Jön a X. Halfesztivál Siófokon

Jön a X. Halfesztivál Siófokon 

Október elején ismét a balatoni halé a főszerep a X. Siófoki Halfesztiválon, ahol színes családi és gyermekprogramok, ingyenes koncertek, kulináris élmények, Fish Food verseny, halkülönlegességek várnak minden korosztályt.
Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá?

Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? 

A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Salt luxusétterem.
Somlói Juhfark Ünnep 2023

Somlói Juhfark Ünnep 2023 

Október 21-én nyolcadik alkalommal rendezik meg a Juhfark reprezentatív bemutatóját a Somlón, a Tornai Pincészetben. A rendezvényen a fajta összes kiemelkedő tétele megkóstolható, személyesen a borászok prezentálásában.
Elindítják az igazi balatoni gasztro-szezont

Elindítják az igazi balatoni gasztro-szezont 

Izgalmas tematikákkal érkezik a Gasztrohegy 6. évada: ősztől tavaszig 10, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely dolgozik azon, hogy egyedülálló gasztrotúra keretében mutassa be Badacsony legjavát.
Budapesten van a világ 14. legjobb cukrászdája

Budapesten van a világ 14. legjobb cukrászdája 

A TasteAtlas nevű gasztroportál elkészítette a legfrissebb 150-es listáját, amelyen a világ legjobb helyeit és azok desszertjeit rangsorolják.
Több vendég, drága sör és kevesebb bűncselekmény az idei Oktoberfesten

Több vendég, drága sör és kevesebb bűncselekmény az idei Oktoberfesten 

Eddig a rendezvénysorozat mérlege. Azonban a sörrel bélelt programfolyam még október 3-ig tart.
Vegetáriánus ételsor sertéshússal?

Vegetáriánus ételsor sertéshússal? 

A svédországi Malmö városának éves közigazgatási ülésekor követték el ezt a bakit, miközben hangzatosan azt az elvet vallják, hogy környezetvédelmi okokból betiltották a hús felszolgálását minden városi rendezvényen.
Vezérváltás a Wolt Magyarország élén

Vezérváltás a Wolt Magyarország élén 

Hartyányi Orsi 2023. augusztusától a Wolt Magyarország ügyvezetőjeként tevékenykedik, adja hírül a storeinsider.hu szakmai portál.
Megvan, kik kapják idén a Gundel-díjat

Megvan, kik kapják idén a Gundel-díjat 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. Mivel ez idén szombatra esik, ezért előző nap jelentették be az idei díjazottakat.
Kanada drasztikus lépése alkoholfronton

Kanada drasztikus lépése alkoholfronton 

Kanadában az új nemzeti ajánlások szerint egészségügyi szempontból az számít kockázatmentesnek, ha egyáltalán nem iszik valaki alkoholt, de ha mindenképp rendszeresen szeszes italt fogyasztana egy polgár, akkor az maximum heti két ital lehet.  

Gin-hír: a Whitley Neill alapítója és lepárlómestere nálunk járt 

A ginek iránti kereslet világszerte nő, és piaconként változik, miközben már mutatkozik igény az alkoholmentes párlatokra is. Ebben a versenyben az innováció és a minőség lehet a siker kulcsa, de folyamatosan figyelni kell a fogyasztókat, véli Johnny Neill, a Whitley Neill alapítója és lepárlómestere, aki budapesti látogatása során számos kulisszatitkot is elárult.    

Idén ő az Év Sommelier-je a Michelin Guide Hungary szerint 

Rácz Imre, a Spago Budapest Head Sommelier-je nyerte el az Év Sommelier-je címet a Michelin Guide Hungary 2023. évi kiadványában.  

Zsolnay étkészlet darabjait lopkodták a New York Kávéház konyhájáról, a neten árulták 

A volt dolgozó, akit budapesti lakásán fogtak el a nyomozók, a Marketplace-n árulta az értékes porcelánokat.

SzÉSzT-találkozó fontos témákkal, szeptemberben 

A vendégek visszatértek, az iparágat most a jövő kérdései foglalkoztatják: a jogszabályváltozások, a munkaerőhiány, a hatékonyság növelése, az új környezettudatos megoldások alkalmazása, és az energiatakarékosság. Ezek a kérdések állnak a kilencedik alkalommal megrendezett Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó (SzÉSzT) középpontjában is.  

Új éttermi koncepció az ORLEN kútjainál 

A Stop Cafe éttermi koncepcióval bővíti magyarországi  töltőállomásai kínálatát az ORLEN.

