Koronát kaptak a magánszálláshelyek

A magánszálláshelyek életében történelmi eseményként említette Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt a csütörtöki egri ünnepi találkozót, melynek keretében adta át az első tíz hazai magánszálláshely tulajdonosnak az új Nemzeti Tanúsító Védjegyet. Mint hozzátette: a kormány, a turizmust, a vendéglátást - ezen belül a magánszállások fejlesztését is – támogatja az Új Széchenyi Terv keretében pályázatokkal, adókedvezménnyel. Ezek mellett olyan üzleti, jogszabályi feltételeket teremt, amelyekkel a vállalkozókat segíti.

A szakmai fórumon Habis László, országgyűlési képviselő, Eger polgármestere arra emlékezetett, hogy a rendszerváltozást követően a hevesi megyeszékhely vezetése olyan városstratégiát dolgozott ki, melynek fő iránya a minőség városa feltételeinek megteremtése. Példaként említett, hogy ennek hatására tavaly Eger elnyerte a Kultúra városa címet, korábban pedig az európai virágos városok vetélkedőjén aranyérmet szerzett. Hangsúlyozta: a minőségi turizmust segíti az is, hogy nemrég négykoronás elismerést kapott három egri magánszálláshely.

Ezt követően mutatkozott be az egri TDM szervezet, amely 2010. január 1-jétől működik. Dancsok Ágnes menedzser elmondta, hogy a szervezetnek csaknem kétszáz szolgáltatója van. Négy alappillérre építkeznek a városban: az épített örökségek megismertetésére, az éves fesztiválok megrendezésére, a történelmi egri borkultúrára és a gyógyvízre. Céljuk, hogy közreműködjenek Eger új turisztikai arculatának kialakításában, hogy ezzel  még vendégvonzóbbá tegyék a hevesi megyeszékhelyet. Színvonalas programokkal, új logóval, és kiadványokkal is segítik ezt.

A matyó hagyományokra  és vendégszeretetre alapozza munkáját a mezőkövesdi TDM szervezet – emelte ki tevékenységüket Tóthné Márton Gabriella menedzser, amely jelenleg 32 taggal működik.  A legnagyobb turisztikai attrakciójuk az országosan ismert Zsóry Gyógy- és Strandfürdő. Fő céljuk, hogy szorosan  együttműködjenek a a szállásadókkal, a turisták igényeinek megfelelő szolgáltatásokat állítsanak össze, növelve az élményeiket. Ezek mellett közös marketing munkát folytatnak annak érdekében, hogy gyarapítsák a Mezőkövesden eltöltött vendégéjszakák számát. Az idén és jövőre is pályázati támogatással városi kiadványokat terveznek.

A továbbiakban dr. Urbán Nagy Lujza, a Gyógyvizek Völgye TDM menedzsere beszélt az egyesületről, melyet az egerszalóki, a demjéni és az egerszóláti önkormányzat kezdeményezésére hívtak éltre. A három községben szakmai munkával segítik főleg a gyógyturizmust. Kiemelte, hogy tavaly Egerszalókon 86 ezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták és a faluban bevezették a turizmus kártyát, amely kedvezményeket  jelent az érdeklődőknek. Ezt szeretnék kiterjeszteni Egerszólátra és Demjénre is. Emellett kiadványokat terveznek és turistákat segítő táblákat helyeznek el. Szalókon tájházi jelleggel Tourinform irodát is nyitnak.

Tavaly decemberben hazánkban elsőként az egri, az egerszalóki és amezőkövesdi önkormányzat kezdeményezésére jött létre a térségi TDM - erősítette meg Pataki Sándor elnök. Jelenleg 21 taggal működnek. Alapelvük az élménynyújtás, azért, hogy a helyi szolgáltatásokat turisztikai termékekké alakítsák. Segítik a településmarketinget, elsősorban a helyi turisztikai termékek értékesítését. Jelenleg 113 millió forintos projektet valósítanak meg, melyből 96 milliót pályázati támogatással nyertek el. Ennek részeként a TDM-eket segítve működnek közre a felnőttképzésben, a nyelvoktatásban, az informatikai alapok elsajátításában. Bejelentette, hogy  a térséget Csillagvidék névre keresztelik, melynek „Kaland és pihenés a Bükkaljától Matyóföldig „ elnevezést adták.

A magánszálláshelyek államilag garantált, védjegyzett minősítési rendszerének jelentőségéről és július 1-jei bevezetéséről beszélt Szabó István, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke. Ennek kidolgozására a szövetséget kérte fel a kormány és 2010 áprilisában írták alá az erről szóló dokumentumot. Kiemelte, hogy a védjeggyel garantált minősítési rendszer az Európai Unió előíírásának megfelelően kerül bevezetésre. Ezt megelőzően száztíz minősítő szakembert képeztek ki erre a feladatra. Jelenleg az országban – az előírásoknak megfelelően - tíz magánszálláshely nyerte el az új koronás minősítést.

Az ünnepi esemény végén Szatmáry Kristóf államtitkár adta át az új minőségi tanúsítványt az említett tíz magánszálláshely tulajdonosának. Kiemelte, hogy ezek példaként szolgálnak, biztonságot jelentenek azoknak a turistáknak, akik vendégként fordulnak meg a náluk és biztosabb megélhetést a tulajdonosoknak.  Ime az új koronás védjegyet elnyert magánszálláshelyek: az egri Green Park Wellnes Vendégház, a kismarosi Börzsönyliget Vendégház, a gyulai Apartman Lobó, a hajdúszoboszlói Mátyás Apartman, az egri Castello Vendégház, az egerszalóki Piroska Vendégház, az egri Viola Apartman, a hajdúszoboszlói Aquapartman, a kehidakustányi Szép Ilonka Vendégház és az egri Dobó Vendégház.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.