Ro_gasztro cikkek
A sör, ami a dobostorta előtt tiszteleg
A legendás váci Mihályi Patisserie és a nemzetközi hírű miskolci zip’s brewhouse közös sört mutat be – a kivételes desszertsör egy majd’ 150 éves hagyomány előtt tiszteleg - írja a mko.hu.
November végéig pályázhatnak a szőlőtermelők
November végéig lehet pályázni a szőlő szerkezetátalakítási támogatásra, a szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló beruházásokra 2020 novemberétől három éven keresztül közel 12 milliárd forint támogatás érhető el - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.
A portugálok a reggelt a vacsorával kezdik
Mivel korán zárnak a portugál éttermek, ezért vacsoramenüt és alkoholt kínálnak már a nyitástól kezdve.
Komoly tulajdonosi átalakulás jöhet a vendéglátásban
Egyelőre a statisztikák nem tükrözik, mennyire tragikus helyzetben érte a vendéglátóipart a novemberi korlátozás. Sok cég, amely még nem ment tönkre, a tél folyamán az utolsó utáni tartalékait is felélheti. Az ágazati érdekképviseletek azért lobbiznak, hogy a jelenlegi egyhavi támogatási programot tavaszig hosszabbítsa meg a kormány, máskülönben a munkahelymegtartás és az újranyitás is reménytelenné válhat egy nagyon jelentős vállalati kör számára - írja a napi.hu.
Uniós jogba ütközhet az ételkiszállítás 5 százalékos áfája
Angyal József okleveles adószakértő szerint nem lehet különválasztani a szállítást áfa szempontjából - írja a 24.hu.
Kolumbiai rum tokaji hordóban érlelve
Tokaji aszús hordóban készül egy különleges prémium rum.
Sikerült!
Öt százalékra csökken a kiszállított ételek áfája az éttermek, egyéb vendéglátóhelyek zárva tartásának idejére.
Egy hónappal tovább tartott a szüret
A badacsonyi Varga Pincészetben.
A Villa Bagatelle az egyetlen lehetséges utat választotta
Berendezkedett elviteles kiszolgálásra.
Több tízezer étterem nyakán maradt liba
Az amúgy is nehéz helyzetben lévő vendéglátóegységeknek hatalmas érvágás, hogy a Márton-napi Libanapok előtt jött a lezárás.
Különleges keretek között szervezik meg a Libadalmat
Mindenki biztonsága érdekében az etyekieknek is újra kellett tervezni az idei Libadalmat az általános rendezvénytilalom és minden kapcsolódó kormányzati szabály, illetve a felelős rendezvényszervezői gondolkodás jegyében. Ha az etyekiek nem nyithatják ki a pinceajtókat a vendégek előtt, akkor arra kérik a vendégeket, hogy nyissák ki ők a laptopjaikat, az etyekiek pedig, majd odavarázsolják a Gasztrosétány hangulatát az első ONLINE LIBAFUTAM keretein belül.
VIMOSZ: a karácsonyi zárva tartás végzetes lenne
Az éttermek egy része a bezárás helyett inkább az ételkiszállítást választja a járvány miatti korlátozások időszakában; logisztikai problémát a működés átállása nem okoz, a karácsonyi időszak esetleges kiesése azonban nagyon súlyosan érintené az ágazatot - mondta a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke az MTI-nek szerdán.
MVI: 5 százalékos áfakulcsot elvitel és házhoz szállítás esetén!
Kérésüket eljuttatták a felelős, valamint a döntéshozó szervekhez, levelük fontos részletei a következők.
Bácskai rizseshús a rászorulóknak
Neves hazai séfek készítették el azt az ételt, amit a Máltai Szeretetszolgálat intézményeibe juttattak el egy CSR-akció keretében.
Ropogós csirkeszárnyak, lovagok nyula, polip tagine-nel
A Máltai Turisztikai Hivatal, az Heritage Malta ‘Taste History’ projektjével és a három máltai Michelin-csillagos étteremmel - UnderGrain, Noni és De Mondion - együttműködve elindította egész éven át tartó új kezdeményezését: Taste History Meets the Stars (Kóstolj bele a történelembe és találkozz a csillagokkal) néven.
Kadarka törköly lett Magyarország legjobb pálinkája
A Brill Pálinkaház érlelt kadarka törkölypálinkája nyerte 2020-ban az Ország Legjobb pálinkája címet az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen, melynek eredményét csütörtökön hirdették ki.
Érdemes szarvasgombát vadászni
Mert éppen most százezer euróért kelt el egy fehér példány Olaszországban.
Itt a világ legjobb cukrásza
Egy brüsszeli csokoládékészító mesterről van szó, aki másodszorra nyerte el az elismerést.
Átvette nyereményét Segafredo-játékunk győztese
Itt a kávés kérdőív nyertese.
Thummerer siker
Tarolt a noszvaji pincészet a világ egyik legrangosabb borversenyén.
Elhunyt az idei Gundel-díjazott
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a következő szomorú hírt osztotta meg velünk.
Etyekre igazolt a Baraka sztárséfje
A világ legjobb éttermeit megjárt brazil-portugál származású séf, André Bicalho a Baraka Budapest után 2020 októberétől az etyeki Haraszthy Pincészet éttermi csapatának élére került. Széleskörű nemzetközi tapasztalatát a Matador étterem Corporate Chef-jeként hasznosítja Diego Bautista amerikai-mexikói séffel közös kooperációban.
Bajban az olasz olajbogyótermelők
Súlyos válságba kerültek az olasz olívaolaj termelők, mert a szállodai-éttermi-vendéglátóipari szektor tavasszal leállt, és most a második hullám idején ismét leáll.
A vendéglátóhelyek csak 21 óráig lehetnek nyitva
Nem nálunk, hanem Észak-Macedóniában.
A Burger King a McDonald'snak kampányol
A járvány miatt félő, hogy a konkurencia dolgozói is utcára kerülnek, a Burger King ezért arra kéri a vásárlókat, hogy rendeljenek mástól is - írja a hvg.hu.
Borászatok, pincészetek figyelem!
Nagyléptékű borászati beruházási támogatási program indul november 2-tól.
Hétfőtől szigorítás a hazai éttermekben
A kormány hétfőtől a vendéglátó- és szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot.
Novemberre bezárják a német éttermeket
Egész novemberre leállíthatják Németországban a vendéglátást és a kulturális életet. De mindenkit kártalanít az állam.
Rangos díj a Taste Hungary-nek
Nemzetközi borturisztikai díjat nyert a csapat.
Már a sörös kedvünk sem a régi
Csökkent a hazai sörfogyasztás a harmadik negyedévben a Sörszövetség szerint.
Búcsú a régi Arany Kaviártól
A 30 éves születésnap kapcsán egy merőben új gasztrovonalon indultak el. Egy kolumbiai kutató-fejlesztő séffel dolgozták ki új koncepciójukat.
Tüntetnek az olasz vendéglátósok
Elegük van a covid miatti korlátozásokból. Nem segélyt, hanem forgalmat akarnak. Ezért tiltakoznak a korlátozások ellen. Van, ahol a polgármester is velük tüntet.
Vizsgálják az italbeszerzéseket
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ágazati vizsgálatot indított a hazai éttermek, kocsmák és egyéb vendéglátó-ipari egységek italbeszerzéseinek elemzésére.
Nem tudunk lejönni a rántott csirkemellről
A Falatozz.hu országos ételrendelő portál összeállította legnépszerűbb frissensültek tízes toplistáját. A felmérés alapján a rántott húsételek továbbra is toronymagasan vezetnek.
Így főznek fenntarthatóan a legmenőbb séfek
Október 20-a a séfek világnapja, aminek alkalmából szakácsok egy fenntartható receptgyűjteménnyel hívják fel a figyelmet a zöld élelmezési rendszerek fontosságára.
Mentenék a vendéglátást az európai szeszesital-gyártók
A Covid-19 járvány egyetlen ágazatot sem érintett jobban, mint a vendéglátást és a szállásadókat, különösen azért, mert a találkozáson alapuló közösségi élményektől fosztotta meg mind az embereket, mind a helyszínt biztosító szolgáltatókat. Az európai szeszesital-szegmens képviselőit tömörítő Spirits Europe ezért még 2020. július 1-én elindította a „Fit for Recovery” elnevezésű tervezetét a kapcsolódó ágazatokban dolgozó munkavállalók megsegítésére, melyet októberben felülvizsgált a különböző kormányzati intézkedések tükrében.
Nincs gasztroforradalom nyúl nélkül?
Úgy tűnik, hatásos az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a nyúl terméktanács által közösen indított kampány a 21. század fehérjeforrásának tartott nyúlhús népszerűsítésére.
Étterembezárás Budapesten
Súlyos hiányosságok miatt egy fővárosi távol-keleti éttermet záratott be azonnal hatállyal a Nébih.
Melyik legyen az év hala? Szavazzon!
Az angolna, a fürge cselle és a jászkeszeg van versenyben.
Ezt se gondoltuk volna: nyúlnagyhatalom lehetnénk
Az elmúlt három évben megduplázódott a hazai nyúlfogyasztás, hangzott el szombaton, a Csak nyúl elnevezésű 17. debreceni nyúlfesztivál megnyitóján.
Megvan a jegy Lyon-ba: a magyarok ott lesznek a Bocuse d'Or döntőjében
Biztosította helyét a magyar csapat a Bocuse d’Or lyoni döntőjébe: Veres Istvánék a 9. helyen végeztek a tallinni Európai Válogatón.
Új elnök a Chaine des Rotisseurs élén
A lovagrend magyarországi tagozata október 5-én a Gerbeaud Házban tartotta éves közgyűlését.
Indul a Bocuse d'Or, pénteken a magyarokért szoríthatunk
Mint arról már korábban hírt adtunk, október 15-16-án rendezik a Bocuse d’Or európai döntőjét, amelynek először ad otthont a Balti-tenger partján fekvő észt főváros, Tallinn.
Katalóniában sincs mostantól vendéglőzés
A spanyol autonóm közösségben péntektől két hétre bezáratják a vendéglátóegységeket és több korlátozó intézkedést is bevezetnek.
Szabad helyek a cukrásztréning programban
A Magyar Konyha Magazin Kiadó két napos cukrásztréninget szervez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából éttermi séfek és cukrászok szakmai továbbképzésére.
Székfoglaló
Megnyílt a SZÉK Restaurant & Bar (a korábbi Klassz helyén, az Oktogonnál, az Andrássy úton), ahol az erdélyi és székely konyha legjobbjait kínálják mostantól vendégeiknek. A nyitás alkalmával kóstoltuk kínálatukat.
A cseheknél egy ideig mostantól nincs vendéglőzés
Természetesen a koronavírus-járvány terjedése miatt.
Már jövőre adómentes lehet a pálinkafőzés
A pálinka szabadságharc több mint tízéves küzdelme magyar győzelemmel zárult, az Európai Unió módosította az erre vonatkozó szabályozást, így már jövőre újra adómentes lehet a pálinkafőzés - tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.