Cipőt a cipőboltból, BalatonBort a Balatontól!

Június 16-án a tihanyi Balaton Pikniken tartotta a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premier rendezvényét. Itt megtudhattuk idén melyik tó körüli pincészetek adják idén a legjobb fröccsbort? A BalatonBor mindig Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek.

Ez a projekt valódi, organikus, alulról jövő szerveződés, fő célunk, hogy a balatoni termelők a balatoni olaszrizlingjüket, mint BalatonBort vagy Hegybort a Balaton térségében tudják értékesíteni, és ily módon a lehető legtöbb helyi vendéglátóegységben jelen legyünk

– mondta Barabás Barna, a Rizling Generáció Egyesület elnöke, majd hozzátette:

Idén 19 termelő várhatóan 100 ezer palack BalatonBort készít. Vásárlói visszajelzések alapján tudjuk, hogy a BalatonBorok minősége évről évre emelkedik, csak bíztatni tudok minden termelőt, hogy nevezzen, készítsen BalatonBort, és bíztatunk minden vendéglátós, akár egy strandi lángosos, akár egy elegánsabb szálloda, hogy tartsa kínálatában ezt a tételt, ami kiváló fröccsbor, és a könnyed ételeknek is jó kísérője.

 

Forrás: Balatoni Kör/Pesthy Márton
Forrás: Balatoni Kör/Pesthy Márton

Mind a hat balatoni borrégión megtalálható az olaszrizling, ezért a szőlőre építették az ötlet kitalálói ezt a projektet.

A Balatonnál fogyó borokhoz képest ez a 100 ezer palack még csak egy kisebb mennyiség, de évről évre növekszik ez a szám.

Az idei évben azokat a vendéglátósokat is megszólítják, akik eddig nem mertek vagy nem akartak BalatonBor tartani a kínálatukban. Boros pohár promócióval és marketing kihelyezéssel, szakmai támogatással segítik őket. Arra bíztatnak minden Balatonra érkező vendéget, hogy kóstoljon minél többféle BalatonBort, és találja meg a kedvencét.

Hegyborból pedig várhatóan 33 ezer palack készül, ez egy magasabb kategória, nem a fajta gyümölcsösségről, ropogós ízvilágról szól, ezek már a termőhelyet előtérbe helyező, komolyabb tételek.

Kardos Gábor, a BalatonBor megálmodója:

Egy nagyvonalú gesztus is van abban a borászok részéről, hogy a BalatonBor címkén kisebb betűvel van rajta a saját nevük, mint a közös név.

A magyar fogyasztók tudatát a privát és multi brandek uralják, ez a közösségi brand ezért is különleges, egyedi a magyar fogyasztónak, de a közösségi brand-tudatosság erősítésével az európai borvilágban meghatározó szemléletet erősítjük itthon.

2024-ben BalatonBor termelők:

Androsics Birtok, Barna Pince Ábrahámhegy, Bujdosó Pincészet, Cseh családi Pince, Dobosi Pincészet, Dóka Éva Pincészet, Dombi Pince, Fata Pince, Feind Pincészet, Hujber Pincészet, Koronczai Pince, Laposa Pince, MATE Badacsony, Pócz Pincészet, Szabó és fia, Tagyon Birtok, Végh testvérek, Veszprémi pince, Zelna Borászat

2024-ben Hegybort készítők:

Androsics Birtok, Bujdosó Pincészet, Cseh Családi Pince, Dobosi Pincészet, Dombi Pince, Fata Pince, kisspine, Martinus Birtok, Tagyon Birtok, Tánczos Pince, Végh testvérek, Zelna Borászat

 


MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Új korszakba lép a Csányi Pincészet

Új korszakba lép a Csányi Pincészet 

A pincészetnél most megtörtént átalakulás nem csupán az üzleti stratégia modernizálását foglalja magában, hanem egy új, naprakész márka kialakítását is.
Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén

Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén 

Az áruházlánc csatlakozott a duális képzőhelyekhez.
A világ legjobb pezsgői a légitársaság fedélzetén

A világ legjobb pezsgői a légitársaság fedélzetén 

A világ legértékesebb fedélzeti pezsgőkínálatát mutatta be az Emirates.
Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.