hirdetés
hirdetés

Németország, ahol a turizmus mindenkié

Németországban az a társadalmi hozzáállás, hogy az ország minden egyes állampolgára egyenlő esélyekben kell, hogy részesüljön az élet különböző területein, így az utazás terén is. (X)

hirdetés

A németek fontosnak tartják, és talán a világon a legtöbbet tesznek is azért, hogy a mozgáskorlátozottakat, a látás- és hallássérülteket, siketeket, a tanulási nehézséggel és valamilyen allergiával küzdőket ugyanolyan jogok illessék meg, mint a fizikai hátrányt nem szenvedő honfitársaikat, így többek között az utazáshoz is ugyanúgy kaphassanak lehetőségeket. Németország egyes régiói és városai közös konzorciumot is létrehoztak, amelyben csak akadálymentes programokat, élményeket kínálnak: https://www.leichter-reisen.info/ A 16 szövetségi tartomány pedig egyenként is előrukkolt akadálymentesített termékkínálattal, amelyek itt elérhetők: https://www.germany.travel/en/accessible-germany/accessible-travel-destinations.html

A kerekesszékesek Mekkája

Amint egy korábbi írásunkban ezzel ár foglalkoztunk, a német állam gyakorlatilag világszerte az az ország, amelyben a legkönnyebben boldogulhatnak a mozgáskorlátozottak. A németeknél a legkisebb falutól kezdve a legnagyobb városig mindenütt megoldott az akadálymentesség a turizmus összes területén, legyen szó szálláshelyről, közösségi közlekedésről, látványosságok megközelíthetőségéről, múzeumlátogatásról, éttermi fogyasztásról vagy mosdóhasználatról. A zöldmezős beruházásoknál teljesen magától értetődő szempont az akadálymentesség, de a régi épületekben is megoldott ez a kérdés. Akadálymentes parkolót minden fontos látnivaló közelében találni, és szabadon is hagyják ezeket az erre nem jogosultak. A mozgáskorlátozott látogatók számára számos kezdeményezés és lehetőség kínálkozik, és nem csak a városokban, hanem kültéri helyszíneken is, például nemzeti parkokban, natúrparkokban és bioszféra rezervátumokban.

Fotó: Jens Wegener
Fotó: Jens Wegener


Az akadálymentesített szálláslehetőségek száma folyamatosan bővül. Ezek sokszor mérnöki precizitással szabják a szobák kialakítását, berendezését a kerekesszékesek igényeihez. A gondozóágyak alapfelszereltségként állnak rendelkezésre a gondozási szállodákban, vagy kérésre elhelyezhetők. Németországban a bérelhető buszok közül rendelkezésre állnak olyanok, amelyek 4-5 kerekesszékes utas szállítására alkalmasak. A folyópartok is akadálymentesek a németeknél, akárcsak a hostelek például Berlinben, amelyek jó alternatívát jelentenek a drágább árfekvésű szállodákkal szemben. A tengerpartokon rendelkezésre állnak akadálymentesített strandszékek, amelyekkel a hullámokba is be lehet hajtani, vagy vastag kerekű homokjárók is igénybe vehetők a partok felfedezésére. Országszerte bérelhetők túra- és lakóhajók, amelyek segítségével önállóan is felfedezhetik a mozgáskorlátozottak Németország tavait és folyóit.

Fotó: Jens Wegener
Fotó: Jens Wegener


Kulináris és akusztikus élvezetek

A látássérült látogatók egyedülálló és életreszóló élményekkel gazdagodhatnak Németország-szerte. Egyes városokban már vannak városmodellek és tapintható térképek, amelyek segítik ezt a célcsoportot. Számos helyen kínálnak érinthető modelleket a történelmi épületekről és a környék főbb látnivalóiról. A különleges városnéző túrák tartalmazhatnak ilyen tapintható modelleket, hang- és akár ízélményekkel együtt. A múzeumok tapintható túrákat kínálnak, míg a színházak hangos leírású előadásokat adnak elő. Néhány szállodai recepción vagy éttermekben olvasószemüvegek is rendelkezésre állnak. Az egyes régiókra jellemző ételek és italok széles választékával az ízélmények kavalkádja is várja a látássérülteket. A helyi tengerekből vagy tavakból frissen fogott halaktól vagy a hagyományos húsételektől, mint a schnitzel, a currywurst egészen a modern konyháig óriási a választék. Mindemellett minden régiónak megvannak a saját sörei, és 13 német szőlőtermesztő vidék borai közül is válogathatunk. A termelő létesítmények gyakran informatív kóstolótúrákat is kínálnak.

