A 2016-os év étterme az Alabárdos (tulajdonos: Andrusch Péter)
Az év borászata a Heimann Családi Birtok és
Az év konyhafőnöke 2016-ban Lőrincz György (Babel),
Az év étteremtulajdonosa 2016 elismerést Pintér Katalin (Gerbaud, Onyx, Émile) kapta.
Az év felfedezettje a St. Andrea Wine & Gourmet Bar.
Az év kisvendéglője díját a Fricska Gasztropub,
A vidék étterme 2016 elismerést az Anyukám mondta (Encs),
az Alternatív vendéglátás 2016 elismerést pedig a Séf utcája és a Buja disznó(k) kapta.
A Gault&Millau Magyarország 2016-os kötete 228 étterem és 510 bor tesztjét tartalmazza, továbbá értékel 171 borászatot és 234 szállodát. A sajtótájékoztatón Molnár B. Tamás, a kalauz főszerkesztője elmondta, hogy idén először jelentkezik a kalauzban a Budapest extra (ajánlásokkal a következő területekről: street food, alternatív vendéglátás, cukrászda, kávéház, sörözők), és a zsűri először tesztelte a hazai kézműves söröket.
Szállodák - új megvilágításban
A Gaul&tMillau Magyarország 2016 újított a szállodák értékelése terén: a szállodák értékelésénél a minőséget és nem a mennyiséget tartja szem előtt, ezért a kalauzban szereplő hotelek száma csökkent a tavalyihoz képest. Az idei kalauz csak a három felső kategóriába tartozó szállodákat mutatja be. Az egyedi hangvételű értékelések és az elmaradhatatlan toplisták nem csupán a szálláskeresőknek, hanem a szállodák vezetésének is segíthetnek a tájékozódásban.
Az Aranyszalag Minőség tanúsítványt idén a Beregi szabadtartású csirke (Alemitta) kapta.
Az MGE ugyancsak az új Gault&Millau étterem- és borkalauz bemutatóján adta át a nemrég zárult II. Czifray-versenykurzus győzteseinek a díjakat. A Czifray-versenykurzus talán a legnagyobb kihívást és egyben a legnagyobb fejlődési lehetőséget jelenti a versenyzőknek, akik a kétéves verseny során több mint egy tucat feladatot oldanak meg. Az egyes feladatok keretét vagy egy híres étel, vagy egy technológia, vagy egy jellegzetes alapanyag adja.
A nyertesek:
1. helyezett: Daniel O’Shea (Alabárdos, Budapest)
2. helyezett: Horváth Ákos (Lou-Lou, Budapest)
3. helyezett: Szűcs Zoltán (Salon, Budapest)
Forrás: Vendég & Hotel Online
Forrás: Gault&Millau