hirdetés
hirdetés

Kijelölték Ausztria első kerékpáros utcáját

A Kerékpározás éve alkalmából Bécsben jelölték ki Ausztria első kerékpáros utcáját. Itt a biciklis forgalomnak van elsőbbsége a gépjárművekkel szemben, és egymás mellett is lehet kerekezni. 

hirdetés

A döblingi Kuchelauer Hafenstraße lett Ausztria első kerékpáros utcája, amit az osztrák KRESZ módosítása tett lehetővé. A Kuchelauer Hafenstraße nemcsak fontos kerékpáros útvonala Bécsnek, de mivel része a Duna menti kerékpárútnak, sok alsó-ausztriai ingázó is nap mint nap végigkerekezik rajta. Az, hogy kerékpáros utcává jelölték ki, azt mutatja, hogy itt nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a kerékpáros közlekedésnek.

fahrradwien.at/Sebastian Philipp
fahrradwien.at/Sebastian Philipp

A kerékpáros utca fogalom a magyar KRESZ-ben egyelőre nem létezik, és Ausztriában is hosszú viták előzték meg a bevezetését. Az osztrák KRESZ módosításával 2013. március 31. óta van lehetősége a településeknek arra, hogy ilyen utcákat jelöljenek ki. A kerékpáros utcában a gépjárművekkel szemben a bicikliseknek van elsőbbsége, autóval csak célforgalom miatt lehet behajtani, és egymás mellett is lehet kerekezni. Az ilyen utcák kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik a kerékpáros közlekedést, és olyanokat is biciklizésre inspirálhatnak, akik eddig ódzkodtak ettől.

A másik változás, ami szintén a kerékpárosokra vonatkozik, hogy 2013. március 31. óta tilos a mobiltelefon használata biciklizés közben. Ezt – akárcsak az autósok – csak kihangosítóval tehetik meg a kerekezők. Aki nem tartja magát az új szabályhoz, az 50 eurós bírságra számíthat. A KRESZ-módosítás mintegy 700 ezer bécsi biciklist érint.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Már az is elég nagy baromság volt, hogy lehetővé tette azu új KRESZ az egyirányú utcában a szembe biziklizést! Életveszély! Ezt Zuglóban még megfejelték azzal, hogy
egyes egyirányú utcákban sárga festékkel felfestették az oda vissza irányú bicikli forgalmat jelölő piktogramot, az út közepére!!!
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai