

Az Országgyűlés októberben fogadta el a muzeális intézményekről szóló törvény módosítását, melynek értelmében az elmúlt év végéig a megyei múzeumi szervezetek tagjaként működő intézmények 2013. január 1-jétől a működési engedélyükben meghatározott székhely szerint illetékes települési önkormányzatok fenntartásába kerültek. Ennek értelmében a Dobó István Vármúzeum megyei hatókörű városi múzeum lett, a Magyar Állam tulajdonában lévő egri vár fenntartásáról 2013. január 1-jétől a megyeszékhely önkormányzata gondoskodik.

A vármúzeumhoz tartozó tagintézmények:

  • Gárdonyi Géza Emlékház (Eger, Gárdonyi u. 28.)
  • Heves Megyei Palócok Népművészete Kiállítóhely (Eger, Dobó utca 12.)
  • Telekessy Patikatörténeti Kiállítás (Eger, Széchenyi u. 14.)

Az Egri Várban tartott sajtótájékoztatón Benedek István elmondta: 2012. január 1-jén került állami fenntartásba a Heves Megyei Múzeumi Szervezet, a megyei önkormányzattól átvett 22 intézménnyel együtt. Az elmúlt évben fenntartóként sokat tettek a működési zavarok feltárása, elhárítása érdekében, s a nehéz költségvetési év végére a 70 millió Ft-ot meghaladó tartozásokat gyakorlatilag kiegyenlítették. A Vár, a Polgármesteri Hivatal és a MIK dolgozói példamutatóan végezték az átadás-átvételi feladatokat. Eger történelmi lehetőséget és kizárólagosságot kapott arra, hogy újrafogalmazza idegenforgalmi, kulturális stratégiáját, így a Vár végre nem csupán díszlete lehet a városnak, hanem élő, aktív központi elemévé válhat – tette hozzá Benedek István.

Habis László polgármestere elmondta: nemrégiben indult a városban egy olyan programsorozat, amely „Az Egri Vár az Egrieké” nevet viseli, most az a felelősségünk, feladatunk, hogy ezt a szép jelmondtatot megtöltsük gazdag tartalommal. A városnak vitathatatlanul legnagyobb értéke a Vár és a hozzá kapcsolódó 1552-es történelmi örökség. Gárdonyi Géza munkásságának köszönhetően Eger egy kicsit minden magyar ember városa is – emelte ki a városvezető. Örömteli dolog, hogy a várvédelem 460 éves évfordulója után 2013-ban is ünnepi év kezdődött el: az egri remete születésének 150. évfordulójára gazdag programsorozattal emlékezik Eger és a Vár mint intézmény.

Habis László leszögezte, hogy a szaktörvények változása minden remény szerint stabilitást jelent majd a város és a megye kulturális és szellemi életében. Hozzátette: Eger Várát, Magyarország második leglátogatottabb múzeumát működtetni nagy felelősség is. Úgy vesszük át a Várat, hogy az év végén a Közgyűlésünk elfogadott egy három éves, tudatos építkezést jelentő Kulturális Koncepciót. Ebben a kulcsszó az együttműködés kultúrájának megerősítése az intézményeink és más városi szereplők között.

A Vár állagmegóvása kulcsfeladat, hiszen történelmi műemlékről van szó, s erre rövid időn belül garanciákat jelentő megoldást kell találni. Ez olyan kihívás, melyet fenntartóként Eger polgámesterének prioritásként kell kezelnie a következő időszakban – mutatott rá Habis László.

Berecz Mátyás, a vármúzeum megbízott igazgatója arról szólt, hogy 1548-ban, a dicsőséges várvédelem előtt négy évvel volt hasonló gyülekezés a főbejáratnál, amikor DobóIstván új kapitány vette át a kulcsokat. „Királyi”, azaz állami fenntartásból most 60-70 év után ismét városi intézménnyé válik a Vármúzeum. Olyan intézményről van szó, amely városi intézmény vált ugyan, ám a szakfeladatokat, a gyűjteményt illetően hatásköre mindenképpen megyei szintű.

Berecz Mátyás átvette a kulcsot Habis László polgármestertől, majd jelentette: az Egri Vár vitézei, személyzete a gyümölcsöző együttműködés jegyében készen állnak a város, a megye és az ország történelmi múltjának az ápolására.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk