A pálinka a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke

A pálinka a magyar kultúra részét képezi és a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a 2014. évi országos pálinka- és törkölypálinka verseny hétfői megnyitóján, Kecelen.

Kardeván Endre a kétnapos verseny sajtótájékoztatóján kiemelte: a magyaroknak olyan értékes kincs a pálinka, mint például az oroszoknak a vodka, a franciáknak a konyak vagy a skótoknak a whisky. Ennek a hírnévnek a megalapozása széleskörű összefogás eredménye, megőrzése és további terjedése előállítóinak és fogyasztóinak közös érdeke.
Kiemelte, hogy a pálinka készítése odafigyelést és szakértelmet igényel, megbecsülését tovább javítja, hogy az országgyűlés által elfogadott hungarikumtörvény az elsők között ismerte el.

Sokat változott a pálinkafogyasztás

Emlékeztetett: korábban nem a minőségre, hanem a mennyiségre helyezték a hangsúlyt. Az utóbbi tíz évben azonban a pálinkafőzés és a pálinkafogyasztás sokat formálódott. Az emberek pálinka iránti igényessége, minőséggel szembeni elvárása jelentősen nőtt és újra divatba jött a gyümölcsből készült párlat.

Úgy vélte, sokat változott a pálinka megítélése az ország uniós csatlakozását követően az EU-ban is. Megemlítette, hogy a „pálinka” és „törkölypálinka” elnevezés is kizárólag a Magyarországon előállított gyümölcspárlatokra használható, illetve további nyolc, meghatározott földrajzi területen előállított pálinka is az unió területére kiterjedő földrajzi árujelző oltalmát élvezi.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a tájékoztatón elmondta: a 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny az ital legrangosabb hazai megmérettetése. Közölte: hétfőn és kedden mintegy 50 főzde 335 mintáját bírálják el, amelyek között megtalálhatók a klasszikus körte, barack vagy szilva mellett az olyan különlegességek is, mint a berkenye, a som vagy a galagonya pálinka.

A verseny eredményhirdető gáláját június 19-én a Mezőgazdasági Múzeumban tartják. Itt hozzák nyilvánosságra például az idei év arany-, ezüst- és bronzminősítéssel jutalmazott italait, továbbá ez alkalommal mutatják be Magyarország legjobb pálinkáját és legeredményesebb főzdéit is.

Forrás: MTI


21 év, 21 kilométer és egy nemes cél

21 év, 21 kilométer és egy nemes cél 

Jótékonysági félmaratonnal ünnepelt a Semsei Gastronomy.
Szőlőültetvények  a klímabarát mezőgazdaságért

Szőlőültetvények a klímabarát mezőgazdaságért 

A kísérletben egy Balaton melletti borvidéken jelöltek ki két területet, ahol az ültetvényekben gyeppel fedett és rendszeresen tárcsázott sorközök váltják egymást.
 Reflektorfényben a hazai borkultúra

Reflektorfényben a hazai borkultúra  

Az őszi borkatalógusban több mint 100 új bort mutatnak be a vásárlóknak, például a megújult nemzetközi borválasztékuk egy részét, amelyet a fogyasztói igényekhez igazítottak.
Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján

Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján 

Az idei Good Food Festival ismét gasztronómiai paradicsommá varázsolja az Adria legikonikusabb városát.
Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje

Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje 

A süteményt először az október 11-én kezdődő Édes Napok Budapest fesztiválon kóstolhatják meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.
Munch: ételpazarlási körkép

Munch: ételpazarlási körkép 

A Munch újabb mérföldkőhöz érkezett: már hárommillió meglepetés csomagot mentettek meg a pazarlástól.
Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét

Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét 

A kürtőskalács receptje német nyelvterületről került az erdélyi fejedelemségek udvarába, de egyes országokban más és más formában maradt fenn ez kelt tésztából készült fára tekert sütemény.
Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át

Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át 

Október 11-13. között a déli-part fővárosában rendezik a XI. Siófoki Halfesztivált.
Alakul a Bordói November Nagykóstoló  pincészeteinek névsora

Alakul a Bordói November Nagykóstoló pincészeteinek névsora 

Mutatjuk, mely borászatok azok, amelyek biztos jelen lesznek.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.