Tunézia három arca

3. rész Sousse Felfedeztük Tunézia három különböző vidékét, megismerhettük lakóit, látnivalóit, szépségeit, kóstolhattuk a helyi ízeket, ételeit, italait.

Az észak-afrikai országban történő kalandozásunk utolsó állomásaként arra a helyre érkezünk, amely az egyik legismertebb tunéziai desztináció, sok magyar a repülőtéri transzferrel nem is indul másfelé, hanem egyenesen megcélozza az ország topnyaralóvárosát, és onnan nem mozdul tapodtat sem. Egyrészt igaza is van, mert Sousse-ban megtalálható mindaz a fontos épület, emlék és vendégváró, lazulós hely – van szép medinája, nyüzsgő szukja, fantasztikus gyűjteménnyel rendelkező múzeuma, homokos strandjai a szállodasorok mentén, európai szemmel is vonzó bevásárlósora és tényleg remek éttermei -, ami miatt feledhetetlen helyben is az élmény.

 

Szusszanásnyira Sousse-tól

Nézzünk körül mi is Sousse városához közeledve, először újból Monastirban megállva – a turista szemével. Valamilyen számunkra ismeretlen elgondolásból a helybéliek úgy vélik, mindenki számára érdekes és lenyűgöző élmény országuk egykori első emberének, Habib Bourguiba sírja a családi mauzóleumban, amely tulajdonképpen egy látványos márványszarkofág egy olyan hatalmas építmény kellős közepén, amelyet egyrészt fegyveres őriz éjjel-nappal, másrészt egy óriási kristálycsillár (nem számoltam meg, de azt mondták, hogy 350 darabból illesztették össze) csüng alá a város híres szülöttének végső lakhelye fölé, harmadrészt oldalában egy minimúzeum is található a nagy államférfi mindennapjait bemutatva. Például elérzékenyülve láthatjuk a készüléket, amelyen egykor telefonált, vagy az okulárét, amit hétköznaponként viselt, sőt, iskolai bizonyítványaiba, még gyerek- és felnőttkorában viselt ruhadarabjaiba is betekintést nyerhetünk.

 

Erőd volt, múzeum lett

Ha tehát túljutottunk a helybéliek egyik fontos és számukra szent helyén, máris irány Sousse városa, ahol, ha már kulturálódunk és ismerkedünk az ország történelmével, tényleg nem érdemes kihagyni a helyi mozaikmúzeumot, mert páratlan élményben lehet részünk. Állítólag az ott látható kiállítási anyag a főváros Bardo-múzeumának anyagával vetekszik, és már csak amiatt is érdemes jegyet váltani a Sousse-ban található helyi múzeumba, mert a tuniszi gyűjtemény helyszíne látogatásunk idején még zárva volt, és a hírek szerint nem is nyitják meg a nagyközönség számára egyhamar.

Először azt hisszük, valamiféle börtönt látogatunk meg, ahol még a macskák is rács mögül figyelik az utcán történő eseményeket, azonban idővel rájövünk, hogy ez az erőd, amit Kasbah-nak hívnak, tulajdonképpen egy szenzációsan gazdag leletekben gazdag, a 2. és a 3. századból (!) származó mozaikgyűjteményt rejt. Medúzafejek, Bacchus-alakok, istenek, tigrisek, oroszlánok, halak, fürdőző Vénusz (halálprecíz megformálással) figyelik a látogatót a falakról, a padlóról – mindez apró mozaikokból kirakva, és hála a tunéziai fura védelmi szokásoknak, közelről, akár test-, szem- sőt, kézközelből is megcsodálhatók. Az egyik teremben pedig pun korból származó sírok gyűjteménye látható, latin feliratokkal.

 

Golf, gasztro, slow dining

Vendéglátóink elvisznek minket egy közeli golf-paradicsomba is, amely az El Kantaoui nevet viseli, és mondjuk érdekes a 2-3. századi, majd későbbi években tett múzeumi időutazás után két olyan 18 lyukú, nemzetközi versenyekre is alkalmas, tengeri panorámával rendelkező modern golfpályát látni, amely egy 130 hektárnyi, modern tengerparti település szerves része, ahol sorra húznak fel újabb és újabb épületeket, pedig már így is számos luxushotel, apartman várja a vendégeket. Macska természetesen az utcákon itt is van bőséggel, és amikor betérünk egy helyi kávézóba, még egy érdekességet fedezünk fel. A múlt találkozik itt is a jelennel, amikor az iszlám imára szólító müezzin hangja előtt percekkel a kávézó egyik dolgozójának telefonján megszólal egy olyan app, amely a müezzin dallamával arra figyelmezteti tulajdonosát, hogy hamarosan indulnia kell a mecsetbe, mert ima lesz.

Mindenütt kóstoltunk tunéziai finomságokat, és azt állapítjuk meg, hogy konyhájuk inkább könnyed mediterrán jellegű – a kifinomult gasztronómiájáról híres francia hatással, mint a történelmükből tudjuk, nem véletlenül -, mintsem valódi értelemben vett arab. Azonban egy dolog mindenütt figyelmeztet arra, hogy mégiscsak arab országban járunk: folyamatosan csípős ételeket tálalnak elénk, méghozzá nem akármilyen erőseket, hanem nagyon!

Viszont azt is észrevesszük, mindenütt, így az éttermek asztala alatt is profin kunyeráló macskák is hozzászoktak az erős fogásokhoz, vidáman falatoznak a nekik ledobott erős ízű csirkéből, halfélékből – és kutyabajuk (jobban mondva macskabajuk) sincs. Ami még nyilvánvaló és számoljon mindenki ezzel, aki betér egy tunéziai étterembe: egy ebéd vacsora sosem a „rendelek valamit gyorsan, kihozzák, felfalom és már rohanok is tovább” jegyében történik, hanem nagyon is ráérősen, általában órákig tart egy-egy étkezés.

 

Sok-sok olivabogyó, humusz, kuszkusz, friss paradicsom, szardíniaféleségek kerülnek először az asztalra vendégköszöntőként. Levessel, főzelékkel ne számoljon, aki egy-egy tunéziai gasztrohelyre betér, azonban tökéletesen elkészített friss halfélével (tengeri süllő, sügér, márna), tenger gyümölcseivel (kagyló, rák, tintahal, homár, polip, osztriga) annál inkább. És mindezek a finomságok egy-egy kacsintás kíséretében érkeznek vendéglátóinktól, ugyanis szívesen kínálják az asztalon só helyett mindig ott található méregerős chilit, hogy azzal szórjuk meg az ételt. Azért, magyarázzák, mert ez jelzi a jó étvágyat és a szenvedélyt.

Az órákig tartó étkezés méltó befejezése a mindig felszolgálásra kerülő gyümölcsök gazdag választéka és ízletes tea az ebéd/vacsora végén. Gyakran hoznak pudingszerű, nagyon finom desszertet is. És még egy jó tanács a legvégére: bár egy vallásos, alapvetően muszlim lakosú országban járunk, ahol a helyiek nem(igen) isznak alkoholt, a helyi borféléket azonban ne féljünk kipróbálni, mert válogatottan szép tételeik vannak, és a helyi sört is érdemes legurítani, mert tényleg kiváló. 

 

Köszönet a meghívásért a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének.

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Csendes Olivér az ÖW-től továbblép

Csendes Olivér az ÖW-től továbblép  

Csendes Olivér, az Österreich Werbung (ÖW) digitális és innovációs igazgatója nyártól a Visit Hungary vezérigazgatójaként folytatja munkáját.
Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak

Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak 

Magyarország a korábbi, 2018-as felmérés óta 18 helyet csúszott vissza a népszerű városok rangsorában, így 2023-ban a 74. helyre került.
Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?