Megvan, kik kapják idén a Gundel-díjat

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. Mivel ez idén szombatra esik, ezért előző nap jelentették be az idei díjazottakat.

Mi pontosan ez a díj?

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

 

Kik kapták meg eddig a rangos szakmai elismerést? 

Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014

Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.

Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016

Csapody Balázs – 2017.

Rosenstein Tibor – 2018.

Meskál Tibor, Szulló Szabina - Széll Tamás – 2019.

dr. Csizmadia László és Molnár Attila – 2020.

Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – 2021.

Borbás Marcsi és Macsinka János – 2022.

 

Kik ítélik oda a díjat? 

 Az Ipartestület kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. 12 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről.

 

Kik az idei díjazottak? 

Mint a pénteki sajtótájékoztaón elhangzott, a szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazottak:

Pintér Katalin és Nyíri Sándor (Szása)

 

Pintér Katalin

A magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja, pályája kezdete óta elkötelezett híve a turizmus és a gasztronómia ügyének. 1977-ben felszolgálóként kezdett dolgozni a New York (akkor Hungária) Kávéházban. Közben végezte el a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolát, második diplomáját a Közgazdasági Egyetemen szerezte meg. Később az USA Cornell egyetemen képezte tovább magát, valamint Velencében a Dante Akadémián. 2017-2019 között a Szent István Egyetem élelmiszer szakmérnöki képzésén vett részt.

Dolgozott a Duna Intercontinentalban is, ahol üzletvezetőként, majd a Radisson Béke Hotelben PR és Sales managerként tevékenykedett. 2000-ben lett a Gerbeaud ügyvezetője, melynek vezetését 2004-ben saját vállalkozásban vett át. 2009-ben cukrászdát nyitott Tokióban majd 2014-ben Szöulban is. Vezetésével az Onyx Étterem 2011-ben megkapta az első, majd 2018-ban a 2. Michelin csillagot. 2020-tól a Metamorfózissal új időszámítás vette kezdetét az étterem életében. 2015-ben nyitotta meg a cégcsoport a budai Émile Éttermet, ahol a földszinten egy pékség-kávézó (Cacao) is üzemel. A Gerbeaud cégcsoport mára a gasztronómia terén Magyarország egyik legmeghatározóbb családi vállalkozássá nőtte ki magát. Jelenleg is tanít a Corvinus Egyetemen.

Díjai többek között: MATUR-díj (1998.), Pro Turismo díj (2006, 2012.), Jövő Városa díj (2009), Pro Danubio díj (2010), Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2016), Év Vendéglőse (2019), Dining Guide Életműdíj (2022). Az alábbi szervezeteknek tagja: Chaine Egyesület elnök, BGE kuratóriumi tag, MVI, VIMOSZ elnökségi tag.

 

Nyíri Sándor (Szása)

1980-ban szerzett vendéglátós szakképesítést a Gundel Károly szakiskolában, a Gundel étteremben helyezkedett el szakácsként majd séf helyettesként. Neve 25 éve összeforrt az Arany Kaviár Étteremmel, melynek társtulajdonosa Molnár Attilával együtt.

Az étterem 2005-2022 között – 3 év kivételével – minden évben elnyerte a Dining Guide „Magyarország legjobb 10 étterme” díját. Éttermük 2007 óta szerepel a Michelin Guide ajánlott vendéglátóhelyek között.

2019-ben „Az Év borlapja”, 2020-ban „Az év éttermi szervíze” díjat kapta a TOP’10 Étterem Magyarország Dining Guide-tól. A Gault Millau 1 szakács sapka díját 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben megítélték részükre. A Wine Spectator amerikai szaklap 2021-ben egy, majd 2022-ben két poharas elismeréssel díjazta az éttermet.

Alapító a MoszkvaTér Bisztróban, ami idén szintén elnyerte a Michelin ajánlást illetve  az Arany Kaviár Gourmet Kft-ben is tulajdonos.

Szása elkötelezett az éttermek folyamatos fejlődéséért és az állandó kiváló minőségre való törekvésért. Hivatása legnagyobb örömének tartja, hogy személyesen is hozzájárulhat ahhoz, hogy az étteremben eltöltött idő minden pillanata élmény legyen a vendégek számára. Emellett hivatásának érzi, hogy az étteremben foglalkoztatott szakács, felszolgáló és cukrász tanulók fejlődését személyesen és folyamatosan támogassa.

További elismerései: Év Éttermese díj (Best of Budapest, 2010.), Az év éttermi szervíze díj (2020, Dining Guide), Pro Gastronomia díj (2022). Tagja a Chaine des Rotisseurs Egyesületnek, a Magyar Bocuse d’Or Akadémiának és a Pannon Gasztronómiai Akadémiának.

 

Hol és mikor kapják meg az előkelő kitüntetést az idei kiválasztottak? 

A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között 2023. október 15-én, vasárnap 12:00 órakor kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden, a szakma számos meghatározó alakja, valamint a sajtó részvételével Budapesten, a Gundel Étteremben (1146 Budapest, Gundel Károly út 4.)

A gálaebéd házigazdája: Borbás Marcsi, szakmai mentora Bíró Lajos, sommelier: Fabók Mihály lesz.

A Gálaebéd 6 fogásból álló menüsoráról 6 chéf gondoskodik majd.

A belépőjegy ára 50.000, MVI-tagoknak 40.000 forint.

Jegyigénylés: galaebed@gmail.com és tel.: 20/523-9934.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: MVI / Turizmus Online


Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.