Pilótaképző és szimulátorközpontot avattak Debrecenben

Pilótaképző és szimulátorközpontot avattak Debrecenben 

Átadták a világon egyedülálló Pharma-Flight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központot a Debrecen Airport mellett. A szimulátorközpontnak, az egyetemi pilótaképzésnek, a laboratóriumi kutatásoknak, gyógyszerfejlesztéseknek helyet adó épület közel 5 milliárd forintból épült. 

Konferencia a képzés és fejlesztés jegyében 

Az a legsikeresebb TDM, amelyikben egy dolgozó az „életét” adja a szervezetért – hangzott el a Gyulán rendezett XIV. Országos TDM Konferencián. A szép számmal jelen lévő turisztikai szakemberek elsősorban a „Turisztikai szervezetek fejlesztése” című pályázatra készültek fel a tanácskozáson.

Ilyen lesz a 21 milliárd forintból megújuló debreceni főpályaudvar 

Huszonegy milliárd forintból épül Debrecenben az Intermodális Közösségi Közlekedési Központ, a Debreceni Főpályaudvar. A jelenlegi MÁV állomás központi épülete megújulva, bővítve közvetlen átszállást biztosít majd az utasoknak a vasúti járatokra, helyközi és helyi járatú autóbuszokra, villamosokra, trolibuszokra. A repülőtérre pedig majd vasúton juthatnak ki az utasok. 

Szaloniki, a kéklő tenger és a Meteorák 

Kalimera! – szólt az üdvözlés a Mouzenidis Travel tanulmányútján Görög-országban. Hét ágra sütött a nap Thesszalonikiben, Barbarával, a görög idegenvezetővel a domboldalra, az erőd mellett húzódó városfalhoz buszoztunk, és hallgattuk a meséjét a történelemről, néztük a lábunk alatt elterülő fehér falú, piros tetős házak rengetegét, az előttünk kéklő Égei-tengert és élveztük a szeptember végi görög nyarat.
Jákob lencselevese, bölcsek búzája, táncház Debrecenben

Jákob lencselevese, bölcsek búzája, táncház Debrecenben 

Az Ízek, imák közösségi nap című háztáji termelői vásáron ételkóstolók, kézműves foglalkozás, élő népzene, néptánctanítás várta az érdeklődőket a debreceni Széchenyi kerti Református Templom és templomkertben szombaton. A 2013 óta havonta, később kéthetente megtartott vásáron a gyülekezet közeli őstermelők és kistermelők kínálják portékáikat: kolbászt, hurkát, szalonnát, lekvárt, mézet, olajat, sajtot, körtét, almát, s első alkalommal programok is színesítették a sokadalmat.

Hungarikum lehet a magyar gyógyvíz 

Az Év Fürdője lett a Hungarospa Hajdúszoboszló az idén először útjára indított közönségszavazáson. A verseny célja, hogy felhívja a közönség figyelmét termálvízkincsünkre, a fürdőkre és a fürdőzésre. A Hungarospa vezérigazgatóját, Czeglédi Gyulát kérdeztük a szoboszlói fürdő népszerűségéről. Gyógyvizeink hamarosan még nagyobb szerepet tölthetnek be a hazai lakosság és a külföldiek körében, országimázsunk növelésében. Hungarikummá nyilvánítását kezdeményezték, melyről szintén a vezérigazgató számol be, mint a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke. 
Görögországban felpezsdít a napsütés, a kéklő tenger és a szirtaki

Görögországban felpezsdít a napsütés, a kéklő tenger és a szirtaki 

Kalimera! – szólt a görög üdvözlés a Mouzenidis Travel tanulmányútján Görögországban. Hétágra sütött a nap Thesszalonikiben, Barbarával, a görög idegenvezetővel a domboldalra, az erőd mellett húzódó városfalhoz buszoztunk, és hallgattuk meséjét a történelemről, néztük a lábunk alatt elterülő fehér falú, piros tetős házak rengetegét, az előttünk kéklő Égei-tengert és élveztük a szeptember végi görög nyarat.
A boszorkányt égetik, a kolbászt füstölik, a hordót pörkölik

A boszorkányt égetik, a kolbászt füstölik, a hordót pörkölik 

A legtöbbet barrique-hordóból gyárt Buglyó Péter aranykoszorús kádármester fiával, ifjabb Buglyó Péterrel együtt Debrecen-Józsán. Ötven évvel ezelőtt kezdte a szakmát az idén hetven éves okleveles kézműves, népi iparművész, munkáiból jubileumi kiállítás nyílt a józsai közösségi házban. Ott beszélgettünk vele. 

Turistaút, kilátó, tanösvény: 171 millióból fejlesztették Erdőspusztát 

Turistautak rendbetételével, új kilátó építésével tette élményekben gazdagabb, komfortosabb kirándulóhellyé a Debrecen melletti Erdőspusztát és az Országos Kékkör kezelésében lévő szakaszát a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. 

Okos városi megoldásokkal készül Debrecen 

Kellemes kényelmes városokban élni, ahol jó ötletek könnyítik a lakosság életét. Debrecen modern, okos városi szolgáltatásokat kíván nyújtani az ott élőknek. A tervekről a Debreceni Egyetem Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék konferenciáján hallottunk, de a témáról külön is megkérdeztük az előadót.

Tizenhárom település félmilliárd forintból újítja meg közösségi közlekedését 

Több mint félmilliárd forintot nyert "Az Értől az óceánig – a falvaktól a városokig komplex közösségi közlekedés fejlesztése Biharban" nevet viselő pályázatával tizenhárom Hajdú-Bihar megyei település. A vasúti és az autóbusz-közlekedés feltételeinek javítása, a MÁV és a Volán menetrendek összehangolása a cél. 

Monumentális vízoszlopok, földalatti öltözők a debreceni strandon 

Megszületett a Debreceni Gyógyfürdő Kft. által a strand újjáépítésére kiírt ötletpályázat eredménye. A megújításra idén májusban ígért négymilliárd forintot Orbán Viktor miniszterelnök.

Panorámajárda épült a debreceni Nagytemplomban 

A Nagytemplom két tornya közzé épített panorámajárdán gyönyörködhetnek a látogatók Debrecen főterében tavaly óta.

Drongók repkednek a Debreceni Virágkarneválon 

Egyhetes programmal várja közönségét a 46. virágkarnevál Debrecenben. Augusztus 20-án tizennégy virágkocsi vonul a városon át és több mint 2000 fellépő, táncos szórakoztatja a közönséget. 

Hajdú-Bihar megye kincsei kötetbe rendezve 

Hajdú-Bihar megye természeti, épített és kulturális értékeit sorakozatja fel az az exkluzív kötet, melyet a megyei önkormányzat adott ki a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával júniusban.

Agyüzem és kísérletek a debreceni „okos” fesztiválon 

Az ország egyetlen „okos” fesztiválja a debreceni Campus Fesztivál a koncertek, filmek, színházi programok, sportesemények mellett tudományos előadásokkal, kísérletekkel, kiállításokkal, játékokkal, egészségmegőrző programokkal várja látogatóit.

Közfürdőből Kincsesház Nádudvaron 

A több mint 100 éves közfürdőházat alakította helytörténeti gyűjtemények, kiállításoknak és kreatív foglalkoztatónak helyet adó épületté a nádudvari önkormányzat. A Leader program 15 millió forintos pályázatából kezdték felújítani az épületet, mely végül 25 millió forintba került. A képviselő-testület megszavazta a hiányzó 10 millió forintot, így megújult az egykori fürdő, és újra kinyitott a Kincsesház.

Mi mindenre használható egy víztorony? Nagyerdőn megtudhatja! 

Fényjátékkal színesített estén adták át június 25-én a felújított Nagyerdei Víztornyot Debrecenben. Az 1994 óta helyi védettséget élvező ipari örökség megtartotta eredeti funkcióját, a klinikák vízellátását biztosítja ezer köbméter víztartalmával, újdonságként közösségi térként és kilátótoronyként is működik. 

Elbűvölő Észak-Afrika 

Tunézia színes, ízes, izgalmas, barátságos, szinte európai normákkal jellemezhető arab ország. Megismerése életre szóló élmény. A Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal és a Sun & Fun Holidays tanulmányútján jártunk.

Színes ködben úszik a debreceni Nagyerdő 

A szökőkút vízpermetére vetített filmen megelevenedett a Nagyerdő a négy évszakban, az állatkert, s végigpergett Debrecen egy éve – rendezvényekben. Ködszínháznak, azaz multimédiás szökőkútnak hívják a tavaly átadott és az idén nyáron újra üzembe helyezett látványosságot. 

Kosárlabda világbajnokság Debrecen főterén 

Színes megnyitóünnepséggel kezdődött csütörtök délután a Magyarországon első ízben megrendezett 3x3-as utcai kosárlabda U18-as világbajnokság Debrecen főterén, a Kossuth téren felállított kosárlabda pályák egyikén. A világbajnokságon 34 ország 24 férfi, és 24 női csapata vesz részt. Emellett most zajlik a diákolimpia is, melynek 1100 résztvevője tartózkodik Debrecenben. 

Brigigyó, kuttyogtató, szarvidomító, kisasszonyhintó Nagyrábén 

Közel kétezer mezőgazdasági gépet és néprajzi használati tárgyat, szerszámot sorakoztat fel Ványai Gusztáv a Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteményében Nagyrábén. A kiállítás az Okos gépek – találékony emberek címet viseli, gazdája elismerését fejezi ki a lángelméjű vagy „csupán” leleményes alkotójuk és a fortélyos gépek előtt.

„Megteszünk mindent a megfelelő városmarketing érdekében” 

Új helyre költözött a hajdúböszörményi tourinform iroda, a főtér közelében, a Bocskai tér 1. szám alatt várja ezentúl ügyfeleit folyamatosan bővülő szolgáltatásaival, a Magyar Turizmus Zrt. tevékenységének szinte minden fajtájával - közölte pénteken a hajdúböszörményi tourinform iroda.

Tűzálló menyecske, cserebogaras tányér - kiállítás a hajdúszoboszlói Gazdaházban 

Zománcedények kiállításával bővült a hajdúszoboszlói Gazdaház kínálata. Az alföldi gazdasági életet, a földműves mindennapokat ismertető, az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején épült, helyi védettségű parasztházban nem csak az egykori berendezést és használati tárgyakat tették közszemlére az épület tulajdonosai, hanem foglalkozásokat tartanak gyermekeknek és felnőtteknek.

Milánóba, Párizsba, Brüsszelbe és Malmőbe is repülhet Debrecenből 

Bázisrepülőtér lesz a Debreceni Nemzetközi Repülőtér, és a Wizz Air újabb desztinációkba indít járatokat a légikikötőből.

Újból együtt a Munkácsy-trilógia Debrecenben 

„Hazaérkezett” Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye Debrecenbe és a Golgota, valamint az Ecce homo (Íme, az Ember) című alkotásokkal ismét teljessé vált a trilógia. A Déri Múzeumban mától ismét látogathatja a közönség a képeket.

Elbűvöl a misztikus Észak-Afrika: tanulmányúton Tunéziában 

A Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal és a Sun & Fun Holidays tunéziai tanulmányútján 27 utazási irodai munkatárssal és két újságíró kollégámmal jártam. Egy hét alatt közel húsz három-, négy-, illetve ötcsillagos szállodát mutattak be nekünk az arab partnerek, és felkerestük az ország számos turisztikai látványosságát is.

Nádudvar, a különleges fekete kerámia hazája 

Nádudvar neve elválaszthatatlan a fekete kerámiától. Számos család készítette a népi cserépedényeket a településen, így a nevében is a mesterségét viselő Fazekas család.

Köpöly, nadály, frászkarika – élő tájház Hajdúszoboszlón 

Élő tájházként működteti a gyógyvizéről híres Hajdúszoboszlón a Gazdaházat Vaskó Istvánné Bori és családja. Az asszony kotlóst ültet, gyógynövényeket nevel, sző, száraztésztának való tésztát gyúr, kenyeret dagaszt, gyertyát márt, kukoricát morzsol, szappant főz… A több mint egy évszázaddal ezelőtti paraszti életet idéző munkákba bekapcsolódhatnak a helyi felnőttek, gyerekek, a hazai és külföldi fürdővendégek.

Háromszáz éve ismét szabad katolikusnak lenni Debrecenben 

Háromszáz éve annak, hogy a katolikus vallásgyakorlat visszatérhetett a cívisvárosba. Az évforduló tiszteletére emlékévet rendeznek a város katolikus plébániái és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, valamint Debrecen Megyei Jogú Város és intézményei. A debreceni katolikus megújulásról és az emlékévről kérdeztük Keresztesné dr. Várhelyi Ilonát, az emlékév koordinátorát. 

Éjjel is operál a madármentő a hortobágyi madárkórházban 

„Madarakat gyógyítunk. Visszaadjuk a természetnek, ami a természeté” – így szól a hortobágyi pusztadoktor szlogenje.

Vegyen valódi sonkát a Debreceni Mangalica Fesztiválon! 

Hatodik alkalommal rendezik meg a Debreceni Mangalica Fesztivált, idén új időpontban, március 27-29-ig, hogy a vásárlók húsvét előtt juthassanak hozzá a jó minőségű sonka-és húskészítményekhez. 

Digitális, mobil planetáriumban is látható az égbolt Debrecenben 

A közelgő napfogyatkozásról, a tavaszi csillagos égboltról és a Naprendszerről hallgattak előadást az általános iskolás diákok a digitális, mobil planetáriumban, az öt hete átadott debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban. 

A mennyezetről is motorok csüngenek a gépgyűjtő csarnokában 

Három csarnokot és egy udvart töltenek meg Mogyorós József gyűjtőszenvedélyének működő vagy éppen javításra váró gépei. Gőzgépek, traktorok, kerékpárok, oldalkocsis és szóló motorkerékpárok, automobilok, autók állnak a gázszolgáltató egykori telephelyén, Hajdúszoboszlón. Rozsdásak, hiányosak vagy csillogó-villogók, működők vegyesen sorakoznak minden talpalatnyi helyen.

Több kiállító az idei debreceni utazási kiállításon 

Balaton és Bulgária a díszvendégei a március 13-15. között megrendezésre kerülő 25. debreceni utazási szakkiállításnak a Kölcsey Központban.

Csak erős idegzetűeknek: gyomorvarrógép és szúrcsap Debrecenben 

Gyomorvarrógép, méhszonda, polipcsípő, anyatej-fajsúlymérő, szúrcsap, fültölcsérek, spektroszkóp és a ’30-as években használatos orvosi eszközökkel berendezett orvosi rendelők is megszemlélhetők a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Orvos-és Egyetemtörténeti Gyűjteményében. Az öt évvel ezelőtt megnyitott kiállítás az iskolateremtő professzorok munkásságát és a debreceni gyógyszergyártás történetét is bemutatja. A majdan belső használatra szánt könyvtárban kaptak helyet a hagyaték kötetek.

Új közösségi ház a németajkúaknak 

Új közösségi házat kapott a balmazújvárosi német nemzetiség az Európai Unió és a magyar állam több mint 225 millió forintos támogatásával.

Korfura és Krétára is repülhetünk a nyáron Debrecenből 

Két új járatot indít Görögországba a nyáron a Debrecen Airportról a Neckermann Utazási Iroda – jelentették be a mai sajtótájékoztatón a cégek képviselői. Tavaly 150 ezer utast fogadott a cívisváros reptere, az idén 170 ezerre számít, ezért partnercégével együtt bővíti járatainak kínálatát.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!