Gundel-díjátadó, örömfőzéssel kísérve a Városligetben

Az immár 12. alkalommal odaítélt Gundel-díjat ismét méltó körülmények közt, a városligeti Gundel Étterem történelmi hűséggel berendezett nagytermében adták át 2024. október 27-én, a szakma kíválóságainak. A díjátadók egyike a nagy elődök emlékét sok-sok éve ápoló Gundel János volt, a műsorvezető pedig az a Gundel Takács Gábor, aki szintén leszármazottja a legnagyobb magyarországi vendéglátós famíliának.

A rendezvény egyik fő megalkotója és a kezdetektől fogva motorja idén is a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László volt, aki a program nyitányaként köszöntőjében méltatta a nagy előd, Gundel Károly (1883-1956) érdemeit, ismertette a róla elnevezett díj előtörténetét, és röviden bemutatta a korábbi díjazottakat.

Kovács László MVI-elnök / Fotó: MVI/Csárdás Ferenc
Kovács László MVI-elnök / Fotó: MVI/Csárdás Ferenc

Valamint nem felejtett el méltóképpen megemlékezni az egyik szintén korábbi díjazottról, Jakabffy Lászlóról, aki sok más tanítványa között többek közt mentorálta azt a két hazai vendéglátás-szereplőt, akik ez évben a Gundel-díjat kapták.

Ők Bicsár Attila és Kovács-Siklósi Lázár,

mindketten a vendéglátás hazai porondján sok-sok éve sikerrel tevékenykedő séfek, akik a szakma legjobbjaiból álló zsűri megítélése szerint kimagasló teljesítményt nyújtanak a maguk területén.

Díjazottak és díjátadók: Kovács-Siklósi Lázár, Bicsár Attila, Gundel János és Kovács László / Fotó: MVI/Csárdás Ferenc
Díjazottak és díjátadók: Kovács-Siklósi Lázár, Bicsár Attila, Gundel János és Kovács László / Fotó: MVI/Csárdás Ferenc

Majd a díjkiosztó egy kellemes, és mindenki által szintén nagyon várt eseményét,

az örömfőzésnek is beillő  gálaebéd részleteit osztotta meg a jelenlévőkkel az MVI-elnök, aki Gundel Takács Gáborral közösen ismertette, ki mindenki tevékenykedik lázasan a konyhán azért, hogy a népes vendégsereg jól lakhasson, különleges ízeket kóstolhasson, és az ételekhez tökéletesen illeszkedő bortételeket kortyoljon.

Egyben a felszolgálókat is köszöntötték, akik egytől egyig az ország rangos vendéglátós szakintézményeiből érkeztek tanulóként a hazai gasztronómia őszi legnagyobb ünnepére - tükörszervírozással koronázva meg ezt a szép gasztro ünnepi eseményt.

Ők mindannyian a díszebéd megvalósításának részesei voltak / Fotó: MVI/Csárdás Ferenc
Ők mindannyian a díszebéd megvalósításának részesei voltak / Fotó: MVI/Csárdás Ferenc

Nagy Gábor (Eventrend alapító-társtulajdonos), a gálaebédnek helyt adó Gundel Étterem házigazdájaként elmondta,

a Gundel az a hazai ikonikus étterem, amelyet mindenki ismer, de leginkább hallomásból, mert még soha nem volt része személyesen megtapasztalni az itteni vendéglátást.

Cégcsoportjuknak az a feltett szándéka, hangzott el, hogy ezen változtassanak, és a magyarok többségének, akárcsak egyetlen fontos családi ünnep vagy más jeles esemény alkalmával, lehetősége legyen ellátogatni hozzájuk, megkóstolni az itt kínált, semmihez sem hasonlítható gasztronómiát - a történelemmel, régi korok ízeivel átitatott kortárs konyha fogásait.

Az ebéd előtti köszöntők során Gundel Jánost, a hazai vendéglátóipari oktatás ismert szakértőjét is hallhattuk - ő természetesen nagy elődjeit méltatta, a híres-neves Gundel-szakácskönyvről is ejtett egy-két szót, aztán kezdetét vette a vasárnapi ebéd – a díjazottak tiszteletére.

Nem is írjuk le, meddig maradtak az utolsó vendégek, annyira jól érezték magukat a szakma egyik legszebb, legbensőségesebb hangulatú találkozása alkalmával / Fotó: MVI / Csárdás Ferenc
Nem is írjuk le, meddig maradtak az utolsó vendégek, annyira jól érezték magukat a szakma egyik legszebb, legbensőségesebb hangulatú találkozása alkalmával / Fotó: MVI / Csárdás Ferenc

Amelynek étel- és italsora a következő volt:

Üdvözlő ital: Sauska Brut pezsgő

Amuse bouche - Moldován Viktor és Wolf András – Gundel étterem, Budapest

Kaviár- és osztriga kóstoló - Arany Kaviár

Előétel: Melegen füstölt tokhal, sült cékla, zöldalma, hajdina

Nyíri Sándor – Arany Kaviár étterem, Budapest

Tokaji Furmint 2022 – Sauska Pincészet

Leves: Popcorn krémleves pirított törökmogyoróval

Tóth Ágnes – Gerbeaud Catering, Budapest

Heimann Viognier 2022 – Heimann Családi Birtok

Főétel: Tanyasi csirke vargányával, tejfölös tócsnival

Moldován Viktor és Wolf András – Gundel étterem, Budapest

Szekszárdi Bonsai Öregtőkés Kadarka 2023 – Vida Péter

Desszert: Napraforgó desszert

Tóth Ágnes – Gerbeaud Kávéház és Cukrászda, Budapest

Mátrai Zenit Késői Szüret 2022 – Bárdos Pincészet

Díjátadó koccintáshoz: Kreinbacher Brut Classic Magnum 2019 pezsgő

A díjátadó ebéd után kávé, petit fours, sajt- és sonkakóstoló, valamint különböző izgalmas ízvilágú röviditalok várták a vendégeket.

A korábbi díjazottakról és az idei kitüntetésben részesülőkről ITT olvashat bővebben.

 

 


Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.
A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében

A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében 

A dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyisége jelenleg úgy 1,2 millió tonna.
Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról

Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról 

A magyar határhoz közeli Dunaszerdahelyi járásban március 21-től rendkívüli állapotot hirdettek ki. Tömegsírok kialakítását fontolgatják.
Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban

Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban 

Tavaszi tekercskészítő versenyre hívták a főváros egyik legelitebb gimnáziumának, az Eötvös József Gimnázium diákjait március 22-én, szombaton.
Bezár Bécs ikonikus magyar étterme

Bezár Bécs ikonikus magyar étterme  

Ősszel végleg bezárja kapuit a bécsi magyar közösség egyik ikonikus találkozóhelye, az „Ilona Stüberl“ étterem.
Új Executive Chef a Kempinskiben

Új Executive Chef a Kempinskiben 

Bárdos Péter az ötcsillagos szálloda új Executive Chéfje, aki Lévay Ádámot váltja ebben a pozícióban.
Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt

Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt 

A járványos eseteket a magyar határhoz közeli déli területeken találták.
A kormány betiltaná a műhúst?

A kormány betiltaná a műhúst? 

Elkezdődött a vita.
Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli

Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli 

Egy hazai profi séftől egy tökéletes receptet mi is közreadunk.
A kormány betiltja a műhúst?

A kormány betiltja a műhúst? 

Elkezdődött a vita.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.