Megvan, kik kapják idén a Gundel-díjat

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. Mivel ez idén szombatra esik, ezért előző nap jelentették be az idei díjazottakat.

Mi pontosan ez a díj?

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

 

Kik kapták meg eddig a rangos szakmai elismerést? 

Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014

Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.

Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016

Csapody Balázs – 2017.

Rosenstein Tibor – 2018.

Meskál Tibor, Szulló Szabina - Széll Tamás – 2019.

dr. Csizmadia László és Molnár Attila – 2020.

Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – 2021.

Borbás Marcsi és Macsinka János – 2022.

 

Kik ítélik oda a díjat? 

 Az Ipartestület kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. 12 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről.

 

Kik az idei díjazottak? 

Mint a pénteki sajtótájékoztaón elhangzott, a szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazottak:

Pintér Katalin és Nyíri Sándor (Szása)

 

Pintér Katalin

A magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja, pályája kezdete óta elkötelezett híve a turizmus és a gasztronómia ügyének. 1977-ben felszolgálóként kezdett dolgozni a New York (akkor Hungária) Kávéházban. Közben végezte el a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolát, második diplomáját a Közgazdasági Egyetemen szerezte meg. Később az USA Cornell egyetemen képezte tovább magát, valamint Velencében a Dante Akadémián. 2017-2019 között a Szent István Egyetem élelmiszer szakmérnöki képzésén vett részt.

Dolgozott a Duna Intercontinentalban is, ahol üzletvezetőként, majd a Radisson Béke Hotelben PR és Sales managerként tevékenykedett. 2000-ben lett a Gerbeaud ügyvezetője, melynek vezetését 2004-ben saját vállalkozásban vett át. 2009-ben cukrászdát nyitott Tokióban majd 2014-ben Szöulban is. Vezetésével az Onyx Étterem 2011-ben megkapta az első, majd 2018-ban a 2. Michelin csillagot. 2020-tól a Metamorfózissal új időszámítás vette kezdetét az étterem életében. 2015-ben nyitotta meg a cégcsoport a budai Émile Éttermet, ahol a földszinten egy pékség-kávézó (Cacao) is üzemel. A Gerbeaud cégcsoport mára a gasztronómia terén Magyarország egyik legmeghatározóbb családi vállalkozássá nőtte ki magát. Jelenleg is tanít a Corvinus Egyetemen.

Díjai többek között: MATUR-díj (1998.), Pro Turismo díj (2006, 2012.), Jövő Városa díj (2009), Pro Danubio díj (2010), Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2016), Év Vendéglőse (2019), Dining Guide Életműdíj (2022). Az alábbi szervezeteknek tagja: Chaine Egyesület elnök, BGE kuratóriumi tag, MVI, VIMOSZ elnökségi tag.

 

Nyíri Sándor (Szása)

1980-ban szerzett vendéglátós szakképesítést a Gundel Károly szakiskolában, a Gundel étteremben helyezkedett el szakácsként majd séf helyettesként. Neve 25 éve összeforrt az Arany Kaviár Étteremmel, melynek társtulajdonosa Molnár Attilával együtt.

Az étterem 2005-2022 között – 3 év kivételével – minden évben elnyerte a Dining Guide „Magyarország legjobb 10 étterme” díját. Éttermük 2007 óta szerepel a Michelin Guide ajánlott vendéglátóhelyek között.

2019-ben „Az Év borlapja”, 2020-ban „Az év éttermi szervíze” díjat kapta a TOP’10 Étterem Magyarország Dining Guide-tól. A Gault Millau 1 szakács sapka díját 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben megítélték részükre. A Wine Spectator amerikai szaklap 2021-ben egy, majd 2022-ben két poharas elismeréssel díjazta az éttermet.

Alapító a MoszkvaTér Bisztróban, ami idén szintén elnyerte a Michelin ajánlást illetve  az Arany Kaviár Gourmet Kft-ben is tulajdonos.

Szása elkötelezett az éttermek folyamatos fejlődéséért és az állandó kiváló minőségre való törekvésért. Hivatása legnagyobb örömének tartja, hogy személyesen is hozzájárulhat ahhoz, hogy az étteremben eltöltött idő minden pillanata élmény legyen a vendégek számára. Emellett hivatásának érzi, hogy az étteremben foglalkoztatott szakács, felszolgáló és cukrász tanulók fejlődését személyesen és folyamatosan támogassa.

További elismerései: Év Éttermese díj (Best of Budapest, 2010.), Az év éttermi szervíze díj (2020, Dining Guide), Pro Gastronomia díj (2022). Tagja a Chaine des Rotisseurs Egyesületnek, a Magyar Bocuse d’Or Akadémiának és a Pannon Gasztronómiai Akadémiának.

 

Hol és mikor kapják meg az előkelő kitüntetést az idei kiválasztottak? 

A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között 2023. október 15-én, vasárnap 12:00 órakor kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden, a szakma számos meghatározó alakja, valamint a sajtó részvételével Budapesten, a Gundel Étteremben (1146 Budapest, Gundel Károly út 4.)

A gálaebéd házigazdája: Borbás Marcsi, szakmai mentora Bíró Lajos, sommelier: Fabók Mihály lesz.

A Gálaebéd 6 fogásból álló menüsoráról 6 chéf gondoskodik majd.

A belépőjegy ára 50.000, MVI-tagoknak 40.000 forint.

Jegyigénylés: galaebed@gmail.com és tel.: 20/523-9934.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: MVI / Turizmus Online


Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága

Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága 

Az esemény fénypontja idén is a három kategóriában - személy, vendéglátóhely és szervezet - adományozott Fenntartható Gasztronómia Díjak átadása lesz.
Jön a Gourmet Fesztivál

Jön a Gourmet Fesztivál 

Több mint ötven hazai étterem és cukrászda kétszáz fogását kóstolhatjuk végig.
TGI Fridays-ból Ribster lesz

TGI Fridays-ból Ribster lesz 

Az étterem új neve legkeresettebb ételükről az amerikai típusú Baby Back Ribs-ről kapta nevét.
Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban 

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is.
Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj

Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tartalmas és izgalmas gasztrotúra keretében adta át az Év Vendéglőse díjat Erhardt Zoltánnak, Sopronban.
Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.