hirdetés

Homár, rombuszhal, ír marhabélszín és…?

Ilyenre eddig még sosem volt példa: magyar résztvevő is szerepel a január 30-án, Lyonban sorra kerülő, a világ legrangosabb főzőversenyeként számon tartott Bocuse D’Or világdöntőjén! Széll Tamás séf (Onyx étterem, Budapest) a brüsszeli elődöntőn olyan klasszis gasztro nagyhatalmak versenyzőit előzte meg, amilyen Olaszország, Spanyolország vagy éppen Németország…

hirdetés

Egyetlen alkalommal, január 22-én tájékoztatták a nagyérdeműt a felkészülés részleteiről. Persze nem mindenről, hiszen top secret részei is vannak annak a szuperprodukciónak, amivel a magyar versenyző és segítői októbertől szinte egyfolytában készülnek. „Az október a kreatív ötleteké, a november pedig már a stopperóra főszerepéről szólt: azóta, akár naponta többször is pontosan 5,5 óra alatt főzzük le a fogásokat. A konkrét megvalósításról nem beszélhetek, csak annyit, egy eltekeredő, színes Rubik kocka és egy különlegesen elegáns, szofisztikált bogrács is jelentős szerepet játszik majd a koncepciónkban” - árul el tényleg csak néhány apró részletet az amúgy is szűkszavú sztárszakács. Akinek különben nagy erénye, hogy versenyen sosem lámpalázas, „tökéletes versenyzői adottságokkal rendelkezik”, jellemzi őt egyik versenybeli segítője, Bíró Lajos séf, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja. Aki azt is elmondja, hogy Tamást a többhónapos felkészülés során olyan világnagyságok segítették, mint a korábbi dán és norvég illetőségű nyertesek.

„Magyarország végre bekerült egy igazi elitklubba”, mondta a főzőversenyt jellemezve Horváth Gergely vezérigazgató-helyettes (MT Zrt.), aki ezután azt a Sirha elnevezésű csúcsgasztronómiát bemutató kiállítást jellemezte néhány szóban, amelyet szintén Lyonban, a versennyel egy időben tartanak, és amin most először vesznek részt magyar kiállítók. Itt étel-italkóstoltatás lesz, és a menüt megismerve elmondhatjuk, a főszereplő a magyar standon a mangalica lesz. A rangos szakácsverseny egyik főszponzora a francia METRO 2005 óta a francia viadal hivatalos partnere, a prémium hús és halalapanyagok fő szállítója. És ez a cég az, amelyik az idei kiírás alapján – most homárt, rombuszhalat, valamint ír bélszínt kell készíteniük a versenyzőknek – azokat a zöldségeket is biztosítja, amelyek igazi lutriként szerepelnek majd: 30 percük lesz a versenyzőknek arra, hogy a verseny előestéjén kiválasszák azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amelyeket majd másnap felhasználnak a főzés során. „Mi zellert, karalábét, paszternákot és almát szeretnénk”, mondja a magyar versenyző és segítői. Úgy legyen…

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai