hirdetés
hirdetés

Ozírisz vigyázó szemei Marsaxlokk kikötőjében

Nemcsak Málta fővárosa, hanem a szigetország dél-keleti részén fekvő, nagymúltú halászfalu, Marsaxlokk is vendégek sokaságát vonzza szeptemberben is. 

hirdetés

Évente több ezren látogatnak Marsaxlokkba, pihenést, kikapcsolódást keresnek itt az angolok, németek, kínaiak, japánok és örvendetesen egyre több magyar is. A Málta harmadik legnagyobb kikötőjeként számon tartott, különös elnevezésű helyen élmények sokaságával találkoznak, és színes emlékekkel távoznak az érdeklődők. A település a nevét - amely föníciai eredetű - a marsa és a "xlokk" szóból kapta, amely a dél-keleti és a száraz sirokkó szelet jelzi, ami a közeli Afrikából, a Szahara felől fúj erre.

Marsaxlokknak sikerült megőriznie a több évszázaddal ezelőtti hangulatát. Az elmúlt időszakban itt nem emeltek óriás szállodákat, nem hoztak létre bevásárló központokat, mindezek nélkül is turistaparadicsomként működik a város. Annál több azonban a helyi szálláshely, amelyekért elérhető árakat kérnek a tulajdonosok.

A hangulatos Főtéren a két tornyú, kupolás műemléktemplom, régi arab építészeti jegyeket viselő épületek, éttermek, valamint a közelben levő hangulatos öböl látványa hódítja meg a turistákat. A kikötő tele van a hagyományos és színesre festett Dghajjes és Luzzu csónakokkal. Ezeknek a magas orrú vízi járműveknek külön érdekessége, hogy a monda szerint - a túlvilág ősi egyiptomi istenére emlékezve - Ozirisz faragott szemeit formálták rájuk, amelyek a veszélyektől óvják a csónakokat. A kis hajók színe egyébként világos vörös, kék, sárga és zöld. Ezekből a legtöbb Málta itteni kikötőjében található, így nem véletlen, hogy sok turista időzik a parton, gyönyörködve a különleges járművekben.

A város megélhetését - a turizmus mellett - a halászat biztosítja. A halászok elsősorban kardhalat, tonhalat, és aranymakrélát halásznak a Földközi-tengerből. Az árú jelentős részét pedig ebből a kikötőből viszik a főváros, Valetta piacára, ahol értékesítik. Vásárnaponként viszont megváltozik a helyzet: ilyenkor találkozhatnak a turisták Marsaxlokk fő látványosságával, a helyi piaccal, melynek nemzetközi híre van. A gyönyörű fekvésű öböl partján sátrak sokaságát állítják fel a kereskedők, ahol kipakolják portékáikat.

Többen közülük az áruikat máltai nyelven, hangos kiáltással kínálják. A forgatag nevezetes része a különböző tengeri halak választéka, amelyek egyben az elárusító standok díszei is. Soha nem látott színű és formájú tengeri állatokkal is találkozhatunk itt. Akad tintahal, lepényhal, rák, polip, homár és a tenger gyümölcseinek végeláthatatlan változatai. Vásárolhatunk kagylókat, és kóstolhatunk osztrigát is. A piacról nem maradhatnak el a helyi készítésű különleges édességek, a mediterrán tájra jellemző magvak, termések és a zöldségek, gyümölcsök sem. A sátrakban a híres máltai csipkéből is választhatnak a turisták.

A hagyomány szerint a föníciaiak Marsaxlokknál léptek először Málta földjére. Attól kezdve kis kikötő működött itt, amelyet a századok során fejlesztettek tovább a helybeliek. Az öböl közelében külön, szabad kikötőt is építettek, ahol évente több ezer konténerhajó fordul meg. A jelenleg több mint háromezer lakosú település történelme viharos volt, mégis túlélték ezeket, ma is szorgalmas, kitartó emberek laknak itt.

Novemberben zárul a szezon

Jelenleg heti két alkalommal repül Budapestről Máltára az Air Malta, amely 2013. november elsején zárja az idei szezonját. A szeptemberi heti két járat közül októbertől már csak egy, a pénteki repül, tudtuk meg a légitársaság hazai sales menedzserétől, Lehotai Zsófiától. A légitársaság az idén is tervez szilveszteri járatot azoknak, akik különleges élménnyel zárnák az évet. Az ünnepi járat Budapestről december 29-én indul, Máltáról pedig január másodikán tér vissza. A rövid "téli álmot" követően a 2014-es szezon, ahogy megszokhattuk, április elején indul majd az Air Maltánál. 

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk