"Rengeteg paraméternek kell megfelelni, mielőtt kikerül egy olaj a polcra" – mondja Tóth Gusztáv, az Igazioliva alapítója, amely nem csak top éttermeknek és jól ismert séfeknek szállít, hanem bárkinek, aki szeretne megismerkedni olyan alapanyagokkal, amelyek saját személyiséggel rendelkeznek. A szaküzletbe jelenleg főképp spanyolországi termelőktől érkezik áru, de az utóbbi években olívaügyben is nagyot fordult a világ.
"Görögországban jók az árak, de nem túl színes a fajtaválaszték, Portugáliában elmaradott az infrastruktúra és lassan zárkóznak föl: vannak remek termelők, de még kevesen. Az olaszok, franciák, horvátok pedig mindig a legdrágábbak közé tartoztak – tőlük származó top olajokat idehaza nem lehet kedvező áron adni.
Spanyolországban óriási területen folyik a termelés, sokféle bogyótípus van, a kínálati oldal a múltban sokszor leszabályozta az árakat: hatalmas mennyiségben termeltek, ezért nagyon drágán nem tudták eladni. De a piac változóban van, előfordul, hogy tudjuk mennyibe kerül, de ami rosszabb: van olyan, hogy áru sincsen."
D.G.: Ekkora a baj az olívapiacon?
T. G.: "Jókora. A tavalyi aszály miatt a 2022-es szüret másfél évtizedre visszamenőleg a legrosszabb volt. Kevés lett az olaj, miközben globálisan nő rá a kereslet. Legfőképp az ázsiai piacok lettek az utóbbi években igen komoly szereplők a felvevői oldalon. Az pedig közgazdasági alapvetés, hogy ha nagy a kereslet és a kicsi a kínlat, áremelkedés jön."
Forrás: Dining Guide