hirdetés

Faramuci, Bíbor meg a többiek...

Fogadjuk meg elődeink tanácsát: cipőt a cipőboltból, csopaki bort csakis Csopak környékéről!

hirdetés

A Levendula különítmény
A Levendula különítmény

A Levendula pincészet a Balatonfüred-Csopak borvidék egyik legszebb helyén, a lovasi Kishegy tetején található, 2006-ban kezdte el működését. A lovasi Kishegyet  Eötvös Károly is megemlíti a múlt században írt „Utazások a Balaton körül” című regényében, mint a Balaton egyik legszebb panorámájú helyét. Mint a pincészet neve is utal rá, a pince teteje és környéke tele levendulával, amiből a pincészet tulajdonosai illóolajat készítenek. A 2005-ben elkészült terméskő pince 450 hl tárolási kapacitással rendelkezik, az ide szállított szőlő termőterülete 3,5 hektár. Az ültetvények nagy részének termőföldje az errefelé jellegzetes vörös agyagos magas vastartalmú talaj, ami szőlőművelésre maga az álom. A Levendula szőlőültetvényei ráadásul déli- délnyugati fekvésűek, így állandóan napfényben fürdenek, hiszen a víz felületete visszaveri a napsugarakat. 

A fehér borok mind reduktív eljárással készülnek, gyümölcsös, virágos ízvilágúak. Fehérbor fajták: Olaszrizling (Faramuci), Juhfark, Chardonnay. Ez utóbbi a pincészet egyik meghatározó tétele, amely erős karakterű, de finom savérzetű, zamatos bor, a sárga dinnye világát idézi. Halas ételek mellé tökéletes társ.

A Rosé (Bella Rosa) Kékfrankos és Merlot szőlőből készül, málnás-szamócás ízvilágú, arany és ezüst éremmel díjazták borversenyeken.

Vörösboruk, a Bíbor, amely borhoz értők nagy kedvence, Cabernet sauvignon  kádakban héján erjesztve készül, majd préselés után fahordóba kerül, ahol 1-2 évig érlelődik. Íze egyszerre fanyar és bársonyos, íze a meggyet, szilvát, keserű csokoládét hozza. Vörös húsok, vadételek mellé kiváló. 

További info: Levendula pince

 

 

 

 

 

 

 

(forrás: Vendég)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk