Lendületben a vidék

Amint azt előző, májusi számunkban megjelent cikkünkben is olvashatták, néhány éven belül több tucat nagyértékű turisztikai beruházás fejeződik be országszerte. Mostani írásunkban a balatoni, alföldi és észak-magyarországi fejlesztéseket gyűjtöttük össze.

A legnagyobb vidéki projekt kétségtelenül az SCD Holding és az ír Quinlan Private Csoport nevével fémjelzett balatoni fejlesztési program, amelynek keretében a következő hat-hét év során 450 millió euró – mintegy 112 milliárd forint – értékű beruházás valósulhat meg a tó partján. A tervek szerint összesen 23 projekt keretében szállodákat, apartmanokat, kikötőket, villaparkokat és szórakoztató parkokat építenek fel. A fejlesztések során hozzávetőleg 1200-1300 három-öt csillagos hotelszoba és 210-230 új kikötőhely létesül. A beruházási program várhatóan 1500-1800 új munkahelyet teremt, az adók révén pedig éves szinten 8-9 milliárd forinttal járulhat hozzá a balatoni települések és az állam bevételeihez. Négy olyan helyszín van, ahol az idén – várhatóan a nyári szezonzárás után – megkezdődhet a beruházás. Balatonalmádiban egy 50-60 egységet tartalmazó apartmanház, Badacsonyban a négy-ötcsillagos, 120-160 egységet tatalmazó Badacsonyi Bor és Gasztronómiai Központ, Balatonszemesen egy tematikus Beauty Hotel, Siófokon pedig az Aranypart Kemping és Üdülőpark fejlesztésének első üteme kezdődhet meg. A fejlesztési program célja a minőségi turizmus megteremtése a Balaton partján, így az üdülőparkokban a hagyományos kemping-szállástípusok mellett mobilházak, villaházak és világszínvonalú szolgáltatások várják majd a vendégeket. A beruházások többségénél a megvalósulás alapfeltétele, hogy az érintett települések módosítsák a helyi építési szabályzataikban szereplő beépítési korlátokat a nemrégiben módosított Balaton-törvény szerint megengedett mértékben. A teljes program várhatóan 2015-ig zárul le – mondta Milassin Levente, az SCD Holding (CE) Zrt. kommunikációs osztályának munkatársa.

 

Siófoki körpanoráma

A növekvő konkurencia ellenére is vonzó befektetési célpontnak véli a Balatont Spanyolország egyik legjelentősebb, tőzsdén is jegyzett, tizenöt országban jelen lévő ingatlanvállalata, a Martinsa-Fadesa, amely ez év őszén a tó mellett indítja első vidéki beruházását – mondta Balogdy Hajnalka Aurora marketingfelelős. Az ingatlanfejlesztő cég villaparkot és négycsillagos szállodát épít a Balaton egyik legkedveltebb turisztikai célpontjának számító Siófokon. A mintegy három hektár területen fekvő Riviéra Park Siófokban 243 üdülőlakás kap helyet ugyanannyi felszíni parkolóval az Ezüstparton, a városközponthoz közel. A kilenc, egymással párhuzamosan elhelyezkedő épületben földszinti, emeleti, illetve penthouse lakásokat lehet majd venni mintegy 450 ezer forintos négyzetméterenkénti áron. A házak között sétányokat és pázsitosfás pihenő-napozó parkot alakítanak ki, egyedi kertészeti megoldásokkal. A prémiumkategóriás ingatlanok tervezésénél elsődleges szempont volt a minél tágasabb térérzet és a zöldkörnyezet megteremtése. Éppen ezért a Riviéra Park Siófok és a tervezett szálloda esetében is meghagyják a fákat. A 150 ágyas wellnesshotel vendégei igénybe vehetik a szálloda wellness-, fitnesz- és szépségápoláshoz kapcsolódó szolgáltatásait. Lesz a hotelben squash-pálya, étterem, bár és konferenciaterem. Mindkét ingatlan egyedi vonásának számít a Balatonra nyíló páratlan (sok esetben kör-) panoráma. A tervek szerint a két létesítmény legkésőbb 2010-re elkészül. A beruházás megtérülési idejét négy-öt évre teszik. Balatonfenyvesen négycsillagos, 50 szobás wellness-szállodát és mintegy 300 vitorlást és a helyi vitorlásegyesület 40 hajóját befogadó és teljes körű szolgáltatást nyújtó jachkikötőt kezd építeni az Előny Kft. várhatóan szeptemberben. A hotel vitorlás alakú lesz, hogy a lehető legtöbb ablak nézhessen a tóra. Minden wellnessfunkció megtalálható benne – lesz többek között teniszpálya, fitneszterem, squash-pálya, úszásra is alkalmas medence –, és kialakítanak egy 300 fő befogadására alkalmas konferenciatermet is. A szálloda mintegy 1,4 milliárd forintba fog kerülni, a kikötő pedig 600 millió forint körüli összegbe. A cég pályázati forrást is igényelt a projekt megvalósításához. „Ha kedvező lesz az elbírálás, a szállodára csaknem 500 millió forintot kapunk, a kikötőre pedig 100 millió forintot” – mondta Heves István, az Előny Kft. ügyvezető igazgatója. A kikötő építésének teljes költsége az egymilliárd forintot is meghaladja.

 

Újdonságok a Balaton közelében

2010-ben nyílik meg Magyarország első prémiumkategóriás spa- és golfüdülőparkja, a Zala Springs Resort Hévíz, Kehidakustány és Zalakaros közelében. A 171 hektáros területen közel 170 millió euróból építenek egy 100 hektárnyi területen fekvő, 6600 méter hosszú, golftavakkal ékesített, 18 lyukú bajnoki golfpályát, egy termálvízzel ellátott fürdő- és wellnessközpontot, egy nemzetközi színvonalú szállodát, valamint golfklubházat, sportklubot, apartmanházakat, sorházakat, ikerházakat és villákat. „Közép-Európában egyedülálló komplexum jön így létre” – mondta Nikli Hajnalka, a fejlesztő cég munkatársa. A célcsoportot az aktív pihenés hívei mellett – a golfpályán és a fitneszközponton kívül jó néhány teniszpálya, kerékpárút és futóösvény is várja őket – a konferenciák és rendezvények résztvevői alkotják.

Zalakaros önkormányzatának 2007 és 2013 között a „hangulatos, magas presztízsű, családias, elismert nemzetközi gyógyhely” arculatának megteremtése a legfőbb célja. Ennek érdekében az évente 700 ezer vendéget fogadó város multifunkciós, új városközpontot alakít ki sportolási, szórakozási lehetőségekkel, sétálóutakkal, új szolgáltatásokkal. Erre szükség is lesz, hiszen több szállodafejlesztést és a fürdő bővítését is tervezik az üdülőhelyen.

Több mint hárommilliárd forintos beruházás indul a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő területén. A fejlesztés csaknem 30 százaléka (809 millió forint) az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, uniós forrásból valósulhat meg. A fejlesztés a fedett fürdő teljes körű felújítását érinti, különös tekintettel a gyógyászati, medical-wellness és az élményfürdőhöz kapcsolódó fitneszszolgáltatások bővítésére. A jelenlegi zöld terület egy részének beépítésével új fogadószárnyat is létrehoznak. A beruházás többlépcsős rendszerben, folyamatos üzemelés mellett valósul meg. Végső átadásának határideje 2011.

Hamarosan elkezdődik a MenDan Thermal Hotel bővítése egy új, ötcsillagos szállodaszárnnyal és egy 6- 800 fős konferenciateremmel. 550 férőhelyes Ramada szálloda építése is várható a közeljövőben a településen, a hotelt a tervek szerint alagút köti majd össze a fürdővel.

A négycsillagos Hotel Belvedere apartmanszálloda a tervek szerint 2010 januárjában nyitja meg kapuit. A Zalakaros frekventált részén épülő, több mint 14 ezer négyzetméteres szállodában összesen 130 apartman áll majd a vendégek rendelkezésére. Az ingatlan hatszintes lesz, az alagsorban parkolóval. A földszinten 11 apartman, valamint wellnessrészleg kap helyet, amelyben élményfürdő (15 négyzetméteres medencével), két jakuzzi, szauna, csobbanómedence és gőzkamra várja a vendégeket. Fitneszterem, étterem, kávézó, élelmiszerbolt és bár is épül a házban.

 

Komplex beruházás Velencén

A befektetők számára vonzó a Velencei- tó is. Velencén termálfürdő, négycsillagos wellness- és konferenciaszálloda, étterem és apartmanház épül három ütemben, 6,2 milliárd forintból. A komplexumot a Velence Termál Kft. fogja üzemeltetni, a beruházó a Metál Holding Zrt. Mint Jakab Gábortól, a négycsillagos Velence Resort & Spa szálloda igazgatójától megtudtuk, a magánerőből megvalósuló beruházás első ütemében elkészül a tizenegy medencés fürdő, amelyből két medencét a Velencén feltörő gyógyvízzel töltenek fel. Várhatóan október elején átadják a szálloda 60 szobás főépületét, és elkészül a 200 vendég fogadására alkalmas étterem. A beruházás második ütemében, év végére befejeződik az összesen 197 szobásra tervezett szálloda építése, majd a harmadik ütemben, jövő nyárra elkészül a 93 értékesítésre szánt lakóegységet magába foglaló apartmanház. A Velence Resort & Spában 197 szoba várja majd a vendégeket, négy lakosztályt és két, mozgássérültek elhelyezésére alkalmas szobát is kialakítanak. A hotel konferenciák, nagyobb rendezvények, például bálok megtartására is alkalmas lesz. Az összesen 500 négyzetméteres konferencia-központban 300 fős nagyterem és négy kisebb terem kap helyet. A fürdőt különféle élményelemekkel egészítették ki – lesz benne többek között bioszauna és tepidárum –, s mozgásszervi kezelések végzésére is alkalmas lesz. A fürdőrészlegen több olyan helyet is kialakítanak, ahol a wellness- szolgáltatásokat kettesben vagy egyedül vehetik igénybe a vendégek. A beruházás az előzetes számítások szerint 15-20 év alatt térül meg, de ehhez az kell, hogy napi átlagban 1400 vendég látogassa a fürdőt.

 

Sárvár és Kaposvár

Ez év márciusában nyílt meg Sárváron az ötcsillagos Hotel Rogner Spirit – közölte lapunkkal Nyírő Judit marketingmenedzser. A 10,5 milliárd forintos beruházást három magyar befektető finanszírozta. A célcsoportot a magyarok mellett külföldiek alkotják, akik sok egyéb emellett nyilván vonzónak találják majd a szálloda kedvező – a határhoz közeli – fekvését, saját gyógyforrását, valamint a Rogner nevet. Egyedi élményt nyújt a szállodában a floating medencés kezelés, amelyből fél óra nyolcórás alvásnak felel meg. A Holt-tengerből származó sóval feltöltött kádban úgy lebeghet a vendég, mint az anyaméhben. Nem ez az egyetlen különlegesség: van oxigénterápia, és használják a NASA által kifejlesztett biorezonanciás készüléket is. Kaposvár két EU-pályázat keretében négy nagyobb turisztikai projektet szeretne megvalósítani, elsősorban EU-forrásból – mondta Taksonyi Tünde pályázati referens. A fürdőt 2,3 milliárd forintból rekonstruálják, ha támogatásra érdemesek bizonyulnak terveik. Teljes egészében felújítják a fürdő épületét, amelyben majd a tb által támogatott gyógyászati programot indítanak be, és élményelemekkel gazdagított wellnessmedencét, valamint fitneszrészleget és melegkonyhás éttermet alakítanak ki. A másik pályázat három elemből áll. Az első a kaland- és játszópark kialakítása a Cseri Parkban mintegy 2,3 milliárd forintból. Lesz kötélpálya, mesevár népmesei motívumokkal, valamint játszótér az összes korosztálynak és mozgássérülteknek is. A pályázat második eleme az ökoturisztikai útvonal kialakítása a Deseda-tó körül. A tó partján – részben a tó fölé – építenének egy oktatóközpontként is működő multifunkcionális látogatóközpontot a 67-es út mellett, amelyben lesz többek között a tó élővilágát bemutató édesvízi akvárium, az épület mellett pedig csónakkikötő. Tervezik a Rippl Rónai-villához vezető út rekonstrukcióját és parkolóhelyek kialakítását is. A két utóbbi beruházás költsége 800 millió forint körül mozog. A megvalósulás 2010-re várható.

 

Alföld: fókuszban az egészség

Kecskeméten, a széktói sportkomplexumban 2010-re mintegy 2,2 milliárd forintból átépítik és négycsillagossá alakítják a 180 ágyas Szauna Szállót, ahol wellness- és gyógyászati szolgáltatásokat nyújtanak. A költségek 90 százalékát EUforrásból akarják fedezni. Létrehoznak egy egyedi élményelemekkel gazdagított termálfürdőt és egy 50 méteres versenyuszodát. Az építtető az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő közhasznú társaság, amely közbeszerzési eljárás keretében választja ki azt a pályázót, amely a legkedvezőbb ajánlatot teszi a nyílt végű pénzügyi lízingkonstrukciós beruházás megvalósítására. „A szerződést szeretnénk októberben megkötni” – mondta Nagypál Sándor, a kecskeméti önkormányzat irodavezetője. A látogatók számát évi 500-600 ezerre tervezik. A vonzáskörzetbe Kecskemét és minimum 30 kilométeres sugarú köre tartozik, de külföldi vendégekre és a falusi turizmus résztvevőire is számítanak. Nagyszabású beruházásokra készülnek Gyulán is. Ötmilliárd forintból épülne meg az összesen nyolcezer négyzetméteresre tervezett vadonatúj Világfürdő, amelyben háromezer négyzetméter vízfelület lesz, egyharmada fedett. Lesznek római, török, arab, finn, francia típusú fürdők. Az 1500 négyzetméteres éttermi központban több nemzet konyhája lesz megtalálható. A Világfürdőt ötmilliárd forintból építik meg. A Termálparkban összesen 300–350 szállodai szoba jön létre, a befektető szándékától függően egy vagy két épületben. Az egyik koncepció szerint 120 szoba a négycsillagos szállodában lesz, a többi pedig a háromcsillagosban. A másik szerint minden négycsillagos lesz. Az 5–600 fős konferenciaközpont mindenképpen megépül, egyelőre csak az nincs eldöntve, mekkora lesz a nagyterem, és mekkorák a szekciótermek. A szálloda építésére 2,8 milliárd forintot fordítanak. Mintegy 2,6 milliárd forintból létrehoznak egy 120 szobás, 240 férőhelyes, négycsillagos rehabilitációs központot is, amely piaci alapon fog működni. A munkálatok legkésőbb 2009 elején indulnak, és 2010 végére fejeződnek be. A tervek szerint a szállodában egy év alatt 150 ezer vendégéjszakát fognak realizálni, a fürdőbe pedig 450 ezer látogatót várnak. Mint Rózsás Árpád, a Termálpark ügyvezető igazgatója elmondta, új piaci szegmenst céloztak meg: azokat szeretnék Gyulára csábítani, akik eddig – például konferenciaszervezők vagy üzleti utazók – nem számolhattak a várossal. A beruházás a KPMG megvalósíthatósági tanulmánya szerint 17 év alatt megtérül, ráadásul nemcsak a projekt összesen, hanem az egyes létesítmények különkülön is. Egyelőre nem dőlt el, hogy ki lesz a projekt beruházója, ha nem találnak kellő tőkével rendelkező befektetőt, akkor az önkormányzat valósítja meg a fejlesztést uniós forrásból.

Csongrádon 7 milliárd forintos beruházással egészségvárost épít az Első Magyar Projektház Kft.Mintegy 11 hektáron három épületcsoportban négycsillagos, apartmanoknak is helyet adó 144 ágyas wellness- és gyógyszállodát, 240 személyes gyermekrehabilitációs központot és 150 főt befogadni képes, emelt szintű idősek otthonát alakítanak ki. A vonzáskörzetbe a teljes Dél-alföldi régió beletartozik. A fejlesztés ütemezetten indul, részben ahhoz igazítva, hogyan sikerül a projektekre uniós pályázati pénzt szerezni. Mint Hideg Ferencné, a beruházó cég ügyvezető igazgatója elmondta, szeretnék, ha 2012-re mind a három projekt befejeződne.

Hasonló egészségparkprojekten dolgozik az Első Magyar Projektház Kft. Kiskunhalason is. Itt 7 milliárd forintból hat hektáron 142 férőhelyes, négycsillagos wellness- és gyógyszállodát, 160 embernek helyet adó idősek otthonát, továbbá 135 fekvőés 48 nappali kezelést igénylő beteg ellátására alkalmas felnőtt-rehabilitációs központot építenek. A megvalósítás egyelőre bizonytalan, mert a beruházás politikai viták célpontjába került, ezért az sem kizárt, hogy a fejlesztés a régió egy másik városában fog megvalósulni.

3,5 milliárd forintból ötcsillagos wellness- és konferenciahotel épül Szentesen. Tiszakécskén 500 millió forintból bővítik a Tiszaparti fürdőt. Mórahalmon gyógyszálló épül 1,2 milliárd forintos beruházással. Makón a fürdő teljes felújítása 3,5 milliárd forintba kerül majd. Kiskunmajsán 1,6-2 milliárd forintot fordítanak gyógyászati rekonstrukcióra és a Gyógyszállodára – tudtuk meg Albel Andortól, a regionális marketingigazgatóság vezetőjétől.

 

Hunguest-tervek

„Tervezett fejlesztéseink közül kiemelkedik a szegedi Ligetfürdő felújítása” – mondta kérdésünkre Barkó Károly, a Hunguest Hotels PR- és reklámmenedzsere. A szállodalánc közös projekttársaságot hozott létre a szegedi önkormányzattal. Az önkormányzat többségi tulajdonában lévő társaság feladata a rekonstrukció műszaki előkészítése, megvalósítása és az elkészült létesítmény üzemeltetése. A Hunguest Hotels pedig beveti szakmai tapasztalatát, hogy a beruházás megtérüljön. A hamilliárd forintos beruházás országos hatású fejlesztést jelent, amely révén az új fürdőkomplexum minden korosztály számára kiemelkedő vonzerőt kifejtő attrakciója, a dél-alföldi régió idegenforgalmi fejlesztésének bázisa lehet. Az új komplexum mintegy 36 500 négyzetméteren fekszik majd. A vízfelületek nagysága meghaladja a négyezer négyzetmétert, a létesítmény 2200 vendéget tud fogadni. A leglátványosabb elem a fürdőzők számára lifttel megközelíthető, 27 méter magas torony, ahonnan Európa legnagyobb vízi csúszdája indul. Minden korosztály megtalálhatja a számára legvonzóbb szórakozási lehetőséget: külön medence lesz csecsemőknek és a 0–6 éves korosztály számára. Lesz a komplexumban relaxációs zóna, ahová gyerekek nem léphetnek be. A szegedi Ligetfürdő teljes átalakítása után nemcsak a városból s annak vonzáskörzetéből, hanem a beruházó szegedi önkormányzat és a Hunguest Hotels tervei szerint az ország távolabbi részéből és külföldről is Szegedre látogatnak az emberek, hogy kipróbálják a látványos, egyedi és komplex szolgáltatásokat. A június közepén kezdődő munkálatok a tervek szerint 2009 novemberében érnek véget. A fürdőrekonstrukció kiemelt uniós projektként valósulhat meg. A Ligetfürdő rekonstrukciója mellett a szomszédos Hunguest Hotel Forrás felújítását is tervezi a szállodalánc. A teljes körű szobafelújítás, új, 350 fős konferenciaterem és szekciótermek kialakítása után a jelenleg háromcsillagos szálloda négycsillagosként fog üzemelni.

A tervek szerint a lillafüredi Hunguest Hotel Palota is négycsillagosként fog működni: a teljes körű szobafelújítás mellett a wellnessrészleg bővül (pluszmedencék, szauna stb.). Az új részleg fölött nyitható/ zárható üvegtető lesz.

Hajdúszoboszlón a Hunguest Hotel Béke is négycsillagos lesz a tervek szerint: a teljes körű szobafelújítás mellett 21 új, konyhás apartmant alakítanak ki egy külön épületben, illetve a szálloda saját gyógyfürdőjét is teljes körűen renoválják.

A Tapolcán és Galyatetőn lévő négycsillagos Hunguest Hotelsházakban új konferenciatermek építését tervezik. A Hunguest Hotel Pelion jelenlegi teniszcsarnoka helyén 600 fős konferenciaterem épül, illetve bővül a szálló wellnesspihenőrésze. Magyarország legmagasabban fekvő szállodájában, a Hunguest Grandhotel Galyában 300 fős konferenciatermet építenek az étterem fölé. A fentiekhez képest kisebb felújítás várható Egerben: a Hunguest Hotel Flórában a meglévő fürdő bővítése, modernizálása, „wellnessesítése” került napirendre új élményelemek kialakításával, illetve szeretnék a manzárdszobákat felújítani.

A tervezett beruházások egy részét a Hunguest Hotels Zrt. uniós források felhasználásával szeretné megvalósítani. A beruházások értéke körülbelül 11 milliárd forint lesz. Nem véletlenül szerepel majdnem minden mondatban a „tervek szerint” szófordulat, hiszen az uniós pályázatok sok mindent befolyásolnak, ezért a döntésig nem is lehet tételes költségtervet és időzítést mondani a fentiekkel kapcsolatban.

 

Fejlesztések Észak-Magyarországon

 

Szécsény–Hollókő–Ipolytarnóc

Ipolytarnóc Ősmaradványok Természetvédelmi Terület komplex fejlesztése – 2. ütem. Az 1. ütemet 2007 végén adták át

Salgó Hotel fejlesztése, Salgótarján

 

Gyöngyös és a Mátra térsége

Ózon Hotel fejlesztése, Mátraháza, Gyöngyös

Avar Hotel fejlesztése

Síparkfejlesztés, Mátraszentistván

Gyöngyös Város kiállítóhelyeinek fejlesztése

Mátrafüredi kerékpárút folytatása

 

Eger és környéke

Hunguest Hotel Flóra fejlesztése, Eger

Bogácsi fürdő fejlesztése

Egri Termál- és Strandfürdő fejlesztése

Egri törökfürdő rekonstrukciója – átadás: 2008. december

Egerszalóki *****-os szálloda fejlesztése a Hőforrásnál – tervezett átadás 2008 vége

Szilvásvárad: La Contessa Hotel**** - tervezett átadás: 2008

Szilvásváradi látogatóközpont kialakítása, Bükki Nemzeti Park

 

Miskolc és környéke

Hunguest Hotel Palota fejlesztése, Lillafüred, Miskolc

Avas Hotel fejlesztése, Miskolc

Erzsébet téri fürdő és hozzákapcsolódó szálloda fejlesztése, Miskolc

Miskolc belvárosának rehabilitációja, közterek felújítása (megvalósult), Miskolc

 

Aggtelek és térsége

Tanösvényfejlesztés, Aggteleki Nemzeti Park

 

Tokaj és térsége

Andrássy Kúria Hotel és Pincészet, Tarcal – nyitás 2008. május

Az egykori Arany Sas fogadó felújítása, Tokaj

 

Forrás: Észak-magyarországi Regionális Marketingigazgatóság


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?