Változik a Frei-koncepció: könyvesboltok ölelése helyett önálló kávézók

Frei Tamás rövid időre megszakítva világ körüli kávés körútját néhány napra Magyarországra látogatott, és ha már ideérkezett, június 11-én felavatta legújabb flagship-kávézóját a budai Allée Bevásárlóközpont 2. emeletén.

Ha valakinek korábbról már ismerősen cseng a Cafe Frei + Allée kombó - az nem véletlen, hiszen a budai bevásárlóközpontban valóban a nyitás óta működik egy egység - a Libri Könyvesbolt első emeletén. Csakhogy története eddig tartott: mostantól a teljes professzionális kávéscsapat kiköltözött egy jóval tágasabb térbe - egy emelettel feljebb.

Tájékoztató és új kávézónyitása a budai Allée-ban / Forrás: Cafe Frei
Tájékoztató és új kávézónyitása a budai Allée-ban / Forrás: Cafe Frei

Prosperál a kávénagyhatalom

2022-ben, a Covid-időszak végefelé találkoztam utoljára a hazai sajtó képviselőivel, kezdte a beszélgetést Frei Tamás, majd így folytatta:

Azóta a kávézók az egész világon hatalmas változáson mentek át: egyfajta speciális show-room-má alakultak.

Majd Frei bemutatta saját kávéprojektjüket, amely immár nemzetközi birodalommá nőtte ki magát, sőt hamarosan, mint hallhattuk, saját kávéültetvénnyel is gazdagodnak. Termékeik skálája egyre szélesebb,

aki ma a kávézójának italkínálata mellett nem kínál kapszulákat is a vevői számára - az lemarad ezen a piacon, tette hozzá.

Frei Tamás / Forrás: Cafe Frei
Frei Tamás / Forrás: Cafe Frei

Kávékoncepciójukat pedig a következőképp fogalmazta meg: 

Mi egyfajta "flavour company" vagyunk, azaz mindig különböző ízekkel gazdagítjuk az általunk kínált kávéféleségeket, sosem feledve azt, hogy a kávé íze az ízkavalkád mélyén soha ne tűnjön el.

Amiért különben most Frei Tamással találkozhattunk, annak az Allée-ban nyílt új egységükön kívül az is okaként szerepelt, hogy 

ők is felszálltak a szénsavas üdítőital vonatra,

azaz immár a Frei kávézókban és a magyarországi retail-üzletág helyeken is elérhető vadonatúj, most piacra dobott kétféle ízben készített termékük, a Sparkling Coffee vanília illetve mangós változatú szénsavas kávé üdítőjük, amely nyilván az idei nyár egyik nagy slágere lesz. 

Forrás: Cafe Frei
Forrás: Cafe Frei

Cold brew-alapra készült a két új ízváltozatú termék, és a csapat kreativitásának köszönhetően annyit azért elárultak, ezzel még korántsincs vége az idei újdonságoknak - ez még csak a kezdet.

Az új szénsavas termékünk a nap bármely szakában fogyasztható, hiszen nincs benne túl sok koffein (csak éppen annyi, amennyi szükséges), cukor is alig, és egy éven át tartó termékfejlesztés eredménye

- hallhattuk a Cafe Frei menedzsmentjének termékfejlesztési csoportvezetőjétől, Csikósné Méhesfalvi Évától. 

Majd Vörös Miklós, a retail-üzletág vezetője ehhez hozzátette, hogy az eredetileg kizárólag HoReCa-üzletágban tevékenykedő cégük mára egy közepes méretű, sok lábon álló céggé nőtte ki magát, például már két saját gyártóüzemmel is rendelkeznek. Kereskedelmi divíziójuk pedig rohamléptekben nő,

a tavaly év végi kereskedelmi mérlegük 124 százalékkal múlta felül az előző évit. Teljes bevételük pedig  4,8 milliárd forintról 6,8 milliárdra nőtt.

A legfontosabb multiláncok kínálatában bent vannak, és nem csak idehaza, hanem a határon túl is - több országban. Miközben tavaly 5 magyarországi kávézójukat teljesen felújították, most egy újat épp megnyitottak, és hamarosan nyitják a következő hasonló típusú üzletüket - a budai Mammutban.

Több mint 40 és 17 kávézóval rendelkeznek itthon, hallhattuk még a tájékoztató alkalmával. Fluktuációról nemigen esett szó, bár annyibn érintették, hogy a reptéren lévő egységük van munkaerő tekintetében a legnehezebb helyzetben, nem csoda, hogy ott Fülöp-szigetekről érkezett dolgozókat is alkalmaznak.

Végül abba kaphattunk betekintést, miközben már kortyolgattuk a hőségben igencsak jól eső szénsavas legújabb terméküket, hogy a kávék koronázott királyai a világban mind a Távol-Keleten helyezkednek el - Európa, az amerikai kontinens és a többi eddigi kávénagyhatalom kissé hátrébb szorult a legjobb, legkülönlegesebb kávék versenyében.

 

 

 


Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.