A dél-balatoni csabagyöngyével kezdődött a szüret Európában 

A hungarikumnak számító szőlőfajtából az országban egyedül ezen a borvidéken, a Balaton Agrár Zrt. ültetvényein termelnek jelentős mennyiséget, amelynek felvásárlásával egyedül a badacsonyi Varga Pincészet készít bort 2001-óta, évente átlagosan 200 ezer palackot - adta hírül az Elitbor.

Keresse a Magyar Turizmus Zrt. standját a Hungarikum Fesztiválon! 

A Magyar Turizmus Zrt. is ott lesz az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Hungarikum Fesztiválon, Szegeden, augusztus 9. és 12. között.
Eredetvédett lehet a magyar túró

Eredetvédett lehet a magyar túró 

A hazai tejtermelés egyötödéből, azaz mintegy 300 millió liter tejből készül túró Magyarországon évente. A magyar gasztronómia hagyományos alapanyagának számító rögös túró igazi hungarikum , a Kárpát-medencén kívül ilyen túró sehol sem kapható, ezért is kezdeményezte a Tej Terméktanács a rögös túró eredetvédelmének megállapítását az Európai Uniónál - írja az Élelmiszer Online.

Dél-Alföld Tusványoson 

Dél-Alföld Tusványoson
Hungarikum lenne a pálpusztai sajt

Hungarikum lenne a pálpusztai sajt 

Az idén ünnepli születésének 120. évfordulóját a hungarikumok közé kívánkozó pálpusztai sajt. A patinás sajtkülönlegesség ma is állja a versenyt a hazai piacon a világhírű holland és francia termékekkel szemben, a választék határtalan bővülése sem képes letaszítani a jobb élelmiszerüzletek polcairól.

Avatják az új mórahalmi lovasparkot 

A Nemzeti Vágta dél-alföldi előfutamával avatják föl szombaton az újonnan létrehozott Futó Dobó Lovasparkot Mórahalmon.

Mit esznek az Anna-bál vendégei? 

(MTI) - Július 28-án rendezik meg a 187. Anna-bált, amelynek idei díszvendége Abbázia lesz, Balatonfüred kulturális partnere.

Télköszöntő Vigasság a Hungexpón 

Idén novemberben a Téli Élmények Vására kapja a főszerepet a Hungexpón, amellyel egy időben a tavaly debütált Ízek és Borok gasztrofesztivál csemegéit is élvezhetik a látogatók. 
Két tonna libamáj

Két tonna libamáj 

A Budavári Libamájfesztivál péntek délben nyitotta meg kapuit. A megnyitó ünnepséget követően Pap Krisztián, a rendező Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. vezérigazgatója és Ökrös Mariann, a Libamájszövetség elnöke a fesztivál hivatalos ételének, a libamájhurkának ünnepélyes megvágásával indította útjára a rendezvényt.

Színházi előadás Ausztriában a magyar turizmusról 

Az ausztriai magyar külképviseletek (nagykövetség, Balassi Intézet, Magyar Turizmus Zrt.) vezetői rendhagyó színházi előadás keretében tájékoztatták a bécsi BCS Üzleti Klub vendégeit a magyar kultúra, turizmus és gazdaság aktuális kérdéseiről.

Hazánk ízei a bécsi gasztrofesztiválon 

A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviselete, együttműködésben a Bécs belvárosában található magyar étteremmel, május 24-én közösen prezentálta hazánk gasztronómiai kínálatát az UNESCO szerevezésében megrendezett népszerű bécsi fesztiválon.

Az Almárium Bisztró séfje alkotta meg a Budavári Libamájat 

A libamáj elkészítésének ezer arca lehet – legalábbis erre tett tanúbizonyságot a hétfőn, a Budai Várban, a Magyar Nemzeti Galéria teraszán megrendezett esemény, melyen a Budavári Libamájfesztiválon felvonuló neves éttermek séfjei nem másra vállalkoztak, mint hogy megalkossák a gasztronómiai mustra hivatalos ételét: a Budavári Libamájat.

A pálinka az első lehet a hungarikumok között 

A pálinka az első helyet szerezheti meg a hungarikumok között, hiszen olyan érték, amely egyre népszerűbb itthon és külföldön, és méltán képviseli hazánkat a világban – fogalmazott Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a jubileumi, 10. Országos Pálinka Fórumon. A minisztériumban tartott rendezvényen a tudományos valamint szakmai szervezetek, vállalkozók, jogszabályalkotók és az illetékes hatóságok képviselői a pálinka jelenéről és jövőjéről tanácskoztak.

Hungarikumok a turizmusban 

A Turisztikai Tanácsadók Szövetsége a turizmus szerintünk legfontosabb területein a „Versenyképesség 8 pontja” címen szakmai vitát kezdeményez.

Kékfrankos verseny Sopronban 

(MTI) - Először az idén rendezik Szekszárdon kívül a Nemzetközi Kékfrankos Borversenyt: a hónap végén Sopron ad majd otthont a viadalnak.

Fűszerünnep Pécsett 

(MTI) - A gasztronómia és a zene áll a középpontban a Pécsi Fűszerünnepen és Hungarikumok Találkozóján, amely szerdától öt napon át várja az érdeklődőket a baranyai megyeszékhely központjában.

A nyár itala: a fröccs 

A legmelegebb nyári napokat éljük, ilyenkor mindenki az enyhülést adó árnyat, a hűsítő italokat keresi. Ahogy mondják, Magyarország jellegzetes cégérei a különleges italok, a tokaji, a bikavér, a vagy éppen a pálinka. Azonban az igazi hungarikumok sorából gyakran felejtjük ki a fröccsöt, amely nem csak az egyik leghatékonyabb nyári szomjoltó, de duplán magyar specialitás.

Egyre több pálinkát főzünk 

Lezárult a pálinka magán- és bérfőzésének új, kedvezményes jövedéki szabályozás szerinti első üzleti éve. A bérfőzetett pálinka mennyisége tavaly 27 százalékkal nőtt, és a kereskedelmi főzdék 16,4 százalékkal több párlatot hoztak forgalomba, mint egy évvel korábban - írja az Agromonitor.

Eredményes volt az MT Zrt. ausztriai road showja 

A Magyar Turizmus Zrt. – együttműködésben a Corps Touristique Austria (CTA) több turisztikai képviseletével – Bécs, Graz, Klagenfurt és Leoben érintésével sikeres és eredményes road show-n vett részt április utolsó két hetében. 

Megvitatták a szakmai együttműködési rendszert 

A Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) 2012. április 19.-én tartotta soros közgyűlését a La Prima Fashion Hotelben. 

Vélemény a Budapest Stratégiához 

Április elején mutatta be a fővárosi turisztikai marketingstratégiát Budapesten Molnár József, a BTDM ügyvezető igazgatója, melynek alapvetéseiről  az önkormányzatokkal, a piaci szereplőkkel és a szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetése jelenleg zajlik.

I. Országimázs konferencia 

Az I. Országimázs konferencia „MADE IN HUNGARY” címmel, május 3-án 9:30-tól kerül megrendezésre a Budapesti Corvinus Egyetem aulájában, az Antall József Tudásközpont (AJTK) és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Gazdaságföldrajz Tanszék – Turizmus Kompetencia Központ szervezésében.

Kulturális újdonságok beutaztatóknak 

Főként beutaztató utazási irodák képviseltették magukat azon a fórumon, ahol a különböző programgazdák ajánlatait, újdonságait ismerhették meg.

Hungarikumfesztivált rendeznek Hévízen 

Első alkalommal rendezik meg Hévízen a hungarikumfesztivált, amelyen a koncertek, a kiállítások és más rendezvények a külföldi vendégek számára is felvonultatják a magyar értékeket.

A Hungarikum Szövetség változtatna a törvényjavaslaton 

A Hungarikum Szövetség (Husz) a hungarikumokról szóló törvényjavaslat megváltoztatását kezdeményezi többek között azért, mert nem látja biztosítottnak a rendszer működtetésének anyagi alapjait - mondta Birinyi József elnök pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Nyilvános illemhelyek kétes jövője 

Honatyák tanácskoztak a turizmus számára korántsem mellékes ügyről.

Aranyérmek és pálinkaautomata 

Két világbajnoki arany, négy ezüst és egy bronzéremmel díjazták a Nobilis Pálinkafarm termékeit a 2012-es World Spirits Awardson, amely az érmek mellett a Mesterfőzde címet is elnyerte. A fesztiválon először mutatják be nemzetközi nagyközönség előtt a világ első pálinkaautomatáját is.

A torzsa legyen veled! 

Új sorozatot indítunk: régi konyhák elfeledett, aztán a kamrák mélyéről újból és újból előkerült alapanyagait vesszünk sorra. Vagyis olyan zöldségeket, fűszereket, húsféléket, amelyeket eleink szerettek, majd kimentek a divatból, és mostanában ismét szerepelnek a legújabb kori hazai gasztronómiában. Első szereplőnk a káposzta – amelynek említésekor joggal hördülhet fel a szakma: de hiszen káposztából van épp elég a mai konyhában. Ez igaz. Na de hol van például egy régi nagy kedvenc: a babos káposzta?

Hungarikumok együttmőködését szorgalmazza a Szentkirályi 

Hungarikumok együttmőködését szorgalmazza a Szentkirályi

Hagyományteremtő fesztivál újragondolva 

Pusztaottlaka nagy dobásra készül idén augusztus 15-20. között. A részletekről Dedák Angéla turisztikai szakember, a Magyar Turizmus Zrt. volt hollandiai képviselője beszélt az Utazás kiállításon.

Konstruktív vita a TDM Szövetség közgyűlésén 

Az Utazás Kiállítás szakmai programjainak egyikeként tartotta éves közgyűlését a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség.

Rágyúrtak az élményekre 

Megújuló belváros, Agóra közösségi központ, kerékpárút és CsabaPark – ezeket a fejlesztéseket sorolta fel Békéscsaba alpolgármestere az Utazás kiállításon megtartott sajttájékoztatóján. 

Jó bornak is kell cégér! 

A 2011 júniusában megalakult Magyar Sommelier Szövetség elnökének Káli Ildikó sommeliert, szaktolmácsot és szakírót választotta. Az öt nyelven beszélo, Budapest legexkluzívabb éttermeiben sommelier-ként megfordult elnök asszony egyike volt azon szakembereknek, akik a magyar borturizmus születésénél bábáskodtak.

Ott voltunk a balkáni régió legjelentősebb turisztikai vásárán 

Belgrádban, az immár 34. alkalommal megrendezett IFT (International Fair of Tourism) vásár keretében népszerűsítette Magyarország turisztikai kínálatát a Magyar Turizmus Zrt., február 23-26. között. (Az évről évre egyre nagyobb számú érdeklődőt vonzó kiállításon 2011-ben közel 60.000 látogató ismerhette meg 43 ország több mint 880 kiállítójának kínálatát.)

Parlamenti vita a hungarikumokról 

Megkezdődött tegnap a parlamentben az új hungarikumtörvény általános vitája. A vezérszónokok egyetértettek a kormányzati jogalkotói szándékkal, de ellenzéki képviselők hiányolták a hungarikumok megfelelő piaci védelmére szolgáló költségvetési forrásokat - írja az Agromonitor.

A gazdasági bizottság támogatta a hungarikum törvényt 

Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága általános vitára alkalmasnak tartotta A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényjavaslatot.

Hungarikumra tehetnek javaslatot a kőszegiek 

Ezen a héten tárgyalja a hungarikumtörvényt is az országgyűlés, ehhez kapcsolódóan megkezdődött Vas megye kistérségeinek, településeinek jellegzetesen magyar, s a tájegységre egyedileg érdekes termékeinek, széles értelemben vett kulturális egyedi sajátosságának feltérképezése - adta hírül a Rádió Szombathely.

