hirdetés
hirdetés

Áprilisban megnyílik Doha új nemzetközi repülőtere

Az eredeti tervek szerint a babonás dátumon, 2012. 12. 12-én kellett volna megnyílnia az új dohai nemzetközi repülőtérnek, várhatóan azonban csak 2013 április végén sikerül majd használatba venni minden idők legdrágább repülőterét. 

hirdetés

A 15 milliárd USD-os beruházással épülő Hamad International reptéren a biztonsági- és utas-kényelmi berendezések minőségi kifogásainak javítását és részbeni újratervezését csak április végére ígérik. Az új reptér létesítményeit a Qatar Airways gépei és további 11 fuvarozó május elsejétől már majdnem teljes egészében használhatja, a légikikötő biztonsági és forgalmi szempontok miatt azonban egy ideig a jelenlegi repülőtérrel párhuzamosan üzemel majd. 

A Qatar Airways akkor költözik majd át az új repülőtérre - előreláthatólag 2013 végén - amikor a szuper kivitelű VIP épület is elkészül, melyet a hazai és nemzetközi kormánytagok és super VIP utasok részére építenek, illetve amikor használatba vehetik a hatsávos autópályát és a tengeri kikötőt is. 

Az 1,7 millió lakosú olaj- és gáznagyhatalom, Katar az évi átlagos 19 százalékos GDP-növekedésével a térség meghatározó gazdasági motorja. Így nem meglepő, hogy a Qatar Airways és partnerei igénylik, és ki is tudják majd használni az új repülőtéri kapacitásokat. 

A Hamad International a teljes üzemelés után 2014-ben évi 28, majd 2015-ben évi 50 millió utast tud kiszolgálni. Az 50-50 százalékban állami és magán tőkéből épített repülőtér felkészült a hazai zászlós fuvarozó Qatar Airways forgalom emelkedésére is.

Az 5.400 méteres fel- és leszálló pálya, a hat A-380-as super jumbó gépeket is kiszolgáló beszálló kapu, a 65 épület közeli állóhely, a több mint száz jegykezelő pult, a repülőtéri mágnes vasút, a mozgójárdák és -lépcsők, a repülőtéren és a tengerparton épülő több tucat luxus szálloda már felkészülés a 2022-ben Katarban rendezendő Labdarúgó Világbajnokságra is.

A jelenlegi repülőtéren minden harmadik átszálló utas az EU országokból érkezik, így a Hamad International komoly HUB szerepet vállal majd a kontinensközi forgalomban is. Az új repülőteret májustól már a tenger felől, menetrendszerű hajójáratokkal is meg lehet közelíteni.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk