Összefogással tovább nőhet a gasztroturizmus szerepe

Az Utazás kiállítás első napján tartott szakmai fórumon elsőként dr. Somogyi Zoltán, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) főtitkár-helyettese trendriportjában ismertette a világ turizmusának alakulását.

2014-ben a UNWTO jelentése szerint 4,7 százalékkal nőtt a világ turizmusa. Európa részesedése ebből még mindig 52 százalék, és ezt az igen magas részarányt 3,9 százalékos növekedéssel megfejelte tavaly. Európán belül igazi motornak a dél-európai országok bizonyultak, de a stagnáló Kelet-Európából kiemelt teljesítményt nyújtott Magyarország a maga 13 százalékos növekményével. Ázsia-Óceánia részaránya a világturizmusból 23%, és várhatóan tovább növekszik. Nagyot nőtt Amerika is, 16 százalékos részarányához nagyban hozzájárult az USA megkönnyített vízumkiadási gyakorlata. Afrika részaránya 5%, a Közel-Keleté 4%.

A legnagyobb százalékos növekedést produkáló küldőországok sorrendje átrendeződött: Kína, India, Szaúdi-Arábia nőtt, Brazília stagnált, Oroszország pedig visszaesett. A bevételek növekedése a nemzetközi érkezések számát követi, de a recesszió miatt lassabb ütemben.

Előrejelzések

Idénre várható növekedési előrejelzések Európára +3 százalékot, Ázsiára és Amerikára +5-5 százalékot mutatnak, míg Afrika és a Közel-Kelet turizmusának növekedése a bizonytalan politikai helyzete miatt megjósolhatatlan. 2020-ra a vendégérkezések száma a világon valószínűleg eléri az 1,4 milliárd főt.

Fontos a gasztroturizmus

A nemzetközi turizmus alakításában a gasztronómia szerepe igen fontos: ez olvasható a UNWTO „Global Report on Food Tourism” című tanulmányában.

A felmérés kérdőívek összesítése alapján készült, ezért néha szubjektív megítéléseket is tartalmaz. A kérdőívet visszaküldők 88,2 százaléka egy ország turisztikai arculatának kialakításában a gasztronómiát meghatározó elemnek tartja. 67,6 százalékuk azt jelezte, hogy országuknak van saját gasztronómiai márkája. Ennek kiépítéséhez és fenntartásához sokféle eszközt bevetnek (rendezvények, kiállítások, főzőversenyek, gasztro- és borutak, főzőiskolák). A márkához „arcok” kellenek, a média szerepe és használta a sztárszakács ismertté tételében óriási. A gasztronómiából származó bevétel becslések szerint a turizmusénak mintegy 30 százalékát adja.

A gasztroturizmus regionális jelenség, természetesen ezen nagyobb területek értendők, mint a magyar megyék (például Katalónia). Nálunk a desztinációk összefogása lenne hatékony. A gasztroturizmus fejlődésének gátja, hogy a turizmus és gasztronómia együttműködésére nincs koordináló szervezet, és gyakran az összefogást a vetélkedés váltja fel. 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.