Általános vitára alkalmas a Hungarikum-törvény 

Általános vitára alkalmasnak találták a hungarikumokról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága mai ülésén.

Több százan búcsúztatták a nemzeti légitársaságot 

Több száz ember vett részt Budapesten szombat délután a Malévért, a Malév emlékére rendezett békés felvonuláson egyenruhába öltözött pilóták, utaskísérők, munkatársak és családtagjaik búcsúztak a 66 éves múltú légitársaságtól.

Megnyílt a Foodapest és az UKBA szakkiállítás 

(MTI) - A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes-államtitkára szerint leáldozóban van a silány minőségű tömegáruk korszaka; Bognár Lajos erről a Foodapest és az UKBA szakkiállítás vasárnapi megnyitóján beszélt a budapesti Hungexpo vásárközpontban.

Tavasszal lesz hungarikum törvényünk 

(MTI) - A kormány megalakulása óta kiemelt feladatként kezeli a magyar értékek védelmét, ezt a célt szolgálja Hungarikum-törvény is, amelyet a kormány most fogadott el - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán Budapesten, a kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

Kedden búcsúztatják Unger Károlyt 

Unger Károly végső búcsúztatása 2011. december 13-án (kedden) 14 órakor lesz a pesterzsébeti temetőben. A gyászoló család egyetértésével, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség kéri, hogy kollégái és tisztelői fehér szakács-cukrász kabátban álljanak mellette az utolsó útján. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség egykori elnökének munkássága előtt egy korábbi, a magyar gasztronómiáról szóló írásával tisztelgünk.

Díjnyertes magyar pezsgő a világ legnagyobb pezsgőversenyén 

(MTI) - A Szent István muskotályos pezsgő aranyérmes lett a világ legnagyobb pezsgőversenyén, a Franciaországban 9. alkalommal megrendezett Effervescents du Monde nevű versenyen.

Elfeledett borfajtákat kóstolhattunk 

Hatvanhét féle szőlőfajtából készült borokat kóstolhattak és szakmai előadásokat is hallgathattak az érdeklődők hétvégén a Keszthelyen rendezett 100 Hungarikum Bormustrán – írja a Zalai Hírlap. A Balaton Színházban második alkalommal rendezték meg a programot, melynek különlegességét az adta, hogy az ország számos részéből érkeztek, mutatkoztak be különleges fajtáikkal szőlészek, borászok.

A turizmus, mint húzóágazat Magyarországon? 

A Corvinus Egyetem volt Közigazgatástudományi Karán tanítva immár tíz éve, gyakran találkozom olyan szakdolgozatokkal, amelyek önkormányzati gazdálkodás és településmenedzsment szempontjából a turizmust, mint húzóágazatot jelölik meg olyan helyeken is, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg, vagy Hajdú-Bihar megye térsége. Nemegyszer a médiában, sőt a kormányzati területfejlesztési tervekben is előfordul a „húzóágazat” kifejezés a turizmushoz társítva.

Tavasszal kerülhet a parlament elé a hungarikum-törvény 

Elkészült a nemzeti értékek védelméről szóló törvényjavaslat, amelyet várhatóan a parlament tavaszi ülésszakán vitatnak meg a képviselők - mondta Horváth Zsolt, (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, a hungarikum-törvény egyik előkészítője a Hungarikum konferencián pénteken Tihanyban.

A történelmi borvidékek Szegeden 

A történelmi Magyarország borvidékeit, szőlőfajtáit és kiváló borait ismerhetik meg azok, akik szombaton ellátogatnak A borok tudósai, tudósok borai című gasztronómiai rendezvényre a szegedi Móra Ferenc Múzeumba. - MTI

Pálinkakultúra felsőfokon 

A magyar gasztronómiában az italkultúra nagy szerepet játszik abban, hogy az ételek és az italok együttes harmonizálásával egy különleges egyedi íz szülessen fogyasztás közben. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!