Megvannak a 2015-ös Gault&Millau díjazottak

Kissé kaotikus ricsaj kellős közepette (az éttermesekről sok minden állítható, de az nem, ha sokan vannak egy helyütt, akkor rendben, csendben figyelnek) kihirdették az ősz egyik várva várt gasztroeseményén, a 2015. évi Gault&Millau Magyarország étterem- és borkalauz által odaítélt díjakat. Október 9-én, a Várban, a Magyar Nemzeti Galéria Báltermében.

Először életműdíjat adtak át a magyar gasztronómia ügyének támogatásáért a három Michelin-csillagos séfnek, a salzburgi Hangar-7 atyjának és alapítójának, Eckart Witzigmann-nak, majd Molnár B. Tamás, a kalauz szerkesztőbizottságának vezetője megpróbálta kihirdetni a legjobb étterem, konyhafőnök és legjobb borászat nyerteseit – ám a jelentős hangzavarban ez csak többé-kevésbé sikerült. Végül azért csak-csak fény derült a titokra, hogy ki kapta idén a 2015-re vonatkozó elismeréseket.

Az egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy az idén immár egy Michelin-csillagot is besöpört pesti Borkonyha lett az év étterme, az év borászata címet azonban már egy kevésbé ismert családi, igazi szerelmi vállalkozás, egy fiatal pár tokaji kézműves borászata, Bodó Judit és József Bott pincéje kapta. Az év konyhafőnöke pedig Ádám Csaba lett, az Olimpia konyhájáról, aki szívesen ötvözi a hagyományos gasztronómiát távol-keleti ízekkel, alapanyagokkal. Sokan voltak még kiváncsiak az év vidéki konyhájára is, ám a nagy hangzavarban majdnem senki nem hallotta, hogy egy békéscsabai helynek, a Brill Bisztrónak ítélték oda idén ezt a rangos elismerést. Az év feltörekvő vendéglője címet pedig gyulaiak vihették haza, a Patrióta Kisvendéglő tulajdonosai, végül az alternatív vendéglátás címét egy ferencvárosi hely, a Pesti Burger és Bár kapta, de ezt már tényleg csak a legvájtfülűbbek hallhatták a totális hangzavarban.

 A Gault&Millau szerkesztőcsapata egyébként idén sem hazudtolta meg önmagát: csak és kizárólag szakmai szempontok alapján történt a pontozás, annyira anoním módon, hogy maguk a pontozást végző bírálók sem ismerik egymást, a vendéglátóegységben pedig pláne mélyen hallgatnak arról, hogy mikor jártak ott, és mit ettek. 4 és 5 sapkát (azaz 19 pontot) csak a világ legjobb éttermei kapnak, 2-3 sapkát is (15-18 pont) csak a nagyon jó, illetve a kiemelkedő konyha, az 1 sapka tehát (13-14 pont) már nagyon szép eredménynek számít. A 2014-es értékelési év kiemelt étele a halászlé volt, amiről - annak ellenére, hogy kifejezetten magyarnak vélt ételről van szó, - a kalauz készítőinek véleménye meglehetősen lesújtó. Igazán jó halászlevet szerintük az egész országban csak egyetlen helyen, Érsekcsanádon lehet enni!

Az éttermek mellett jelentős szerepet kapnak a kalauzban a pincészetek, borászatok is, és a (szálló)vendégek is egyre jobban figyelik a kalauzban belistázott, speciális értékelés szerint jelzett szálláshelyeket. A magyarországi Gault&Millau kalauzra ma már egyértelműen kimondható: aki kimarad belőle, az lemarad a hazai vendéglátás terén, megsértődni pedig nem szabad(na) a benne leírtakon, hanem érdemes elgondolkodni azon, vajon mit lehetne tenni azért, hogy a lepontozott hely jövőre jobb eredményt érjen el.

Forrás: Vendég & Hotel


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.