hirdetés
hirdetés

SIRHA + Bocuse d’Or európai döntő, május 9–11., HUNGEXPO

Fő helyre kerültünk a világ topgasztrotérképén!

hirdetés

Széll Tamás, a hazai versenyző
Széll Tamás, a hazai versenyző

Ilyen még nem volt, és egyhamar nem is lesz: a SIRHA Budapest szakkiállítással egy időben, azonos helyszínen, Magyarországon eddig tényleg példátlan szakmai összefogásnak köszönhetően, május 10–11-én hazánk rendezi a világ legfontosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjét. Ahol a május 11-i eredményhirdetéskor kiderül, ki az a tizenegy európai topséf, akik a nálunk versenyző, húsz európai országot képviselő szakács közül bejut a 2017. január 21–25. között Lyonban megrendezésre kerülő világdöntőbe.

A magyar résztvevő, Széll Tamás (Onyx) – aki immár másodszor indul ezen a topmegmérettetésen, hiszen 2012-ben Brüsszelben kilencedikként rangsorolva egyszer már kivívta a jogot, hogy részt vegyen a 2013. évi világdöntőben, ahol a tizedik helyet szerezte meg – az április 22-én tartott sajtótájékoztatón elmondta, élesbe fordult számára a felkészülési időszak, hiszen a hét hat napját kemény munkával tölti, amelyben három alkalommal profi versenykörülmények között dolgozik. Biztos abban, hogy a májusi európai döntő alkalmával jobb helyen végez majd, mint anno Brüsszelben, tervei szerint valahol a skandináv topséfek közé ékelődik majd be.

Neki is, mint a többi tizenkilenc európai versenyzőnek, ugyanazon magyar alapanyagokból kell kreálnia a versenymunkát: dunai kecsegéből és annak kaviárjából, valamint gímszarvasborjú combjából és gerincéből. A zsűri számára kínált borsor is kizárólag magyar tételekből áll majd. A budapesti versenyre különben – ez is újdonság – a gasztronómia iránt érdeklődő nagyközönség, vagyis bárki válthat jegyet.

A teljes magyar Bocuse-csapat
A teljes magyar Bocuse-csapat

De térjünk még vissza egy pillanatra a hazai alapanyagokra, amelyekről az edzések és a verseny idejére a versenyzőknek a kecsegét és a gímszarvasborjút biztosító főszponzort, a METRO illetékesét kérdeztük. A kecsegéről például azért, mert a szakácsok szerint nehéz ezzel a halfélével dolgozni, nincs belőle sok, arról nem is beszélve, hogy az elmúlt években még a védett halfajok közé tartozott – épp korlátozott száma miatt. Emmanuel Pruvost értékesítési igazgató azonban elmondta, nem gond számukra a különleges hal beszerzése, a győri Előre Halászattól vásárolják. A gímszarvasborjú esetében pedig a Vadex Zrt. a partnerük.

Végül arról a szintén francia alapítású vendéglátós szakmai rendezvényről, amelyet immár második alkalommal rendeznek nálunk, Budapesten – ez a SIRHA –, hiszen tulajdonképpen ebbe „ágyazva” szerepel a programok között a Bocuse d’Or. Amint Marie-Odile Fondeur, a Sirha nemzetközi igazgatónője és Ganczer Gábor, a HUNGEXPO igazgatója elmondta, a májusi budapesti vendéglátós toprendezvényre 350 kiállító érkezik (ez 25 százalékkal több, mint két éve) 19 országból, 20 ezer szakmai látogatót várnak a nyitva tartás három napján a mintegy 20 ezer négyzetméternyi kiállítóterületre.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk