hirdetés
hirdetés

Szeptemberben nyit a Nobu étterem Budapesten

A budapesti Kempinski Hotel Corvinus Bécsi utca felőli oldalán nyílik meg szeptemberben Közép-Európa első Nobu étterme. A japán konyhát dél-amerikai elemekkel fűszerező globális csúcsgasztronómiai láncnak ez lesz a 23. egysége. A budapesti étterem tulajdonosa Andy Vajna filmproducer.

hirdetés

Az étteremnyitást beharangozó sajtótájékoztatón részt vett az étteremlánc névadója, egyben séfje, Nobuyuki Matsuhisa, aki a legfontosabbnak azt tartja, hogy a vendégeit mosolyogni lássa. Elmondta, hogy összeállt az étterem ötvenfős gárdája, és véleménye szerint nem fog gondot jelenteni a legfrissebb tengeri alapanyagok beszerzése.

Rogán Antal, ötödik kerületi polgármester köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy lesznek olyan turisták, akik csak a Belváros új főutcáját ékesítő étterem miatt utaznak majd Budapestre.

Andy Vajna szerint egyébként az összes hollywwodi sztár imád Nobu éttermeibe járni a finom, egészséges és kreatív konyha miatt. Vajna szerint az étterem nem lesz se drága, se olcsó, minden pénztárca számára kínálnak valamit.

A 260 m2-es alapterületű étterem falát kézi festésű, háromdimenziós hatású selyemtapéta borítja, a bárban pácolt kőrislap könyöklőn merenghetnek el az élet nagy kérdésein a vendégek. A szusibár és az étterem padlóját sötétszürke palával borítják. A bár/lounge 56 ülőhelyes, az étterem 66 személyes lesz, és helyet kap az utóbbiban egy 7 üléses szusibár. A különteremben akár 16 személy is elfér.

A Nobu étterem alapítójaA Nobu-birodalom története

Nobuyuki Matsuhisa – ismertebb nevén „Nobu” – a Nobu és Matsuhisa éttermek séf- tulajdonosa Saitamában, Japánban született egy fakereskedő fiaként. Mindössze hét éves volt, amikor apja közlekedési balesetben meghalt. Nobu elköteleződése a szakma iránt akkor kezdődött, amikor az idősebb bátyja először elvitte egy sushi bárba. A középiskola befejezése után Nobu talált egy munkát a tokiói Matsuei sushi étteremben. Huszonnégy éves korában elfogadva az egyik törzsvendége kínálta lehetőséget a perui Limába költözött, hogy éttermet nyisson. Peru hatása Nobura óriási volt, hiszen itt kezdte el bevinni a perui ízeket a saját ételeibe, amely végül meghatározta az egyedi stílusát. Egy Buenos Aires-i rövid kitérő után Nobu lehetőséget kapott egy alaszkai étterem megnyitására. Az étterem azonban nem sokkal a megnyitás után leégett. Pénztelenül, a tönkrement alaszkai üzletet terhelő adóságokkal érkezett Los Angelesbe egy barát tanácsára.  Egy sushi bárban kezdett el dolgozni. Kilenc évvel később, 1987-ben megnyitotta saját éttermét Beverly Hills-ben, Matsuhisa néven.  A Matsuhisa azonnal sikeres lett és mágnesként vonzotta az ételek szerelmeseit és a sztárvendégeket is. Nobu ekkor barátkozott össze és kezdett hamarosan üzleti kapcsolatba Robert De Niróval. A színész győzte meg a séfet arról, hogy 1994-ben nyissák meg a Nobu nevű éttermet New York-ban Drew Nieporent étteremtulajdonossal. A Matsuhisához hasonlóan, a Nobu is hatalmas siker lett.

Nobu éttermei rengeteg díjat kaptak kezdve a Matsuhiával, amit a világ 10 legjobb étterme közé választott a New York Times (1993).  A Nobu megnyerte a legjobb új étterem díjat a James Beard Alapítványtól (1995) és a három csillagot Ruth Reichltől, a New York Times kritikusától (1995). A Nobu Next Door is kapott három csillagot Ruth Reichltől (1998).  A Nobu London elnyerte a Michelin-csillagot (1997). A Nobu Fifty Seven három csillagot kapott Frank Brunitől, a New York Times kritikusától (2005).  A Nobu Berkeley St. is kiérdemelte a Michelin-csillagot (2005), a Matsuhisa Beverly Hillsszel és a Nobu Las Vegasszal együtt (2007). 

Nobunak 25 étterme van a világ 21 különböző városában mind az 5 kontinensen. A legújabb nyitások a Nobu Cape Town, a Nobu Moscow és a Nobu Mexico City 2009-ben. Nobu a Crystal Cruises tanácsadója, és öt szakácskönyv szerzője.   (fotó: Greg Gorman, Eiichi Takahashi)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai