Megvan, kik kapják idén a Gundel-díjat

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. Mivel ez idén szombatra esik, ezért előző nap jelentették be az idei díjazottakat.

Mi pontosan ez a díj?

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

 

Kik kapták meg eddig a rangos szakmai elismerést? 

Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014

Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.

Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016

Csapody Balázs – 2017.

Rosenstein Tibor – 2018.

Meskál Tibor, Szulló Szabina - Széll Tamás – 2019.

dr. Csizmadia László és Molnár Attila – 2020.

Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – 2021.

Borbás Marcsi és Macsinka János – 2022.

 

Kik ítélik oda a díjat? 

 Az Ipartestület kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. 12 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről.

 

Kik az idei díjazottak? 

Mint a pénteki sajtótájékoztaón elhangzott, a szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazottak:

Pintér Katalin és Nyíri Sándor (Szása)

 

Pintér Katalin

A magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja, pályája kezdete óta elkötelezett híve a turizmus és a gasztronómia ügyének. 1977-ben felszolgálóként kezdett dolgozni a New York (akkor Hungária) Kávéházban. Közben végezte el a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolát, második diplomáját a Közgazdasági Egyetemen szerezte meg. Később az USA Cornell egyetemen képezte tovább magát, valamint Velencében a Dante Akadémián. 2017-2019 között a Szent István Egyetem élelmiszer szakmérnöki képzésén vett részt.

Dolgozott a Duna Intercontinentalban is, ahol üzletvezetőként, majd a Radisson Béke Hotelben PR és Sales managerként tevékenykedett. 2000-ben lett a Gerbeaud ügyvezetője, melynek vezetését 2004-ben saját vállalkozásban vett át. 2009-ben cukrászdát nyitott Tokióban majd 2014-ben Szöulban is. Vezetésével az Onyx Étterem 2011-ben megkapta az első, majd 2018-ban a 2. Michelin csillagot. 2020-tól a Metamorfózissal új időszámítás vette kezdetét az étterem életében. 2015-ben nyitotta meg a cégcsoport a budai Émile Éttermet, ahol a földszinten egy pékség-kávézó (Cacao) is üzemel. A Gerbeaud cégcsoport mára a gasztronómia terén Magyarország egyik legmeghatározóbb családi vállalkozássá nőtte ki magát. Jelenleg is tanít a Corvinus Egyetemen.

Díjai többek között: MATUR-díj (1998.), Pro Turismo díj (2006, 2012.), Jövő Városa díj (2009), Pro Danubio díj (2010), Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2016), Év Vendéglőse (2019), Dining Guide Életműdíj (2022). Az alábbi szervezeteknek tagja: Chaine Egyesület elnök, BGE kuratóriumi tag, MVI, VIMOSZ elnökségi tag.

 

Nyíri Sándor (Szása)

1980-ban szerzett vendéglátós szakképesítést a Gundel Károly szakiskolában, a Gundel étteremben helyezkedett el szakácsként majd séf helyettesként. Neve 25 éve összeforrt az Arany Kaviár Étteremmel, melynek társtulajdonosa Molnár Attilával együtt.

Az étterem 2005-2022 között – 3 év kivételével – minden évben elnyerte a Dining Guide „Magyarország legjobb 10 étterme” díját. Éttermük 2007 óta szerepel a Michelin Guide ajánlott vendéglátóhelyek között.

2019-ben „Az Év borlapja”, 2020-ban „Az év éttermi szervíze” díjat kapta a TOP’10 Étterem Magyarország Dining Guide-tól. A Gault Millau 1 szakács sapka díját 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben megítélték részükre. A Wine Spectator amerikai szaklap 2021-ben egy, majd 2022-ben két poharas elismeréssel díjazta az éttermet.

Alapító a MoszkvaTér Bisztróban, ami idén szintén elnyerte a Michelin ajánlást illetve  az Arany Kaviár Gourmet Kft-ben is tulajdonos.

Szása elkötelezett az éttermek folyamatos fejlődéséért és az állandó kiváló minőségre való törekvésért. Hivatása legnagyobb örömének tartja, hogy személyesen is hozzájárulhat ahhoz, hogy az étteremben eltöltött idő minden pillanata élmény legyen a vendégek számára. Emellett hivatásának érzi, hogy az étteremben foglalkoztatott szakács, felszolgáló és cukrász tanulók fejlődését személyesen és folyamatosan támogassa.

További elismerései: Év Éttermese díj (Best of Budapest, 2010.), Az év éttermi szervíze díj (2020, Dining Guide), Pro Gastronomia díj (2022). Tagja a Chaine des Rotisseurs Egyesületnek, a Magyar Bocuse d’Or Akadémiának és a Pannon Gasztronómiai Akadémiának.

 

Hol és mikor kapják meg az előkelő kitüntetést az idei kiválasztottak? 

A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között 2023. október 15-én, vasárnap 12:00 órakor kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden, a szakma számos meghatározó alakja, valamint a sajtó részvételével Budapesten, a Gundel Étteremben (1146 Budapest, Gundel Károly út 4.)

A gálaebéd házigazdája: Borbás Marcsi, szakmai mentora Bíró Lajos, sommelier: Fabók Mihály lesz.

A Gálaebéd 6 fogásból álló menüsoráról 6 chéf gondoskodik majd.

A belépőjegy ára 50.000, MVI-tagoknak 40.000 forint.

Jegyigénylés: galaebed@gmail.com és tel.: 20/523-9934.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: MVI / Turizmus Online


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.