A sör, ami a dobostorta előtt tiszteleg

A sör, ami a dobostorta előtt tiszteleg 

A legendás váci Mihályi Patisserie és a nemzetközi hírű miskolci zip’s brewhouse közös sört mutat be – a kivételes desszertsör egy majd’ 150 éves hagyomány előtt tiszteleg - írja a mko.hu.

November végéig pályázhatnak a szőlőtermelők 

November végéig lehet pályázni a szőlő szerkezetátalakítási támogatásra, a szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló beruházásokra 2020 novemberétől három éven keresztül közel 12 milliárd forint támogatás érhető el - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.
A portugálok a reggelt a vacsorával kezdik

A portugálok a reggelt a vacsorával kezdik 

Mivel korán zárnak a portugál éttermek, ezért vacsoramenüt és alkoholt kínálnak már a nyitástól kezdve.
Komoly tulajdonosi átalakulás jöhet a vendéglátásban

Komoly tulajdonosi átalakulás jöhet a vendéglátásban 

Egyelőre a statisztikák nem tükrözik, mennyire tragikus helyzetben érte a vendéglátóipart a novemberi korlátozás. Sok cég, amely még nem ment tönkre, a tél folyamán az utolsó utáni tartalékait is felélheti. Az ágazati érdekképviseletek azért lobbiznak, hogy a jelenlegi egyhavi támogatási programot tavaszig hosszabbítsa meg a kormány, máskülönben a munkahelymegtartás és az újranyitás is reménytelenné válhat egy nagyon jelentős vállalati kör számára - írja a napi.hu.
Uniós jogba ütközhet az ételkiszállítás 5 százalékos áfája

Uniós jogba ütközhet az ételkiszállítás 5 százalékos áfája 

Angyal József okleveles adószakértő szerint nem lehet különválasztani a szállítást áfa szempontjából - írja a 24.hu.
Kolumbiai rum tokaji hordóban érlelve

Kolumbiai rum tokaji hordóban érlelve 

Tokaji aszús hordóban készül egy különleges prémium rum. 

Sikerült! 

Öt százalékra csökken a kiszállított ételek áfája az éttermek, egyéb vendéglátóhelyek zárva tartásának idejére.
Egy hónappal tovább tartott a szüret

Egy hónappal tovább tartott a szüret 

A badacsonyi Varga Pincészetben.
A Villa Bagatelle az egyetlen lehetséges utat választotta

A Villa Bagatelle az egyetlen lehetséges utat választotta 

Berendezkedett elviteles kiszolgálásra.
Több tízezer étterem nyakán maradt liba

Több tízezer étterem nyakán maradt liba 

Az amúgy is nehéz helyzetben lévő vendéglátóegységeknek hatalmas érvágás, hogy a Márton-napi Libanapok előtt jött a lezárás.

Különleges keretek között szervezik meg a Libadalmat 

Mindenki biztonsága érdekében az etyekieknek is újra kellett tervezni az idei Libadalmat az általános rendezvénytilalom és minden kapcsolódó kormányzati szabály, illetve a felelős rendezvényszervezői gondolkodás jegyében. Ha az etyekiek nem nyithatják ki a pinceajtókat a vendégek előtt, akkor arra kérik a vendégeket, hogy nyissák ki ők a laptopjaikat, az etyekiek pedig, majd odavarázsolják a Gasztrosétány hangulatát az első ONLINE LIBAFUTAM keretein belül.

VIMOSZ: a karácsonyi zárva tartás végzetes lenne 

Az éttermek egy része a bezárás helyett inkább az ételkiszállítást választja a járvány miatti korlátozások időszakában; logisztikai problémát a működés átállása nem okoz, a karácsonyi időszak esetleges kiesése azonban nagyon súlyosan érintené az ágazatot - mondta a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke az MTI-nek szerdán.

MVI: 5 százalékos áfakulcsot elvitel és házhoz szállítás esetén! 

Kérésüket eljuttatták a felelős, valamint a döntéshozó szervekhez, levelük fontos részletei a következők.

Bácskai rizseshús a rászorulóknak 

Neves hazai séfek készítették el azt az ételt, amit a Máltai Szeretetszolgálat intézményeibe juttattak el egy CSR-akció keretében.

Ropogós csirkeszárnyak, lovagok nyula, polip tagine-nel 

A Máltai Turisztikai Hivatal, az Heritage Malta ‘Taste History’ projektjével és a három máltai Michelin-csillagos étteremmel - UnderGrain, Noni és De Mondion - együttműködve elindította egész éven át tartó új kezdeményezését: Taste History Meets the Stars  (Kóstolj bele a történelembe és találkozz a csillagokkal) néven.

Kadarka törköly lett Magyarország legjobb pálinkája 

A Brill Pálinkaház érlelt kadarka törkölypálinkája nyerte 2020-ban az Ország Legjobb pálinkája címet az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen, melynek eredményét csütörtökön hirdették ki.

Érdemes szarvasgombát vadászni 

Mert éppen most százezer euróért kelt el egy fehér példány  Olaszországban.

Itt a világ legjobb cukrásza 

Egy brüsszeli csokoládékészító mesterről van szó, aki másodszorra nyerte el az elismerést.

Átvette nyereményét Segafredo-játékunk győztese 

Itt a kávés kérdőív nyertese.

Thummerer siker 

Tarolt a noszvaji pincészet a világ egyik legrangosabb borversenyén.

Elhunyt az idei Gundel-díjazott 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a következő szomorú hírt osztotta meg velünk.

Etyekre igazolt a Baraka sztárséfje 

A világ legjobb éttermeit megjárt brazil-portugál származású séf, André Bicalho a Baraka Budapest után 2020 októberétől az etyeki Haraszthy Pincészet éttermi csapatának élére került. Széleskörű nemzetközi tapasztalatát a Matador étterem Corporate Chef-jeként hasznosítja Diego Bautista amerikai-mexikói séffel közös kooperációban.

Bajban az olasz olajbogyótermelők 

Súlyos válságba kerültek az olasz olívaolaj termelők, mert a szállodai-éttermi-vendéglátóipari szektor tavasszal leállt, és most a második hullám idején ismét leáll.

A vendéglátóhelyek csak 21 óráig lehetnek nyitva 

Nem nálunk, hanem Észak-Macedóniában.

A Burger King a McDonald'snak kampányol 

A járvány miatt félő, hogy a konkurencia dolgozói is utcára kerülnek, a Burger King ezért arra kéri a vásárlókat, hogy rendeljenek mástól is - írja a hvg.hu.

Borászatok, pincészetek figyelem! 

Nagyléptékű borászati beruházási támogatási program indul november 2-tól.

Hétfőtől szigorítás a hazai éttermekben 

A kormány hétfőtől a vendéglátó- és szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot.

Novemberre bezárják a német éttermeket 

Egész novemberre leállíthatják Németországban a vendéglátást és a kulturális életet. De mindenkit kártalanít az állam.

Rangos díj a Taste Hungary-nek 

Nemzetközi borturisztikai díjat nyert a csapat.

Már a sörös kedvünk sem a régi 

Csökkent a hazai sörfogyasztás a harmadik negyedévben a Sörszövetség szerint.

Búcsú a régi Arany Kaviártól 

A 30 éves születésnap kapcsán egy merőben új gasztrovonalon indultak el. Egy kolumbiai kutató-fejlesztő séffel dolgozták ki új koncepciójukat.

Tüntetnek az olasz vendéglátósok 

Elegük van a covid miatti korlátozásokból. Nem segélyt, hanem forgalmat akarnak. Ezért  tiltakoznak a korlátozások ellen. Van, ahol a polgármester is velük tüntet.

Vizsgálják az italbeszerzéseket  

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ágazati vizsgálatot indított a hazai éttermek, kocsmák és egyéb vendéglátó-ipari egységek italbeszerzéseinek elemzésére.

Nem tudunk lejönni a rántott csirkemellről 

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál összeállította legnépszerűbb frissensültek tízes toplistáját. A felmérés alapján a rántott húsételek továbbra is toronymagasan vezetnek.

Így főznek fenntarthatóan a legmenőbb séfek 

Október 20-a a séfek világnapja, aminek alkalmából szakácsok egy fenntartható receptgyűjteménnyel hívják fel a figyelmet a zöld élelmezési rendszerek fontosságára.

Mentenék a vendéglátást az európai szeszesital-gyártók 

A Covid-19 járvány egyetlen ágazatot sem érintett jobban, mint a vendéglátást és a szállásadókat, különösen azért, mert a találkozáson alapuló közösségi élményektől fosztotta meg mind az embereket, mind a helyszínt biztosító szolgáltatókat. Az európai szeszesital-szegmens képviselőit tömörítő Spirits Europe ezért még 2020. július 1-én elindította a „Fit for Recovery” elnevezésű tervezetét a kapcsolódó ágazatokban dolgozó munkavállalók megsegítésére, melyet októberben felülvizsgált a különböző kormányzati intézkedések tükrében.

Nincs gasztroforradalom nyúl nélkül? 

Úgy tűnik, hatásos az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a nyúl terméktanács által közösen indított kampány a 21. század fehérjeforrásának tartott nyúlhús népszerűsítésére.

Étterembezárás Budapesten 

Súlyos hiányosságok miatt egy fővárosi távol-keleti éttermet záratott be azonnal hatállyal a Nébih.

Melyik legyen az év hala? Szavazzon! 

Az angolna, a fürge cselle és a jászkeszeg van versenyben.

Ezt se gondoltuk volna: nyúlnagyhatalom lehetnénk 

Az elmúlt három évben megduplázódott a hazai nyúlfogyasztás, hangzott el szombaton, a Csak nyúl elnevezésű 17. debreceni nyúlfesztivál megnyitóján.

Megvan a jegy Lyon-ba: a magyarok ott lesznek a Bocuse d'Or döntőjében 

Biztosította helyét a magyar csapat a Bocuse d’Or lyoni döntőjébe: Veres Istvánék a 9. helyen végeztek a tallinni Európai Válogatón.  

Új elnök a Chaine des Rotisseurs élén 

A lovagrend magyarországi tagozata október 5-én a Gerbeaud Házban tartotta éves közgyűlését.

Indul a Bocuse d'Or, pénteken a magyarokért szoríthatunk 

Mint arról már korábban hírt adtunk, október 15-16-án rendezik a Bocuse d’Or európai döntőjét, amelynek először ad otthont a Balti-tenger partján fekvő észt főváros, Tallinn.

Katalóniában sincs mostantól vendéglőzés 

A spanyol autonóm közösségben péntektől két hétre bezáratják a vendéglátóegységeket és több korlátozó intézkedést is bevezetnek.

Szabad helyek a cukrásztréning programban 

A Magyar Konyha Magazin Kiadó két napos cukrásztréninget szervez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából éttermi séfek és cukrászok szakmai továbbképzésére.

Székfoglaló 

Megnyílt a SZÉK Restaurant & Bar (a korábbi Klassz helyén, az  Oktogonnál, az Andrássy úton), ahol az erdélyi és székely konyha legjobbjait kínálják mostantól vendégeiknek. A nyitás alkalmával kóstoltuk kínálatukat.

A cseheknél egy ideig mostantól nincs vendéglőzés 

Természetesen a koronavírus-járvány terjedése miatt.

Már jövőre adómentes lehet a pálinkafőzés 

A pálinka szabadságharc több mint tízéves küzdelme magyar győzelemmel zárult, az Európai Unió módosította az erre vonatkozó szabályozást, így már jövőre újra adómentes lehet a pálinkafőzés - tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!