Panorámájának nincs párja: étterem a MOL-torony tetején

Panorámájának nincs párja: étterem a MOL-torony tetején 

November 22-én megnyitott az ország legmagasabb épületének tetején a VIRTU Restaurant. A budai MOL Campus 28. emeletén található ez a top gasztronómiai élménypont, mely nemcsak elhelyezkedésében és megjelenésében tör a legmagasabb szintre, hanem a hazai és regionális konyha legjavát kínálja vendégeinek, kiváló minőségben.
A legjobb magyar borok, borászok és borbárok 2023-ban

A legjobb magyar borok, borászok és borbárok 2023-ban 

28 kategóriában talált gazdára a Vince-díj - a biztosnak gondolt befutók mellett meglepetések is születtek.
Mennyit ér valójában a magyar bor?

Mennyit ér valójában a magyar bor? 

A balatonfüredi Figula Pincészet új borra várakozó, magyar tölgyből készült barik hordókkal teli illatos pincéje előtt ifjabb Figula Mihály nem mindennapi interjút adott.
A nyitottságon és a Z generáción múlik a növényi forradalom

A nyitottságon és a Z generáción múlik a növényi forradalom 

November 14-én harmadszorra rendezték meg a Plant-Powered Perspectives konferenciát a METRO Gasztroakadémián. Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseményének középpontjában az idei évben a vendéglátás állt.
“Menzás” csokis piskóta újratöltve, Sárközi Ákostól

“Menzás” csokis piskóta újratöltve, Sárközi Ákostól 

Az iskolai menza menüje évtizedek óta zsigeri nyomot hagy az emberekben: már a csokis piskóta puszta említése is képes megidézni az ebédlőkben tálalt piskótakockákat és a rajtuk elterülő csokoládészószt.
Magyar borok Sanghaiban

Magyar borok Sanghaiban 

Stratégiai jelentőségű a Magyar Bormarketing Ügynökség megjelenése a ProWine Shanghai Szakkiállításon – mondta Magyarország nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztosa a szakkiállítás keretein belül tartott sajtótájékoztatón, 2023. november 8-án.
Veszprémi Érseki Pincészet: érkezik az új borcsalád

Veszprémi Érseki Pincészet: érkezik az új borcsalád 

December elejétől már bárki kóstolhatja a Veszprémi Érseki Pincészet prémium, 1277 elnevezésű borcsaládjának első tételét, a 2022-es Rajnai Rizlinget. Nem véletlenül  szerepel névként az ősi dátum, hiszen a Veszprémi Érsekség (és jogelődje, a Veszprémi Püspökség) mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel.
2024 legfontosabb fogyasztói trendjei

2024 legfontosabb fogyasztói trendjei 

Az Euromonitor International globális piackutató vállalat közzétette a Top Global Consumer Trends 2024 című jelentését. Az éves jelentés feltárja a fogyasztók értékrendjének változásait, a vásárlási motivációt és a választási prioritásokat, áll a Store Insider szakmai portál összeállításában az Euromonitor nyomán.
Negyed négyzetméternyi büszkeség

Negyed négyzetméternyi büszkeség 

A Michelin Guide a legrégibb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező gasztronómiai kalauz – a benne való szereplés egyet jelent a gasztronómiai kiválóságok klubjába tartozással. A szereplés tényét az adott évben egy piros tűzzománc tábla is igazolja, amit 2018 óta sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is a METRO szállít ki az éttermeknek. (x)
Bezár a Petrus Restaurant

Bezár a Petrus Restaurant 

A budapesti gasztronómiai életben egyedülálló, klasszikus francia vonalat képviselő, nyolc Michelin Bib Gourmand jelöléssel büszkélkedő étterem bezárását a tulajdonos, Feke Zoltán jelentette be Facebook-oldalán.

Ki lesz az Év Bortermelője 2023-ban? 

Az év végéhez közeledve a borász szakma és a magyar bor iránt érdeklődő közönség egyaránt nagy izgalommal várja, hogy kiderüljön, ki nyeri el Magyarország legrangosabb borászati elismerését, az „Év Bortermelője” címet 2023-ben.

Hazai borok arzenálja a fővárosi adventi vásárokon 

Hat héten át a fővárosi karácsonyi vásárokban népszerűsíti a magyar borokat a Magyar Bormarketing Ügynökség. A hazai és külföldi látogatók a Bazilika előtti standnál is megkóstolhatják és megvásárolhatják az ország legízletesebb nedűit, a Vörösmarty és Szent István téri, valamint a Városligetben szervezett vásárok gasztronómiai egységeiben izgalmas bor-étel párosításokkal és Magyar Bor márkás menüvel várják az érdeklődőket.  

Wolfgang Puck tökéletes hálaadási pulykája 

A tökéletes pulyka elkészítésére sokféle receptet, módszert találhatunk, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor Wolfgang Puck leírását követjük.

Advent skandináv módra – így készül a svéd sáfrányos bukta 

A téli időszámítás beköszönte, a korai sötétedés igazából egyetlen nagy előnnyel jár: itt a karácsonyimádók ideje, végre legálisan lehet készülődni az év legszebb ünnepére. Természetesen a karácsonyt megelőzi még egy igazán szép időszak, az advent, amikor is valóban meg lehet és meg is kell találni a pillanatokat egy kis lelassulásra.

Szakácskönyvben derül fény a Károlyi család féltve őrzött receptjeire 

Különleges alkalom várt a gasztronómia iránt érdeklődő közönségre. Bemutatásra került ugyanis az a szakácskönyv, amely százéves grófi recepteket tesz közkinccsé. A mű a Károlyi család gondozásában született, a nyilvános debütálás helyszíne pedig egy páratlan kastély volt.

Bearanyozták a pomázi sajtokat 

A pomázi Breier Farm két sajtja is arany minősítést kapott októberben a világ legnagyobb sajtversenyén. Az idei World Cheese Awards helyszíne a norvégiai Trondheim volt. Az eseményre több mint 40 ország sajtmanufaktúrái 4000-nél is több sajtot neveztek. A hét magyar induló közül a Breier Farm sajtjait találta a legjobbnak a nemzetközi sajtszakértőkből álló zsűri.

iCareSystem AutoDose – az iCombi Pro asztali készülékek új tisztítórendszere a RATIONAL-tól  

Az iCareSystem AutoDose segítségével a RATIONAL immár integrált tisztító- és tartalékkészlet-rendszert kínál az iCombi Pro asztali készülékekhez. A tisztító- és ápolószereket szilárd formában, biztonságosan tárolják a főzőrendszerben, lehetővé téve az autonóm tisztítást akár gombnyomással, akár a tisztítási ütemterv szerint. (x)

Csökkent az üdítőitalok cukor- és kalóriatartalma Magyarországon 

A gyártók önkéntes vállalásai nyomán Magyarországon 2022-ben tovább csökkent a hazai üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma, így ezek az értékek 45,5 százalékkal alacsonyabbak, mint 2010-ben voltak.

Rekordárat fizettek egy fehér szarvasgombáért Olaszországban 

Rekordárat, 130 ezer eurót (50 millió forintot) fizetett ki vasárnap egy hongkongi licitáló egy fehér szarvasgombáért az olaszországi Grinzane Cavourban megrendezett hagyományos jótékonysági árverésen, írja az MTI.

Ezek a Food Truck Show 2023-as adatai 

Kiderült, a mozgó ételárusítás a gasztro-üzletág továbbra is sikeres változata: 40 százalékkal több helyszínre és rendezvényre hívták őket a 2023-as szezonban. 30 városba települt ki a jelenleg 150 darab food truck, így a kereskedők 10-15 százalékos, a Food Truck Show pedig 30-40 százalékos forgalomnövekedéssel zárta a 2023-as évet. Az áremelkedés és az ezzel járó haszonkiesés azonban a kereskedőket is komoly kihívás elé állítja majd a télen.

A khmer gasztronómia nemzetközi elismerése 

A kultúrában és gasztronómiájában gazdag Battambang lett Kambodzsa első városa, amely gasztronómiájának elismeréseként csatlakozhatott az UNESCO Kreatív Városok Hálózatához (UCCN). A helyi hatóságokés kereskedők vállalták, hogy népszerűsítik és fejlesztik termékeiket, hogy több turistát vonzzanak.

Napokon belül átadják a Balaton legújabb turistaszenzációját 

Végéhez közeledik a tó szempontjából kulcsfontosságú Sió csatorna zsilipberuházása. Az ígéret szerint jövő nyárra valóságos turistalátványosság lesz.

METRO-konferencia: csúcsteljesítmény a nagykereskedelemben 

Kiemelt beszállító partnerei körében tartotta hagyományos éves partnerkonferenciáját a METRO Nagykereskedelem november 8-án. A korábbi évekhez hasonlóan az esemény célja az új üzleti év stratégiájának bemutatása volt, melyet kiegészített a többcsatornás nagykereskedelmi átalakulás eddig elért eredményeinek az ismertetése, valamint a közös üzleti lehetőségek megalapozása is.

Klasszis TopDesign 2023: mutatjuk, kik kerültek a döntőbe 

Végre kiderült, kik kerültek a Klasszis TopDesign 2023 versenyünk legjobbjai közé!

KiBírhatatlanul jó ételek a Kopaszi öböl partján 

Akik ismerik és szeretik Bíró Lajos gasztronómiai stílusát és humorát, ismerős elemeket, szójátékokat találhatnak a ZAZIE étlapján – hogy csak a Grab’n Go kínálat Bíróbrod elnevezésű szendvicseit említsük.

Libalakoma, új bor és sztárfellépők 

November 10-11. között Márton-napi vigadalomra várja az érdeklődőket Hajdúszoboszló. A két napos fesztivál középpontjában természetesen a libalakoma és az új bor áll, melyeket izgalmasan egészítenek ki a sztárvendégek koncertjei és a szórakoztató kísérő programok.

Újabb Michelin-csillagos étterem húzza le a rolót 

Michael Deane északír séf 1997-ben nyitotta meg Deanes EIPIC nevű éttermét, mely egy éven belül meg is kapta a Michelin-csillagot. Most azonban a bezárás mellett döntöttek, mert a működésük túl drágának bizonyul – mind a vendégek, mind az étterem számára.

Kiváló borok, különleges ínyencségek 

Az autentikus népi konyha kedvelőinek érdemes résen lenniük és követni a Sváb-sarok, azaz Dél-Bács-Kiskun négy településének közös rendezvényeit.

Mit szólna ehhez Lúdas Matyi? - Nincs jó hírünk Márton-napra 

Társlapunk, az mfor.hu munkatársa, Elek Lenke Márton-nap előtt egy héttel körbejárta a szupermarketeket, és szinte sehol nem volt libahús, még nyak se, ami oly finom levesnek.

Régi ismerősök és új arcok a Bordói Novemberen 

60 kiállító 150 tételét kóstolhatják azok, akik ott lesznek a hazánk legszebb vörösborait felvonultató rendezvényen.

Itt a harmadik Plant-Powered Perspectives konferencia 

2023. november 14-én harmadjára tartják meg a Plant-Powered Perspectives konferenciát. Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseményén az idei évben a vendéglátás áll a középpontban.

Gelatissimo 2024. 

A GELATISSIMO fagylalt szakvásárt a jövő év február 3 és 7 között rendezik meg Stuttgartban.

Tojásos nokedli: hogyan lesz felejthetetlen fogás egy hétköznapi ételből? 

Szulló Szabina, a Stand és Stand25 Bisztró executive séfje gyorsan eloszlatta a tévhitet, hogy feltétlenül olyan egyszerű és olcsó ételről volna szó, hát lássuk, hogy szól az étel története, és mit mond a topséf.

Nincs többé Bádog Gundel - a név megy, de a rántott hús örök 

Nem mindennapi kérésnek tesz eleget a legendás Pest-külvárosi kifőzde. A Pléhcsárdaként, avagy Bádog Gundelként közismert vendéglátóhely tegnap este bejelentette, hogy nevet változtat.

Magyar borász lett „Az Év Nemzetközi Női Borásza" Németországban 

Németország a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb borpiaca. Kövesdi Zsófia teljesítménye a magyar bormarketing szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

Pincesétákkal és borkóstolókkal vár a Budafoki Pincejárat 

Alig húsz percnyire a belvárostól vár egy történelmi hagyományokban és borospincékben gazdag városrész, ahol a bor, a kultúra és gasztronómia kedvelői, kilépve a hétköznapok monotonitásából, együtt hódolhatnak szenvedélyüknek.

A ferencvárosi METRO is megújult 

Sorban a nyolcadikként a ferencvárosi METRO-áruház is megújult a professzionális vásárlók jobb kiszolgálása érdekében. Az áruházlánc ferencvárosi tagja méretében és teljesítményében is kiemelkedik, hiszen a 10.000 négyzetméteres áruház bonyolítja a legnagyobb forgalmat a 13 hazai METRO közül. 

A RATIONAL fennállásának 50. évfordulóját ünnepli 

A Rational, a melegételek készítésére szakosodott vállalat idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a következő szlogennel: „Ha az étel ízlik, mindannyian ugyanazt a nyelvet beszéljük.” (x)

Hat recept Pesti Istvántól 

Pesti István a tatai Platán Gourmet Étterem séfje, amely e héttől az ország első vidéki lokációjú Michelin-csillagos étterme, ráadásul rögtön két csillaggal büszkélkedhet.

Születésnapos Buda egyik nagyon szerethető helye 

2013-ban, 10 éve itt nyitott a a Városmajorban a Fióka, ami nem egy flancos, feszengős, hanem hamisítatlan „budai” hely lett az évek folyamán. A 10. évforduló alkalmából színes programokkal készülnek.

Nagy a baj bor-fronton, de a minőségi vörösboroknak van jövője 

Hallottuk azon a borkóstolón, amelyet a villányi illetőségű Jammertal Borbirtok tartott október 26-án, a budai Citadella szomszédságában lévő Búsuló Juhász Étteremben.

Megszületett Budapest Tortája 

Húsz izgalmas cukrászati műremek versenyzett a Budapest hivatalos születésnapi tortája címért, amelyet végül a Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis (Születés) fantázianevű alkotása, Müller Csilla kreációja nyert el. 

Somlói Juhfark Ünnep 2023 - az elmúlt évek legjobb tételeivel 

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a somlói Tornai Pincészetben a Juhfark reprezentatív bemutatóját. A sétálókóstolón maguk a borok készítői mutatták be a közönségnek 14 pincészet 25 Juhfarkját.

Megvan a Bocuse d’Or magyar döntőjének győztese 

Október 26-án lezajlott a Bocuse d’Or magyar döntője a Hungexpón, ahol négy séf mérte össze tudását. A tét nem más volt, mint a továbbjutás az európai válogatóra, amelyet Trondheimben rendeznek majd meg 2024 márciusában.

Zengő Öcsi, Tarcali Kék, Csóka poharazva és a többiek 

Különleges boros program új gasztrokoncepció mentén felsorakoztató vacsorával egybekötve az Andrássy Gardenben - régi magyar fajták társaságában.

Visszahívott a Nébih egy sajtot, a METRO azonnal lépett 

A METRO Kereskedelmi Kft. visszahívta a Morbier A. O. P. elnevezésű sajtot, mert abban Escherichia coli (E-coli) baktérium lehet, közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.

Egri bor a világ legjobbjai között 

„Világklasszis” - a történelem legmagasabb magyar száraz vörösbor pontszámát kapta az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok csúcsbora.

Újjászületett a KÖKI FoodPort 

A változó fogyasztói és piaci igények, valamint az elmúlt évek környező ingatlanfejlesztései bebizonyították, hogy Kőbánya-Kispesten is igény van az eredetihez képest magasabb színvonalú környezetre és szolgáltatásokra.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!