Ez most az egyik legmenőbb fehérbor a világban 

Egyre népszerűbb itthon a sauvignon blanc, lassan nincs olyan magyar borvidék, ahol ne készítenének ilyen bort, mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. Nemcsak Magyarországon hódít a sauvignon blanc, ma már ez a világ egyik legkedveltebb fehérbora. Nem véletlenül: sokféle ételhez passzol, frissessége miatt ideális ital a meleg nyári és a kellemes őszi napokon is, íz- és illatvilága pedig a fogyasztók fiatalabb generációjához is közelebb áll.

Kreinbacher-sikerek a champagne-ok és pezsgők vébéjén 

A somlói pincészet Brut Classic Magnum 2018 aranyérmet, míg a Brut Classic NV és a Prestige Brut NV ezüstérmet vihetett haza a rangos versenyről.

Védelem alá került a szabolcsi alma 

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Szabolcsi alma elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába – közölte 2023. szeptember 6-án a brüsszeli testületre hivatkozva az MTI.

Mi kerülhet a borokba titokban? 

Napjainkra a legtöbb bor áldozatául esett az uniformizáló tömegtermelésnek. De míg az élelmiszereken általában fel kell tüntetni, pontosan mit tartalmaznak és hogyan készültek, addig a bor esetében a címkén csupán a kén használatáról kötelező nyilatkozni.

Lekörözte a világot a Balaton sajtja 

A nemzetközi zsűri második alkalommal ítélte oda a fődíjat a vászolyi sajtműhelynek.

Borpiknik a Nivegy-völgyben 

A Balaton környékére nem csak nyáron érdemes ellátogatni. Egész évben gyönyörködhetünk a folyton változó természetben, és a többi évszakban talán még jobban esik felfedezni a térség egyre ismertebb borait.

A METRO megkezdte a Michelin-dicsőségtáblák kiszállítását 

Szeptember 14-én lehullott a lepel a Michelin Guide idei díjazottjainak kilétéről – a Michelin névtelen inspektorai által ajánlott vendéglátóhelyek szerepelnek a népszerű gasztronómiai útikönyvben, s az elnyert méltatást igazoló táblácskát is kapnak. Idén nem kell sokat várakozni a plakettekre, mert a METRO a kihirdetés másnapján megkezdte azok kiszállítását az arra érdemesült vendéglátóhelyeknek.

Új információk a boroscimkéken 

Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára borjelölési változások kapcsán hangsúlyozta, a jelölési kötelezettség a 2023. december 8-a előtt készített borászati termékekre nem vonatkozik.

Válságban van a hazai borászat? 

Egy pohár fehér bort kérek! - na, ez a mondat sem nagyon szokott elhangzani ma már jobb vendéglátóhelyeken.

GasztroFok – Kulináris körút Siófokon 

A Balatonnál idén az őszi időszak újdonsága október végén, Siófokon a GasztroFok kulináris összefogás elindulása.

Mit talál az utókor a budai VakVarjú időkapszulájában? 

A régi budai VakVarjú étterem vendégeiről emlékekkek teli időkapszulát helyezett el az étteremcsalád vezetősége a teljes felújítás alatt álló étterem alapzatában. Semsei Rudolf tulajdonos szerint e kedves és megható üzenetekre érdemes építeni a tervek szerint 2024 januárjában megnyíló modern éttermet.  

Jön a Fehérvári Lecsófőző Vigasság 

A város határain kívül is ismert közösségi esemény idén is sok száz résztvevőt vonzott, akik a főzés mellett zenés, táncos programokkal is szórakozhatnak majd szeptember 23-án.

A pezsgő és a habzóbor a fiatalok kedvence 

Több mint 150 magyarországi borász csatlakozott a Magyar Bormarketing Ügynökség (MBÜ) „Buborékok nyara” kampányához idén nyáron.

Itt a hazai Michelin-csillagosok idei teljes listája 

Megőrizték Michelin-csillagjaikat és minősítéseiket a magyar éttermek, sőt újak is csatlakoztak a tavaly elismerést szerzők közé, áll az MTÜ friss közleményében.

Bor-Barangolás a mecseknádasdi pincesorokon 

Idén is megrendezik a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót szeptember 23-án.

Mi az a bólesz? 

Az elfeledett zsidó péksütemény az Erzsébetvárosban éli reneszánszát és már arra is született javaslat, hogy felkerüljön a helyi értéktár listájára.

Borszerda-estek és tárlatvezetés a Nemzeti Galériában 

Szeptember 13-án és 20-án kiállítások, tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a közönséget a budai Várban.

A túlfejlesztés hozta el a Balaton-parton a drágulást 

Dobai András, a balatonfüredi Kredenc Borbisztró tulajdonosa mesélt a szebb napokat látott balatoni szezonról, térséget elárasztó befektetésdömpingről, és arról, miért kéne a Michelin-csillag helyett inkább az értékteremtésre gyúrni.

Argentin és francia gasztrosztárok a Balatonnál 

Veszprémvölgyben szeptember 21–24-én idén is találkozhatunk Michelin-csillagos séfekkel, a sommelier-szakma krémjével és francia, valamint argentin kulináris különlegességekkel.

"A magyar konyhát 1870 körül elöntötte a hagymás zsír" 

Saly Noémi művelődéstörténész, egy szerencsés találkozásnak köszönhetően került a századfordulós Budapest bűvkörébe. 

Botrányba fulladt Magyarország leghíresebb halfesztiválja 

A hivatalos kommunikáció szerint rengetegen érkeztek Szegedre, több ezer adag étel elfogyott, a kritikákra eddig még nem reagáltak a szervezők.

Live Melodies – Az ősz hangjai 

Egyedülálló zenei élménysorozat és gasztronómiai különlegességek a borongós őszi estékre - különleges eseménysorozat egyesíti az ízletes ételek és a lenyűgöző zenei előadások varázsát a Michelin-ajánlott Avalon Ristorante étteremben.

Két hazai bor is bekerült a világ legjobb 30 tétele közé 

A világ egyik legrangosabb borversenyén, a Berliner Wein Trophyn számtalan díjjal tértek haza a magyar pincészetek: egy tokaji és villányi bor bekerült a világ legjobbjai közé.

Még vannak szabad helyek az MVI Gundel-díj gálaebédjén 

Amelyet természetesen a Gundel Étterem történelmi termeiben tartanak, és ahol különleges menüsor várja a gálaprogramon résztvevőket. Íme, a Magyar Vendéglátók Ipartesületének (MVI) az eseménnyel kapcolatos információi.

Oktatóvideóval segíti a diákok felkészülését a METRO 

A 13 hazai egységgel rendelkező METRO több, mint nagykereskedelem: nagy múltra tekint vissza az általa végzett ismeretterjesztő, szakmai utánpótlást célzó tevékenysége is. Ennek részeként forgatott a vállalat videós tananyagot a vendéglátóipari tanulók felkészülését segítendő – a videók a tanévkezdéssel ismét aktuálissá válnak.  

Kik kapják idén a Gundel-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére, 2023-ban is felhívást hirdet a Gundel Károly – díj elnyerésére.  

Hétvégén SVÉT! 

A házigazdaként résztvevő, hazai első vidéki, két Michelin csillagos étterem a tatai Platán Gourmet Étterem mellett, az ország minden tájáról érkeznek a SVÉT tagéttermei, melyek közül szintén többen kaptak elismerést, díjazást.

10 éves a Kürtőskalács Fesztivál 

Október 13-15. között érkezik a 10. Kürtőskalács Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. 30 különböző ízű és formájú kürtőskalács, 2 színpad és igazi programkavalkád várja a nagyérdeműt.

Milyen lenne Budapest, ha torta lenne? 

Ezt a kérdést tette fel valójában a Fővárosi Önkormányzat, amikor meghirdette a Budapest 150 hivatalos születésnapi tortája megalkotására szóló pályázatát.

A Michelin Guide a Balaton környékén is körülnézett 

Egy kis örömhír is érkezett a nem túl fényes szezon zárására: két balatoni szakácsnő is szerepel a Michelin-kalauz legjobb magyar női séfeket bemutató összeállításában.

Csütörtökön startol a KRAFT 

Hazai és külföldi sörfőzdékkel, illetve a hazai sörszaküzletek különlegességeivel szeptember 7-10. között, 4 napon át ismét KRAFT Sörfesztivál a Dürer Kertben!

Buda utolsó, titkos szőlőskertje még látogatható 

Bort kapott 150. születésnapjára Budapest. Pest, Buda és Óbuda egyesülésével 1873-ban jött létre a mai főváros, az idei kerek évszám alkalmából pedig a fővárosi önkormányzat 600 palackot rendelt az Anno Istenhegyi Cuvée-ből, amelynek címkéjén büszkén hirdeti a felirat: Budapest Bora.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott egy esztergomi kávépörkölő 

A Great Taste Awards minősítési rendszere a Michelin-csillagéhoz hasonló: egy, kettő, illetve három csillaggal értékelik a legjobbnak vélt termékeket. Két csillagot például a benevezett delikát termékek maximum tíz százaléka érhet el.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!