Fotó: Jens Wegener
Fotó: Jens Wegener


Németország hangjai számos helyen felcsendülnek: a templomokban, a professzionális akusztikájú koncerttermekben, vagy harangjátékként a történelmi városok főterein. Audioguide segítségével nemcsak a múzeumok tárlatai, hanem a városok nevezetességei is felfedezhetők. Sok színház kínál látássérült látogatóknak előadásokat egyes napokon. A Bundesliga-csapatok futballstadionjaiban zajló események pedig élő kommentár segítségével követhetők nyomon.

Fotó: Jens Wegener
Fotó: Jens Wegener


Aki szeretne aktív lenni, foglalhat egy tandem túrát, és egy látó segítségével bebarangolhatja a városokat és a vidéket, élvezheti a német hegyi és tengeri levegőt. Vagy mehet kirándulásra valamelyik nemzeti parkba, jól megjelölt, biztonságos ösvényeken. A látássérült látogatók még olyan szokatlan élményekben is részesülhetnek Németországban, mint a lovas kocsikázás (ráadásul maguk is hajthatják a lovat a bakon ülve), vagy az íjászat. Érdemes lehet az utazást egy vásár látogatásával is összekapcsolni. A rehabilitációra/segítő technológiára összpontosító nagy szakkiállítások gyakran német nyelven zajlanak, mint például a SIGHT CITY Frankfurt am Mainban.

Zajszűrés, mozis segédlet, vezetett túrák

A németországi szállásadók és szolgáltatók egyre gyakrabban gondolnak a hallássérült vendégek igényeire is. Az úgynevezett indukciós hurokerősítőket széles körben alkalmazzák templomokban, helyszíneken és koncerttermekben. Ezek kiváló minőségű hangélményt biztosítanak a hallókészüléket vagy cochleáris implantátumot viselők számára a környezet zavaró zajainak kizárásával. Így elérhetővé és élvezhetővé válnak a koncertek, előadások és rendezvények a hallássérültek számára is. A bejáratnál lévő tábla gyakran jelzi, hogy található a teremben indukciós erősítő, melyeket Németország-szerte az információs pultoknál egyre gyakrabban használnak, például a nagy Deutsche Bahn utazási központokban, a szállodák recepcióján vagy a múzeumi jegyirodákban.

Fotó: Adobe Stock
Fotó: Adobe Stock


A német fejlesztésű Greta alkalmazás lehetővé teszi a hallássérültek számára, hogy kényelmesen látogassák meg a mozikat. Az alkalmazás német és idegen nyelvű feliratokat jelenít meg a képernyőn bemutatott filmhez. Az applikáció az összes mozi kiválasztott filmjénél működik.

A vezetett túrák a városokban és a természetben képzett idegenvezetőkkel és speciális audiorendszerek támogatásával egyre inkább akadálymentes környezetet kínálnak a halláskárosultak számára.

Jeleld le a Reichstag-ot!

Németországban nem jelent problémát a siket vendégek igényeinek kielégítése sem. Az idegenforgalmi szolgáltatók egyre inkább tudatában vannak annak, hogy a kommunikáció kulcsfontosságú. Ezért egyre több és több vezetett túra válik elérhetővé a múzeumokban, városokban és természeti látnivalók helyszínein jelnyelven. Számos különböző lehetőség létezik tárlatvezetésre, városnézésre a siketek számára. Az egyik, hogy a külföldi jogosultsággal rendelkező siket idegenvezetők számára engedélyezett, hogy levezessék az adott túrát Németországban, legyen az város, múzeum vagy természeti környezet. Általános szabály, hogy előzetes képzésben kell, hogy részesüljenek. Másik lehetőség, hogy a siketek számára speciális helyi idegenvezetők jelnyelven vezetnek túrákat. Olyan lehetőség is adott, hogy jelnyelvi tolmácsok kísérik a szokásos vezetést, és mellettük fordítást is biztosítanak. A tolmács többletköltségét vagy a csoport, vagy a rendezvény szervezője állja ilyenkor. Számos város, régió készít jelnyelvi videókat nevezetességeinek bemutatására. Ezek a videók letölthetők a siketek saját okostelefonjára is DGS video guide-ként. Alternatív megoldásként a turisztikai információs irodák is rendelkeznek a videók lejátszására alkalmas eszközökkel, amelyek bérelhetők. A siketek számára a kultúra is könnyen hozzáférhető Németországban: meghatározott időpontokban egyes színházak jelnyelvre fordítják az előadást, vagy feliratozzák a darabot.

Fotó: Erfurt Tourismus und Marketing GmbH (Barbara Neumann)
Fotó: Erfurt Tourismus und Marketing GmbH (Barbara Neumann)


Az egyszerű, nagyszerű

A tanulási nehézséggel küzdők a Német Turisztikai Hivatal (DZT) honlapjának mindjárt a tetején megtalálják az easy language fülecskét, amelyre rákattintva egyszerű megfogalmazásban, felsorolásszerűen, rövid, tömör mondatokban jelennek meg az információk angolul, németül, franciául és spanyolul is arról, hogy, miért érdemes felkeresni Németországot, mit láthatunk és csinálhatunk ott. A múzeumok, a szálláshelyek és a városnézések is felkészültek az easy language alkalmazására, és e célcsoportot olyan speciális és izgalmas outdoor programokkal is megszólítják meg a szolgáltatók, mint például a sziklamászás vagy a lovaglás.A por- és ételallergia sem akadály

Akár a hagyományos német konyhát, akár a nemzetközi gasztronómiát kedvelik, az étkezési korlátozásokkal küzdő turistáknak nem okoz nehézséget az, hogy hogyan tudják tartani a diétájukat Németországban. Számos vendéglátóiparban dolgozó munkarő kapott speciális képzést ebben a témában. Az étlapokon jól láthatóan felsorolják azokat az anyagokat, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki, így mindenki kiválaszthatja, hogy pontosan mit szeretne, és nem találja senki szembe magát váratlan meglepetésekkel. Számos német vendéglátóhely, köztük a csúcsgasztronómiát kínálók is berendezkedtek arra, hogy mentes fogásokat kínáljanak az azt igénylők számára. A németek ezenkívül odafigyelnek a pollen- és porallergiásokra is. Számos szálláshely speciális ágyneművel rendelkezik, és pollenszűrőket használ a légkondicionáló rendszerében és a porszívókban. A Német Meteorológiai Szolgálat honlapján megbízható információkat közöl az aktuális pollenszámról: https://www.dwd.de/DE/leistungen/gefahrenindizespollen/gefahrenindexpollen.html

Fotó: Adobe Stock
Fotó: Adobe Stock


Sok helyen törekednek az illatmentes tisztítószerek és mosószerek használatára is. A német szigetek pedig különösen népszerűek a pollenallergiában szenvedők körében és a sós tengeri levegő a bőrbetegségben szenvedők számára is előnyös. Az „allergiabarát közösségek” különösen figyelembe veszik az allergiás vagy intoleranciában szenvedő látogatók igényeit. Ezt a kitüntetést a Német Gyógyfürdők Szövetsége (DHV) ítéli oda. Németország gyógyfürdői és gyógyhelyei is kiválóan alkalmasak a pihentető antiallergén nyaralásra tiszta levegőjükkel és egészséget adó vizeikkel.

Az akadálymentes turizmus bármely célcsoportjába is tartozunk itt személyre szabottan megtaláljuk a nekünk való szolgáltatást:
https://www.germany.travel/en/accessible-germany/tourism-for-all-validated-travel-options.html

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk