A hotel ahol tud, segít 

Egyelőre egyedülálló kezdeményezés, amelyet tavaly kezdett el az amerikai hotellánc magyar tagja, a Budapest Marriott Hotel, és amelyet idén is lelkiismeretesen folytat tovább. Ez tulajdonképpen egy jótékonysági akció, amelynek során egy év alatt – a szálló vendégeinek segítségével – 2.875.000 forint gyűlt össze, amivel a Trautsch András Olivér Alapítványt támogatják.

Sikeres volt a második Budapest Winter Invasion  

Több, mint 50 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek 2007. december 1. és 2008. március 31. között Budapesten a Magyar Turizmus Zrt. és a hazai turisztikai szolgáltatók legnagyobb közös akciója, a Budapest Winter Invasion (BWI) keretében.

Májusi éremeső a Törleynél 

Májusban négy nagy nemzetközi borverseny eredményeit tették közzé. A Decanter World Wine Awards borversenyen a Törley cégcsoport Chapel Hill Sauvignon Blanc 2007, és a Kemendy Barrique Chardonnay 2007 borát jutalmazták bronzéremmel.

Étkezési és étteremlátogatási szokások Budapest belvárosában 

A Forsense 2008 áprilisában telefonos közvélemény-kutatást végzett Budapest belvárosi lakóinak étteremhasználati és étkezési szokásairól. A felmérésben összesen 250 V. kerületi lakos mondhatta el a véleményét és oszthatta meg szokásait a témáról. A felmérés szerint a belvárosiak kevésbé preferálják a gyorséttermeket, az élen toronymagasan a magyar konyhájú étterem végzett.

Vadonatúj formák a Bauschernél 

A német Bauscher porcelángyár a már ismertebb Compliments és Raffinesse formái után ismét új külsővel jelent meg a piacon, a Silhouette néven futó, hagyományosnak egyáltalán nem mondható termékével.

Örményországig terjed a Best Western birodalom  

A Best Western szállodalánc tovább szélesítette Európai portfolióját. Tavaly összesen 83 európai szálloda csatlakozott a szállodalánchoz, ezzel 1331-re emelkedett a független vezetés alatt álló szállodák száma.

FERCO közgyűlés Budapesten 

A Magyar Vendéglátó Szövetség szervezésében június 3-án Budapesten tartotta Közgyűlését a FERCO, a Szerződéses Közétkeztetők Európai Szövetsége. A magyar delegációt Román Péter, a Magyar Vendéglátó Szövetség alelnöke vezette.

Hévízet népszerűsítő akció  

A Magyar Turizmus Zrt. és a Hévíz Turizmus Marketing Egyesület közös DM akcióval népszerűsítette Hévíz turisztikai kínálatát München környékén.

Ibis szállodák a környezetvédelem mellett 

Az Accor Csoport világszerte jelenlévő budget kategóriájú szállodaláncának tagjai közül május 28-án nyolc európai ibis hotel kapta meg az ISO 14001-es környezetirányítási tanusítványt Magyarországon, Spanyolországban, Svájcban és Szlovákiában. A minősítéssel az ibis szállodák kifejezik, hogy egyetértenek a helyi és nemzetközi környezetirányítási szabályozásokkal, amelyek a szállodai és éttermi tevékenységükre vonatkoznak.

Külképviselet-vezető váltás Londonban 

A Magyar Turizmus Zrt. 2007 tavaszán kiírt londoni külképviselet-vezetői pályázatát Ligeti Ádám nyerte el tavaly májusban. A pályázati kiírás feltételei között, a kiküldetés várható időtartamát 1+3 évben jelölte meg a társaság. Az egy év elteltével a Magyar Turizmus Zrt. vezetése úgy döntött, hogy Ligeti Ádámot 2008. augusztus 31-ével visszahívja állomáshelyéről. Utódjáról a közeljövőben születik döntés.

Kitüntették a MenDan Hotel mesterszakácsát 

Gasztronómiánkért Érdeméremmel tüntette ki a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a zalakarosi MenDan Thermal Hotel munkatársát, Borda Attila mesterszakácsot.

A Sacher torta a mennybe megy  

175. születésnapját ünnepli idén a világ egyik leghíresebb cukrászsüteménye, az osztrák készítőjéről elnevezett Sacher torta.

Biarritz borvacsora 

A Szent Gaál Pincészet 2006-os prémium kategóriás borai mutatkoztak be május 27-én este a pesti Biarritz Étteremben – vidáman zajos teltház előtt.

Léa Linster két napja Magyarországon 

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és Kreil Vilmos meghívására május 19-20-án hazánkba látogatott a világhírű séfasszony Léa Linster, aki a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének, a Bocuse d’Or-nak mindmáig egyetlen női győztese.

Modern köntöst kaptak a régies ízek Bogácson 

IX. Magyar Országos Grillbajnokság – Rekord született a szabadtéri főzőversenyen. Kétméteres fánkot sütöttek. A közelmúltban Bogácson tartották a IX. Magyar Országos Grillbajnokságot, grillparty, bográcsban főtt finomságok, nagyanyáink süteményei és országos fánk-fesztivál is szerepelt a háromnapos gasztronómiai rendezvényen.

BTH-BVK összefogás a turisztikai kisvállalkozások jövőjéért 

Intenzív érdeklődés jellemezte a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) közös szerdai szakmai fórumát, ahol a meghívott turisztikai kisvállalkozások az igénybe vehető fejlesztési célú hitelprogramokról tudhattak meg bővebbet a szakemberek tolmácsolásában.

Magyarországon a Marché International étteremlánc 

Május 26-án a MOL a Marché étteremlánccal együttműködve megnyitotta első két közös autópálya-pihenőhelyét az M1-es autópálya mellett, Mosonmagyaróvárnál, ahol integrált éttermi és töltőállomási szolgáltatásokat kínálnak az utasoknak.

Häagen-Dazs információk már magyarul is 

Már magyar nyelven is lehet tájékozódni a világelső szuperprémium jégkrémet kínáló márkáról, ugyanis elindult az első budapesti Häagen-Dazs fagylaltozó magyar nyelvű honlapja.

Reader’s Digest Európai Megbízható Márkák 

A magyarok az osztrákokban és az osztrák konyhában bíznak leginkább, és Ausztriát választják kedvenc úti céljuknak – íme néhány a Reader’s Digest „Európai Megbízható Márkák 2008.” kutatásának turisztikai vonatkozású megállapításai közül, amelyeket – természetesen a többi kutatási eredménnyel együtt - a keddi díjátadó ünnepségen prezentáltak.

Häagen-Dazs információk már magyarul is 

Már magyar nyelven is lehet tájékozódni a világelső szuperprémium jégkrémet kínáló márkáról.

Tíz éves az Aquaticum Termál és Wellness Hotel 

Az Aquaticum Debrecen Termál & Wellness Hotel 2008-ban ünnepli nyitásának 10. évfordulóját. Az évforduló alkalmából egész évben akciós ajánlatokkal várják a vendégeket a 10-es szám jegyében.

A vendéglátózás ma igazi kihívás 

Tatán, a Hotel Gottwaldban tartotta május 19-én egész napos tavaszi közgyűlését a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI), amelyet 1991-ben alapítottak újjá, és jelenleg Háber Tamás elnök vezeti a munkát. Az elnöki beszámolóból kitűnt, van manapság bőven tennivaló a vendéglátós szakma háza táján.

Bomba robbant az MVI tavaszi Közgyűlésén 

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének tavaszi Közgyűlését szerencsére nem igazi bomba zavarta meg, hanem egy piros színű, a napokban megjelent nagyközönségi könyvecske, amelyben többek közt több mint 150 hazai éttermet is teszteltek inkognitóban a kiadvány készítői.

Felvenni vagy nem venni… 

… ez itt a kérdés. Legalábbis a Magyar Vendéglátók Ipartestületének éves tavaszi közgyűlésén hétfőn, Tatán, e témát járták alaposan körül.

Megnyílt Wang mester szecsuáni étterme 

Újabb színfolt jelent meg Magyarország ázsiai gasztronómiai palettáján: hazánk egyetlen kínai sztárszakácsa, Wang Qiang a múlt héten megnyitotta legújabb szecsuáni régió ízeit kínáló éttermét Budapesten.

Kalauz Szlovákiába utazóknak  

A Szlovák Nagykövetségen rendezték meg csütörtökön Pálffy István, Szlovákia konyha-kultúra-kalauz című útikönyvének bemutatóját. A nézők által tavaly a legnépszerűbb hazai Híradósnak választott szerző, hat hét alatt járta be a Felvidéket.

Tavaszi nagytakarítás a Városligetben 

„Turizmus a tiszta környezetért” szlogennel folytatódott a budapesti szállodák és iskolák hagyományos évi nagytakarítása. A 2005 óta rendszeresen megrendezésre kerülő, a Magyar Turizmus Zrt. által is támogatott esemény keretében idén, május 15-én a turizmus különböző területein dolgozó közel 300 önkéntes a Városligetet tisztította meg

Vidéken csökkent a vendégéjszakák száma az első négy hónapban 

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint az év első négy hónapjában a három-, négy- és az ötcsillagos szállodák 50%-os szobakihasználtsággal működtek. Elsősorban a vidéki szállodáknál tapasztalható visszaesés miatt összességében 1,5%-kal csökkent a vendégéjszakák száma

Hamarosan régi pompájában a Grand Hotel 

Egy héttel az Anna bál előtt, július 19-én nyílik meg a balatonfüredi négycsillagos Anna Grand Hotel. A műemléki védettséget élvező, 250 éve az idegenforgalom szolgálatában álló épület felújítása 2004-ben kezdődött, újjáépítése és egy negyedik szárnnyal történő bővítése összesen 3,5 milliárd forintos beruházással valósult meg.

Sikeres évkezdet a Hotel Lyciumban 

A debreceni Hotel Lycium sikerrel kezdte az idei évet. 2008. január-áprilisában a szálloda kihasználtsága átlagosan 50 százalék feletti volt.

Tavaszi nagytakarítás a Városligetben  

„Turizmus a tiszta környezetért” szlogennel folytatódik a budapesti szállodák és iskolák hagyományos évi „nagytakarítása”. A Citadella, a Margitsziget és a Fővárosi Állat- és Növénykert után ezúttal, május 15-én, a Városliget tavaszi nagytakarítására gyűlnek össze az önkéntesek.

Budapest: élénk turistaforgalom az első negyedévben 

A Központi Statisztikai Hivatal 2008 első negyedéves adatai alapján, folytatódik a fővárosi turizmus dinamikus növekedése. A kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégek száma 12,9, a vendégéjszakák száma pedig 8,4 százalékkal emelkedett a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A szecsuáni régió ízei Budapesten  

Új éttermet nyit Magyarországon Wang Qiang, hazánk egytelen kínai sztárszakácsa, ahol a szecsuáni régió ételeit ismerhetik meg az érdeklődők.

9. Magyar Országos Grillbajnokság  

Vasárnap rendezik meg Bogácson a 9. Magyar Országos Grillbajnokságot.

Új ruhában a Dreher  

Májustól a Dreher új köntösbe öltözik, a palackos és dobozos sörök 3D-s logóval, modern címkével kerülnek az üzletek polcaira.

Budapest: élénk turistaforgalom az elsö negyedévben 

A Központi Statisztikai Hivatal 2008 első negyedéves adatai alapján, folytatódik a fővárosi turizmus dinamikus növekedése.A kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégek száma 12,9, a vendégéjszakák száma pedig 8,4 százalékkal emelkedett a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A szecsuáni régió ízei Budapesten  

Új éttermet nyit Magyarországon Wang Qiang, hazánk egytelen kínai sztárszakácsa, ahol a szecsuáni régió ételeit ismerhetik meg az érdeklődők.

