Magyar cikkek
Népszerű volt a Vizek Éve
A Vizek Éve 2008 témaév a Nagy Ízutazás 2006 és a Zöld Út 2007 programsorozatnál is nagyobb ismertségnek és népszerűségnek örvendett – derül ki a Magyar Turizmus Zrt. felméréséből.
Már európai szinten vizsgázhatnak a magyar baristák
„Megszületett” hazánk első, nemzetközi szintű vizsgáztatásra is jogosult baristája. A hazai vendéglátó-ipari szakmának így lehetősége nyílik arra, hogy nemzetközi minősítésű szakembereiket Magyarországon képeztethessék ki.
A gasztrokommunikációs konferencia előadásai
Sokak kérésére elkezdjük közölni március 4-én tartott, "Túlélési stratégiák válság idejére" című gasztrokommunikációs konferenciánk előadásainak vázlatait.
175 milliárd forintos fejlesztés uniós pénzből
A 2008. végére lezárult uniós pályázatokon 247 projekt részesült 67,1 milliárd forintnyi támogatásban, amely által közel 175 milliárd forint értékű beruházás valósul meg - hangzott el az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának tegnapi ülésén.
Telefonos mosógépek
A Turismo d'Italia oldalán részletesen olvashattunk az IMESA legfrissebb újdonságáról, a Teleasszisztencia szolgáltatásról, amely szériafelszerelés a cég valamennyi 14 kg kapacitást meghaladó mosógépében, illetve a kisebbekhez igény szerint beépíthető.
Rendkívüli ülést tart az NTB
2009. március 6-án rendkívüli ülést tart a Parlamentben a turisztikai szakma konzultációs fóruma, a Nemzeti Turisztikai Bizottság (NTB).
Sikeres volt a gasztrokommunikációs konferencia
Közel kilencven résztvevővel lezajlott a Vendég és Hotel gasztrokommunikációs konferenciája.
Március 1-től életbe lépett az új reklámtörvény
Az új rendelkezések elsősorban a kommunikációs anyagok méretére és tartalmára vonatkoznak: a kihelyezett információs táblák összmérete egy üzletben nem haladhatja meg az A/1-es méretet, illetve a szokásos kötelező figyelmeztetések mellett csak a dohányáru márkanevét és árát tartalmazhatják.
Napi helyett havi standolás
Alábbiakban a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Szövetség közleményét olvashatják a standtörvény módosításáról.
Balaton és Hévíz – együtt
Az Utazás kiállítást megelőző délután hosszú és kimerítő közös sajtótájékoztatót tartottak a budai Symbol Étteremben a balatoni régió szinte valamennyi fontos képviselőjét felsorakoztató képviselői.
Közel 1300 vendéglátóhelyen torkoskodhatunk féláron
Idén minden eddiginél több, 1294 vendéglátóhely csatlakozott a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett Torkos Csütörtök akcióhoz.
Megalakult a Magyar Bocuse d'Or Akadémia
Hosszas előkészítés után néhány hete kezdte meg munkáját Kreil Vilmos elnökletével a Magyar Bocuse d'Or Akadémia, amely az idei évtől intézményes keretek között fogja össze a világ legrangosabb szakácsversenyével összefüggő összes feladatot.
Kreatív konyhatechnológia Budapesten
A nemrégiben alakult Magyar Bocuse d’Or Akadémia első nagyszabású rendezvényén Adam Melonas, a Terazza del Casino – Madrid kreatív konyhafőnöke mutatta be az általa „progresszív konyhaként” definiált főzési technológiákat.
A vendéglátókra koncentrál az idén az APEH
Az APEH aktuális adózási folyamatokat feltáró adatgyűjtései az idén leginkább a vendéglátókat, a rendezvényszervezőket és a klubokat érintik majd.
Csupa csoki
Háromszáznál is több műhely küldött csokoládét londoni Academy of Chocolate versenyére, közöttük a magyar Rózsavölgyi Csokoládé is, amely a töltött csokoládé kategóriában ezüst- és bronzérmet nyert.
Új Marché-éttermek a Balaton mellett
A Marché International a Balaton mellett nyitotta meg legújabb Marché Bistro típusú éttermeit. Az M7-es autópálya 137-es kilométerénél két Marché® Bistro kínál az úton lévőknek friss, egészséges és gyors étkezési lehetőséget.
Ismét megnyitotta kapuit a Danubius Hotel Arena
Újranyitotta kapuit a Danubius Hotel Arena. A volt Stadion szálló 1982-ben épült, és tavaly teljes felújításon estek át belső terei, szobái. A hotel ez év januárjától négy csillagos besorolást kapott.
Az áfa-emelés veszélyezteti a devizabevételeket és a munkahelyeket
Súlyos tévedés a fogyasztást terhelő adóként kezelni a szállodai áfát – állítja közleményében a Vendéglátóipari Munkaadók Országos Szövetsége.
A Karib-tengeren főzött paprikás csirkét a Lucullus BT
A Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület 5. születésnapja alkalmából a Föld 5. jellegzetes pontján, ezúttal a Karib-tengeren készítette el legendássá vált ételét, a PAPRIKÁS CSIRKÉT.
GKI-Erste előrejelzés 2009-re
A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a világméretű recesszió mélysége és befejeződésének időpontja egyelőre teljesen bizonytalan.
Légi helyett buszos marketing alap
A sármelléki repülőtér bizonytalan helyzete miatt a Magyar Turizmus Zrt. azt javasolja, hogy a Légi Marketing Alapot (LMA) átmenetileg a Buszos Marketing Alap (BMA) helyettesítse.
Negyven éves az IMESA
2008-ben ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját a mosodatechnikai berendezések gyártásában piacvezető IMESA.
Újabb szállodák kapták meg a Magyar Turizmus Minőségi Díjat
Befejeződött a Magyar Turizmus Minőségi Díj 2008. évi szállodai és éttermi programjának értékelési szakasza.
Pezsgő– és bortanfolyam szállodai szakemberek számára
A Kempinski Hotel Corvinus felszolgálói nyolc héten át alkalmanként négy órában ismerkedtek borokkal, pezsgőkkel. A résztvevők nem csak elméleti oktatást kaptak, hanem végigkóstolták a szálloda új borlapján szereplő 130-féle bort.
Elkezdődött az actb
A régiónkban csaknem minden ország hasonlóan reagál a válságra: a szomszéd országokra koncentrál, és kedvező ár-érték aránnyal próbálja csalogatni a vendégeket. Ez derült ki azokból a prezentációkból, amelyeket a tegnap Bécsben elkezdődött Austrian and Central European Travel Business nevet viselő utazási kiállításon tartottak az egyes országok képviselői.
Kutatás a németek utazási szokásairól
Az előző évekhez hasonlóan 2009-ben is a stuttgarti CMT-n, Németország legnagyobb turisztikai közönségvásárán ismertette a FUR (Forschungsinstitut für Urlaub und Reisen) legfrissebb kutatásának eredményeit.
Cikk a Népszabadságban: „Kevés a szép étlap, de azt díjazzák”
A Népszabadság is beszámolt a lapunk által rendezett Étlapverseny tanulságairól. A cikket az alábbiakban olvashatják.
Hungary FUNZINE és Balaton FUNZINE különszámok a Magyar Turizmus Zrt. és a FUNZINE Média együttműködésében
A Budapest Funzine angol nyelvű magazint kiadó Funzine Média Kft. két új, ingyenesen elérhető program- és információs magazinnal bővíti portfólióját.
Tovább bővül az üdülési csekk felhasználhatósága
A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az elmúlt tíz éves gyakorlat alapján ismét tovább bővíti az üdülési csekk felhasználhatóságát, méghozzá azokon a területeken, amelyek hozzájárulnak a pihenéshez, az üdüléshez, a kikapcsolódáshoz, az egészségmegőrzéshez, a betegség megelőzéshez, és a szabadidő sporthoz.
Ismeri Ön a Gerbeaud-nyelvet?
A Gerbeaud-ház másfél százados történetét bemutató album megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón többek közt megtudtuk, a békebeli időkben egy sajátos, titkos nyelvet használtak a Gerbeaud-kisasszonyok, vagyis a felszolgálók.
Az italválaszték csökkenését ajánlják az éttermeknek a szakmai szervezetek
A vendéglátók szakmai szervezetei azt javasolják az éttermek és a vendéglátóhelyek működtetőinek, hogy 50 százalékkal csökkentsék italválasztékukat egészen addig, amíg vissza nem vonják vagy nem módosítják a standolásra vonatkozó törvényt.
Növekvő brit érdeklődés Magyarország iránt
Jelentős változások figyelhetőek meg Nagy-Britannia lakosságának utazási szokásaiban: a brit közönség – a kiadások csökkentése helyett – inkább olyan úti célokat keres, ahol ugyanazokat a szolgáltatásokat olcsóbban kaphatja meg.
Idén február 26-án lesz a Torkos Csütörtök
2009-ben február 26-án - a Hamvazószerdát követő napon - rendezi meg a Torkos Csütörtököt a Magyar Turizmus Zrt. Az esemény jól illeszkedik a Kulturális Turizmus Évéhez, hiszen a kampányév öt fő termékcsoportjának egyike a bor és gasztronómia.
Melyik Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja?
Az Európai Bizottság 2008-ban harmadik alkalommal írt ki pályázatot a ,,Kiváló Európai Desztinációk” cím elnyerésére. A 2008/2009-ben induló projekttéma a ,,Tourism and protected areas”, aminek keretében „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációját” is kiválasztják.
Milyen a magyar vendég?
A Lucullus Baráti Társaság a magyar gasztronómiáról készített minitanulmányában azt is vizsgálta, milyen a magyar vendég. A válasz: keresi a költséghatékony lehetőségeket, nem szeret utazni, és fontos számára a család.
Kaposvár az év települése
Ünnepélyes keretek között nyújtotta át Kaposvár polgármesterének, Szita Károlynak a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese, Szűcs Balázs „Az Év Települése” cím elnyerését igazoló oklevelet.
Milyen ízeket szeretnek a magyarok?
A Lucullus Baráti Társaság minitanulmányt készített a magyar gasztromnómiáról a 2003. és 2008. között szervezett összesen 65 ínyenc vacsora tapasztalatai alapján.
Németországban egyelőre nem érezni a válság hatását
Zsúfolt bevásárlóközpontok, gazdag ünnepi menü, teli télisport-hotelek. A németek úgy viselkednek, mintha sose hallottak volna a válságról. Vagy mint a magyarok.
Sok karácsonyfa alá került üdülési csekk
Decemberben rekordösszegű kedvezményes üdülési csekket vásároltak a munkáltatók a dolgozóiknak, valamint azok hozzátartozóinak. A fizetési eszköz már több, mint tizenkétezer hazai szolgáltatónál használható fel.
A Budapesti Karácsonyi Vásár népszerű az olaszok között
Az olaszok között nagyon népszerűek a külföldi karácsonyi vásárok. Decemberben nagyon sokan utaznak európai nagyvárosokba, hogy meglátogassák őket.
Melyek a legjobb szolgáltatást nyújtó német étteremláncok?
A versenyt a Mövenpick lánc nyerte, de sokkal fontosabb, hogy egy új kutatásból kiderült: a német étteremláncok szolgáltatási színvonala éppenhogy megfelelő.
Az Aquaticum "A gyermekek egyik legkedveltebb magyarországi élményfürdője"
Tíz ismert és népszerű termálfürdő, élményfürdő és aquapark közül került a top 3-ba a debreceni Aquaticum Mediterrán Élményfürdő a dunakeszi Széchenyi István Általános Iskola Közlekedésbiztonsági, Hon- és természetismereti Klubja" szavazatai alapján.
A Magyar Szállodaszövetség közleménye a Ferihegyi sztrájkról
A Magyar Szállodaszövetség növekvő aggodalommal követi a Ferihegyi repülőtéren kialakult helyzetet. A munkajogi vita miatt múlt hét szerdán kezdődött sztrájk már a hatodik napja tart, s teljesen bizonytalan, mikorra várható annak befejezése.
Új étterem nyit a Várban: a 21
A Fortuna utcában lévő 21- ben igazi magyar finomságokkal és izgalmas magyar borválasztékkal várja vendégeit a Zsidai család és az étterem csapata december 12-től.
Ecostat Turizmusbarométer: a szállodák és az éttermek rossz évet várnak
Majdnem rekordmélységben van a szálloda- és a vendéglátó-ipari vállalkozások konjunkúraindexe, ami visszatükröződik a piaci szereplők beruházási terveiben is.
Magyarországra valószínűleg nem került az ír dioxinos disznóból
Nagyobb mennyiségű ír sertéshús biztosan nem érkezett Magyarországra, hiszen Írországban drágább a sertés, mint nálunk, és ehhez még a szállítási költség is hozzájön.
Éremeső a Zwacknál
Az idei, IV. HunDeszt Pálinkaversenyen igen jól szerepeltek Zwack Sándor és a Manufaktúra termékei.
Konyári János az „Év bortermelője”
Konyári János, a Balatonboglári borvidékről való borász kapta a Magyar Bor Akadémia által gondozott az „Év bortermelője” díjat.