Akkora a hiány, hogy már a fán lévő olívabogyók olajára megy a licit

A kereskedők jelenleg látatlanban licitálnak az olívaolajra: hatalmas a fejetlenség az európai piacon.

A kontinens mediterrán részén hamarosan itt az olívaszüret ideje; az idei kilátásokról, kommersz világmárkákról és a magyar olívatermesztésről is beszélgett a Dining Guide Tóth Gusztávval, az Igazioliva alapítójával.
 

"Rengeteg paraméternek kell megfelelni, mielőtt kikerül egy olaj a polcra" – mondja Tóth Gusztáv, az Igazioliva alapítója, amely nem csak top éttermeknek és jól ismert séfeknek szállít, hanem bárkinek, aki szeretne megismerkedni olyan alapanyagokkal, amelyek saját személyiséggel rendelkeznek. A szaküzletbe jelenleg főképp spanyolországi termelőktől érkezik áru, de az utóbbi években olívaügyben is nagyot fordult a világ.

"Görögországban jók az árak, de nem túl színes a fajtaválaszték, Portugáliában elmaradott az infrastruktúra és lassan zárkóznak föl: vannak remek termelők, de még kevesen. Az olaszok, franciák, horvátok pedig mindig a legdrágábbak közé tartoztak – tőlük származó top olajokat idehaza nem lehet kedvező áron adni.

Spanyolországban óriási területen folyik a termelés, sokféle bogyótípus van, a kínálati oldal a múltban sokszor leszabályozta az árakat: hatalmas mennyiségben termeltek, ezért nagyon drágán nem tudták eladni. De a piac változóban van, előfordul, hogy tudjuk mennyibe kerül, de ami rosszabb: van olyan, hogy áru sincsen."

D.G.: Ekkora a baj az olívapiacon?

T. G.: "Jókora. A tavalyi aszály miatt a 2022-es szüret másfél évtizedre visszamenőleg a legrosszabb volt. Kevés lett az olaj, miközben globálisan nő rá a kereslet. Legfőképp az ázsiai piacok lettek az utóbbi években igen komoly szereplők a felvevői oldalon. Az pedig közgazdasági alapvetés, hogy ha nagy a kereslet és a kicsi a kínlat, áremelkedés jön."

 

Végigolvasom a cikket >>

Forrás: Dining Guide


Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.