Ro_friss cikkek
Valóban olcsóbb az Airbnb, mint a hotel?
Köszönhetően egyebek mellett a diszkont légitársaságoknak, az utazási minden korábbinál megengedhetőbbé vált— állapítja meg a statista.com cikke. De amikor a szálláshely kiválasztására kerül a sor, a szállodai szobák még mindig „kisebb vagyont” kóstálnak - teszik hozzá.
Elkészült Az Ország Tojása!
Egy strucc tojta és egy év alatt készült el.
Már most jobb, ha tudja: új EU-s áfaszabályok lépnek életbe 2022-től
Végre egy váratlan jó hír: 2022-től: jelentős könnyítéssel számolhat a KKV-szektor.
Szívleállás Thaiföldön
Vélhetően ételmérgezés végzett egy Pattayán nyaraló magyarral — tudta meg a Bors.
Kárpát-medencei együttműködés a borvidékek és a borkultúra fejlesztéséért
Magyarországi és határon túli magyar borászok erősítették meg együttműködési szándékukat szombaton Budapesten, amikor Budafokon aláírták a II. Kárpát-medencei Borszerződést a borvidékek és a borkultúra fejlesztésére.
5 érv arra, hogy Paul Bocuse tényleg a legnagyobb volt
Paul Bocuse, a francia Nouvelle cuisine megteremtője, a világ első 3 Michelin-csillagos séfje, szombaton, január 20-án, ugyanabban a házban, ahol született, szerető családja körében, 91 éves korában meghalt. Már több éve nem mutatkozott a róla elnevezett gasztronómiai versenyeken, több éve Parkinson-kórt állapítottak meg nála az orvosok, 2005-ben bypass-műtéten is átesett.
Magyar bisztró a berlini Zöld Héten
Magyaros ízeket kínáló bisztróval mutatkozik be hazánk a 83. Nemzetközi Zöld Héten (IGW), Berlinben január 19-28-ig.
Kassai Zsolt a Special Effects élén
A hazai rendezvénypiac egyik legmeghatározóbb technikai szolgáltatójaként 36 éve működő cég egy, a korábbinál diverzifikáltabb szolgáltatási palettával és egy ehhez idomuló cégstruktúrával néz elébe az elkövetkezendő évek kihívásainak.
Szárnyaló számok a szállodáknál
A kereskedelmi szálláshelyek teljesítményének további jelentős javulását mutatják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma közzétett novemberi adatai. 2017 novemberéig a turisták annyi éjszakát töltöttek el Magyarországon, mint 2016-ban egész évben. Az év tizenegyedik hónapjában 6,5%-kal nőtt a vendégforgalom az előző év azonos időszakához képest, a kereskedelmi szálláshelyek pedig közel 15%-kal magasabb szállásdíjbevételt realizálhattak.
Michelin-listás toprendezvény Budapesten
Március 26-án Budapest ad otthont a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményének a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésének köszönhetően. A díjátadó gálán mutatják be a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját. A különleges eseményen részt vesznek Európa Michelin-csillagos séfjei is, ők köszöntik a Michelin család új tagjait, akik azon vendéglátóegységeket képviselik, melyek 2018-ban újonnan nyerték el a csillagot.
A feltöltődés télen is hagyomány – elindult az MTÜ új, téli kampánya
A mai naptól, hétfőtől egy hónapon át több mint 200 szálláshely, fürdő és gyógyfürdő különböző akcióval csatlakozik a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) téli belföldi kampányához, amelyet azért indítottak, hogy a hazai téli kikapcsolódást népszerűsítsék. A kampányt beharangozó január 15-ei sajtótájékoztatót stílszerűen egy kevésbé ismert fürdőben, az Irgalmasok Veli Bej Fürdőjében rendezték, azzal a céllal is, hogy bemutassák a főváros kis gyöngyszemét.
A kulináris élvezeteké lesz a főszerep idén Gyulán
2018. az évfordulók éve lesz: idén 150 éves a Gyulai Húsipar és 10 éves a Gyulai Pálinkamanufaktúra, melyek kapcsán 2018-ban a kulináris értékek bemutatása kerül a város turisztikai kínálatának fókuszába.
Elhunyt a Szamos édesipari manufaktúra alapítója
Életének 97. évében elhunyt Szamos Mátyásné, Hajdú Margit a főként a marcipánjáról ismert neves édesipari cég, a Szamos alapítója - tájékoztatta a család az MTI-t.
Ötmilliárd forintra pályázhatnak a kkv-k
Újabb, 5 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdetett meg a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) munkahelyteremtő és -megőrző beruházásainak elősegítésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amiből csaknem 600 kkv-nál több ezer új munkahely jöhet létre, és még több őrizhető meg - nyilatkozta a nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek.
