2020 mindenki számára emlékezetes marad

Év végi összegző beszélgetés Czeiszing Miklóssal, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével.

A 83 millió lakosú európai állam, amelyet Magyarországon Czeiszing Miklós által vezetett Hivatal képvisel, gyorsan reagált a világjárványra azzal, hogy a turistákat a kezdetektől fogva otthon marasztalták, és érdeklődésüket emocionális kampányokkal igyekeztek fenntartani egész évben. Sajnos azonban Németországban is komoly külföldi vendégéjszakaszám-kiesést okoztak a járvány miatt bevezetett utazási tiltások, lezárások. E témát is körüljárva elemezzük a szakértővel az idei év német vonatkozású történéseit, miközben megtudunk néhány fontos információt, érdekességet a közelgő új esztendőről is.

Beethoven-évnek indult, aztán másképp alakult

Mivel Ludwig van Beethoven születésének idején még nem készültek polgári anyakönyvek, csak keresztelésének idejéről, azaz 1770. december 17-ről maradt fenn hivatalos adat, emiatt az utókor ezt a dátumot tartja a zeneszerző születési dátumának. 2020. december 17-én Beethoven szülőházánál is e napról emlékeznek meg. Bár a 250 éves évforduló kapcsán a németek az egész 2020-as esztendőt Beethoven-évként hirdették meg, és sorra következtek volna az országban sokfelé a halhatatlan zsenit felidéző zenei programok, ezek nagyrészét a pandémia átrendezte a soron következő esztendőre. Így 2021-ben tovább folytatódik a Beethoven-év, és tovább zajlanak a zeneszerző-géniuszt felidéző igényes, értékes zenei programok.

Kanapéturizmus

Az idei világjárvány kitörésének pillanatára szinte azonnal reagálva a DZT elindította hazájában „covid-specifikus” kampányát, amelynek lényegeként és fő üzeneteként az szerepelt, hogy otthonról, karosszékben ülve is felfedezhetők és megismerhetők Németország szépséges tájai, rejtett kincsei. Az idei nyár közepén már-már úgy látszott, hogy túljut az ország a járvány okozta válság nehezén, és ekkor el is indították „Az álmok valósságá válhatnak” mottójú kampányt. Azonban ezt is (mint oly’ sok mindent) átírt a második hullám szélsebes őszi beköszönte, így tovább folytatódott a „Németország felfedezése otthonról” téma.

Azt örömmel emeli ki a Németország-szakértő, hogy az idei évben is zavartalanul lebonyolódtak a német egység 30. évfordulójáról szóló – hol az online-térben, hol a valóságban zajló - megemlékezések, az ezzel kapcsolatos programok, valamint lezajlott az egységes Németországról szóló kampányuk.

2019 rekordév volt, az idei nem lesz az

Néhány sokatmondó számot, adatot is említ beszélgetőpartnerünk. Elmondja, hogy bár 2019-ről egyértelműen megállapítható volt: hivatala, a DZT vonatkozásában ez az esztendő a maga közel 90 milliós (89,9) vendégéjszakaszámával benne volt a 10 rekordévben, az idei év azonban már biztosan nem fog beleszámítani. Hiszen január-szeptember tekintetében az már most tudható, hogy a beutazók oldaláról mínusz 59,4 százalékos a visszaesés az előző esztendőhöz képest. Magyar honfitársaink pedig míg 2019-ben 843 ezer vendégéjszakát töltöttek valamely német szálláshelyen (ez +5,6%-ot jelentett 2018-hoz képest), addig idén az idáig meglévő adatok alapján január és szeptember között mínusz 57,2 százalékos visszaesést regisztráltak.

Emellett az is biztonsággal megállapítható, hogy a határlezárások következtében az októbertől december végéig mért adatok sem lesznek kedvezők.

Starthelyzetben

Azt viszont egyértelműen kijelenthetjük, emeli ki a Czeiszing Miklós, hogy a német turisztikai ágazat már ott áll a startvonalnál, és amint eldördül a startpisztoly, elindítják a 2021. évre szóló kampányokat. Melyek lesznek bennük a hívószók? Ezek már most tudhatók. Egyik, hogy Németország valóban biztonságos úti cél, hiszen a magas higiéniai előírás nemcsak most, a covid-időszak alatt jellemzi az országot: mindig is ez volt a jellemző a német vendégváróhelyekre. Másrészt sok a zöld terület, a park, az erdő, a védett övezet. Harmadrészt pedig a fenntarthatóság a németeknél sok-sok éve szintén alapkövetelmény.

A jövő évi kampányok közül kiemelkedik a German Local Culture elnevezésű, amelyben kiemelt szerepet játszanak a helyi kézművesipart, tájépítészetet, manufaktúrákat, népművészetet, helyi kultúrát, gasztronómiát bemutató trendek, a fenntartható módon előállított helyi termékek. Jelenthet ez akár kisebb, eldugottabb településen lévő szép példát is, mivel nem feltétlenül csak nagyvárosok kerülnek majd előtérbe.

A German Spa Tradition is fő vonal lesz 2021-ben, és persze ne feledjük az ország híres géniuszát, hiszen bár Beethoven születésének pontos dátuma máig nem tisztázott, zsenialitása és világhírneve azonban vitathatatlan. Így az évforduló kapcsán a személyéhez fűződő programok, rendezvények az egész világ körében méltán váltanak majd ki nagy érdeklődést.


Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.