Tavaszi nagytakarítás a Városligetben  

„Turizmus a tiszta környezért” szlogennel folytatódik a budapesti szállodák és iskolák hagyományos évi „nagytakarítása”. A Citadella, a Margitsziget és a Fővárosi Állat- és Növénykert után ezúttal, május 15-én, a Városliget tavaszi nagytakarítására gyűlnek össze az önkéntesek.

Esztergomban hatcsillagos hotel épülhet 

Az esztergomi Prímás-szigeten kapna helyet Magyarország elsõ hatcsillagos szállodája.

„Zöld Szálloda 2009-2010” környezetvédelmi pályázat 

A Magyar Szállodaszövetség meghirdette a „Zöld Szálloda 2009-2010” környezetvédelmi pályázatát. A környezetvédelem terén a szállodák az elsõ lépéseket már megtették az elmúlt évek során, azaz kialakították környezetvédelmi programjaikat, és errõl tájékoztatták, illetve a munkába bevonták a dolgozóikat. A következõ mérföldkõ a szálloda vendégeinek és a környezetében élõ lakosság tájékoztatása, illetve bevonása

Új Sous Chef a Gresham-palotában  

Április elejétõl Roberto Cannata a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest új Executive Sous Chef-je. A milánói születésû Roberto Olaszországban kezdte szakmai pályafutását, ahol a Como-i Szakiskolában, majd a milánói „Carlo Porta” Iskolában szerzett diplomát.

Hab a tortán 

Ma már országszerte több mint 8 500 elfogadóhely, 27 típusú szolgáltatást biztosít az üdülési csekkel fizetõ vendégek számára, az Üdülési Csekk Plusz akcióhoz csatlakozott elfogadóhelyek pedig azt is vállalták, hogy további kedvezményeket, térítésmentes plusz szolgáltatásokat nyújtanak.

Budapest tartja pozícióját  

A Nemzetközi Konferenciák Szövetsége (ICCA - International Congress & Convention Association) frissen publikált 2007. évi elõzetes statisztikai összefoglalója szerint Budapest – holtversenyben Lisszabonnal – megtartotta 6. helyét a világranglistán a konferenciavárosok versenyében, a szervezet kritériumainak megfelelõ nemzetközi rendezvények száma alapján.

A fejlõdõ piacokon emelkednek legjobban a szállodaárak 

Egy régió gazdasági fejlõdése és az ott mûködõ turisztikai szállások áremelkedése szoros összefüggést mutat – legalábbis ez derül ki a világszerte tevékenykedõ turisztikai csoport, a Hogg Robinson Group (HRG) nemrégiben közzétett tanulmányából. A HRG 2007. évi szállodapiaci elemzése piaci adatokon és olyan szállásfoglalási árakon és tarifákon alapszik, amelyeket a cég brit ügyfelei 2007. január és december között fizettek, ezeket a 2006. évi hasonló adatokkal vetették össze.

Negyedik pincérfutó verseny a Belvárosban 

A Le Meridien Budapest szállodában a Francia Hetek keretében negyedszerre rendezik meg az elõzõ években nagy sikert aratott pincérfutó versenyt. A futóverseny ötlete a szálloda korábbi francia éttermi igazgatójától származik, Franciaországban ugyanis hagyományai vannak a pincérfutó versenyeknek.

Felmérés a budapesti szállodákról  

A Magyar Turizmus Zrt. közremûködésével április 21. és 28. között a www.easyvoyage.fr turisztikai portál két kollégája helyszíni felmérést készített azokról a budapesti szállodákról, amelyeket a francia utazási irodák ajánlataikban szerepeltetnek.

A világ 65 legjobb új szállodája között a Lánchíd 19  

A tavaly augusztusban nyílt négycsillagos Lánchíd 19 design hotel három hazai díj után külföldi szakmai elismerésben is részesült. A szállodát az egyik legtekintélyesebb angol nyelvû utazási magazin, a Condé Nast Traveller beválasztotta a világ 65 legjobb új szállodája közé.  

Új termékmenedzser az MT Zrt.-nél  

Május végétõl Kiss Dóra tölti be a Magyar Turizmus Zrt. termékmenedzseri pozícióját.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!