Vajon mit isznak idén az angolok?
Itt és most megtudhatja. A Wine Intelligence kutatása alapján.
Amerikai sztárséf zaklatási botránya
Miért pont a gasztro szakmát kerülné el a mostanság divatos zaklatási botrány hullám?
Miután ellopták a világ legdrágább vodkáját, egyszerűen megitták a tolvajok
Az aranyból, fehéraranyból és ezüstből készült üveget viszont fogták, és elhajították.
Jakabffy László temetése
Karácsonyt megelőző pénteken, otthonában elhunyt Jakabffy László, a hazai gasztronómiai világ egyik ikonikus alakja. Itt a temetés időpontja.
Regisztráljon a Sirha Budapest szakkiállításra!
Elindult a szakmai regisztráció a 2018-as Sirha Budapest szakkiállításra.
Kóstolta már a világ legdrágább vodkáját?
Ha nem, végképp lecsúszott róla, mert épp a napokban meglovasították.
Február közepén dől el a bulinegyed sorsa
Február 18-án tartják a szórakozóhelyek nyitvatartásáról szóló helyi népszavazást, ahol ha az igenek nyernek, a helyeknek zárva kell tartani éjfél és reggel hat között.
Legyen nagyon boldog a karácsonya és az új éve!
Köszönjük, hogy egész évben olvasott minket!
Megújultunk!
2017. decemberétől megújult külsővel, tartalommal és névvel várjuk a régi és új olvasóinkat.
Nem reklám dönti el, hova utazunk belföldön
Vízpart, wellness, városnézés – ezek a tipikus mozgatórugói egy-egy belföldi utazásnak. A 18-59 évesek fele üdült az országhatárokon belül az elmúlt három évben – derül ki az NRC friss kutatásból, mint ahogy az is, hogy a magyarok jellemzően egy-két hónappal az utazás előtt hozzák meg a döntést és intézik a foglalást, és ha jól érzik magukat valahol, hajlamosak visszatérni.
Már 25 éve vár a szakma egy kongresszusi központra
Már 25 éve vár a szakma egy kongresszusi központra, hangzott el a Budapesti Corvinus Egyetem szakmai konferenciáján csütörtökön, mely még a konferenciát követően is beszédtéma volt a résztvevők között. A Turizmusfejlesztések gazdaságélénkítő hatásáról tartott konferenciát a szervező, a BCE MMI Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont, ahol az állami szféra előadásain keresztül megismerhettük a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia legfontosabb elemeit, de a vállalkozói réteg és a szakmai szervezetek éppúgy elmondhatták mit várnak el a turizmus állami irányításától. A konferencián bemutatkozott a Gazdálkodástudományi Kar új turisztikai fejlesztés menedzser képzése is, mely februárban indul és célja a témában felkészült szakemberek képzése.
Megjelent a Hungary Card 2018-as kiadása
Az előző évekhez hasonlóan mintegy 1.000 elfogadóhelyen biztosít 10-100% mértékű kedvezményeket a két változatban (Basic és Plus) megjelenő Magyar Turizmus Kártya.
A klasszikus éttermek a nyertesei a vendéglátó-ipari áfakulcs csökkenésének
2018. január elsejétől a vendéglátásban bizonyos szolgáltatások után 5 százalékos lesz az áfakulcs, a kedvezményezettek körének viszont majdnem ugyanekkora, 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetniük.
Kóstoltad már Budapest utcáit eső után?
Nemrégiben egy olyan igazi időutazásba csöppentem, ahol ősi elfeledett kultúrákat idéztünk meg vendéglátóinkkal, de felfedeztük Budapest utcáinak eső utáni vagy a hallhatatlanság ízét. Mindezt - bármennyire is hihetetlen - koktélokon keresztül.
Gazdag gasztronómiai kínálat a karácsonyi vásáron
Izgalmas gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várja a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a látogatókat 2017. november 10. és december 31. között.
Jövőre indul a nyaralóhajó turizmus
Kísérleti jelleggel a Felső-Tiszavidéken és a Bodrogon indítja el a kormány a nyaralóhajó turizmust, a programra 4,6 milliárd forintot szánnak, amelyből 20 hajót vásárolnak, kijelölik a vízi utakat és kikötőket építenek - mondta Révész Máriusz a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos.
Extra bért garantál a METRO 2018-ban
A METRO Kereskedelmi Kft. a 2018-as bérrendezés tartalmáról több körben egyeztetett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ).
Változás az MTÜ szervezetében
2017. december 31-i dátummal távozik a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) Bánhegyi Zsófia, marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettes. A vezérigazgató-helyettesi pozíció nem kerül betöltésre, január elsejétől közvetlenül a vezérigazgató irányítja a területet. A szakember az elkövetkező hónapokban külső támogatóként segíti az MTÜ munkáját.
Itt az Év Bortelmelője
Szőke Mátyás mátrai borász nyerte idén a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” címet. Ez a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről.
Megtaláltuk a város legjobb fánkját
Bár a farsangi időszak még odébb van, de lelkes cukrászoknak, édesszájú szakácsoknak addig is figyelmébe ajánljuk Budapest legjobb fánk-lelőhelyét.
Felkerült a pizza a világörökségi listára
A nápolyi pizzakészítés is felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségeket felvonultató listájára.
Hosszú hétvégék 2018-ban
A következő évben így alakulnak majd a szünnapok és a munkanapok:
Állásfoglalást kért az MVI a NAV-tól a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatban
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete folyamatosan figyelemmel kíséri a vendéglátó vállalkozásokat érintő jogszabályi változásokat, ezért a jövő évtől fizetendő új közteher, a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatban állásfoglalást kért a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.
Budapest is bekerült a legjobb téli úti célok közé
Ebben az évben is elkészítette a világ egyik leghíresebb turisztikai magazinja, a francia Condé Nast Traveler a legjobb téli desztinációk top 6-os listáját.
Pontatlanság: borokat vontak ki a forgalomból
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Sauska villányi birtokának harminc különféle borát vonatta ki. A márka híres arról, hogy a borok tisztaságára, minőségére különleges hangsúlyt fektet, és Magyarország egyik legjobban felszerelt, legmodernebb borászatának számít. A NÉBIH egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, a Sauska Pincészet közleménye azonban itt olvasható teljes terjedelmében:
A munkaerőhiányra a nyugdíjasok bevonása a megoldás
A magyar gazdaság legégetőbb problémája a munkaerőhiány, amire rövid távon a nyugdíjasok bevonása jelenti az egyetlen megoldást - vélekedtek előadók a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) konferenciáján hétfőn Budapesten.
Lehetséges megoldások a turizmus-vendéglátás munkaerő helyzetére
A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a turizmus-vendéglátás munkaerő helyzetének lehetséges megoldásait tárgyalja következő szakmai fórumán, december 8-án.
Melyik a világ legjobb étterme?
Idén is elkészítették a “La Liste” nevű gasztronómiai listát, mely a világ legjobb 1000 éttermét veszi sorra.
Erős karácsonyi szezonra számítanak a szállodások
Már hetek óta 80-90 százalékos telítettséget jegyeznek a balatoni szállodák decemberre, főként a négycsillagos, illetve a felső kategóriás hotelek számíthatnak élénk vendégjárásra az ünnepek idején.
Új borturisztikai fejlesztés az Ezerjó városában
Bruttó 1,493 milliárd forint uniós támogatást nyert a Terület- és településfejlesztési operatív programban öt különböző fejlesztésre Mór városa: a beruházások a helyi gazdaság, a turizmus és a közlekedés fejlődését szolgálják.
Nyugdíjas szövetkezetek és külföldi munkavállalók a turizmus-vendéglátásban
"A munkaerőhiány a turizmus-vendéglátást rendkívül súlyosan érinti. Már 2015 őszén felvázoltuk, hogy a probléma tartós, és csak komplex, következetesen végrehajtott programmal lehet enyhíteni. A megoldások keresésének folytatására, a jó gyakorlatok bemutatására a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szakmai délelőttöt szervezünk, ahol a nyugdíjas munkaerő visszaintegrálását és a külföldi munkaerő alkalmazásának témáját járjuk körül” — közölte Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ).
Ismét Budapesten tart digitális workshopot az MTÜ
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Google Magyarországgal közösen a digitális kompetenciák és készségek fejlesztésére turisztikai ágazati workshopokat kezdeményezett Budapesten, és további vidéki helyszíneken.
Kézműves italokkal erősít a ProWein
6600 kiállító, 9 vásárcsarnokban 60 ország képviselői, köztük a legtöbb kiállító Franciaországból és Olaszországból érkezett. Ezek a tavalyi impozáns számok. A düsseldorfi borszakkiállítás, a ProWein vásárok igazgatója szerint jövőre még nagyobb lesz a borvásár.
Fókuszban a négy évszakos Balaton létrehozása
December 2-án, szombaton 11 órakor a balatonlellei BL Yacht Klubban rendezik meg a 3. Balaton Konzíliumot. A téma ez alkalommal: a hiányzó 8 hónap, vagyis a négy évszakos Balaton létrehozásának esélyei.