hirdetés
hirdetés

Egyre több tagállam támogatja az orosz turistavízum-kiadás felfüggesztését

Litvánia és Dánia is azt javasolja, az EU-tagországok ne adjanak turistavízumot orosz állampolgároknak.

hirdetés

A litván és a dán külügyminiszter szerdán szintén azt javasolta, hogy az Európai Unió (EU) tagországai szüntessék be a turistavízum kiadását orosz állampolgárok részére Ukrajna orosz megszállása miatt - írta az MTI. Finnország és Észtország múlt héten tett erre javaslatot, de Olaf Scholz német kancellár és az EU Bizottság egyelőre nem támogatja a tervet.

Ideális esetben ezt a döntést az uniós vezetők szintjén kellene meghozni: megszüntethetnék a már kiadott turistavízumok érvényességét, és minden (tagállam) beszüntetné az ilyen vízumok kiadását (orosz állampolgároknak) - magyarázta Gabrielius Landsbergis, a litván diplomácia vezetője. Riga már nagyrészt felfüggesztette a turistavízumok és tartózkodási engedélyek kibocsátását orosz állampolgárok részére, miután Észtország és Lettország korábban megtette ezt a lépést, Finnország pedig szigorítja az orosz állampolgárokkal szembeni vízumszabályait.

Landsbergis megkérdőjelezte az egyéni, tagállami szintű intézkedések hatékonyságát, mivel orosz állampolgárok továbbra is beléphetnek az EU területére más EU-tagországok által kibocsátott vízumokkal.

Ma egy orosz állampolgár bármely orosz nagyvárosban, ahol van német konzulátus, kaphat vízumot, és Finnországon, Észtországon, Lettországon, Litvánián vagy Lengyelországon keresztül oda utazhat nyaralni, ahova csak akar - fejtette ki a litván külügyminiszter a Baltic News Service (BNS) hírügynökség tájékoztatása szerint. Hozzátette: pontosan ezért lenne szükség egységes EU-s megoldásra.

Dánia, ahová Finnországhoz képest jóval kevesebb orosz turista látogat, egyetért a közös uniós válasz szükségességével, de ha kell, egyedül is lépni fog. Ha nem lesz közös EU-s nyilatkozat a kérdésben, Dánia a maga részéről megvizsgálja annak lehetőségét, hogy korlátozásokat vezessen be, és így csökkentse az orosz állampolgároknak kibocsátandó turistavízumok számát - hangsúlyozta Jeppe Kofod dán külügyminiszter a Ritzau dán hírügynökségnek.

"Mélységesen szégyenletesnek tartom, hogy orosz turisták napozhatnak és fényűző életet élhetnek Dél-Európában, miközben éppen ukrán városokat bombáznak szét a felismerhetetlenségig. Közös EU-s megoldást fogok szorgalmazni, amikor augusztus végén találkozunk" - tette hozzá a dán diplomácia vezetője.
Az EU féléves elnökségét jelenleg betöltő Csehország azt tervezi, hogy a kérdést napirendre tűzi a következő, augusztusi EU-külügyminiszteri találkozón.

Svédország még nem döntött az álláspontjáról, Norvégia viszont, amely nem tagja az EU-nak, támogatna minden közös lépést.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk