Idén Bulgária a menő

Történelmi látnivalók, finom homokos tengerpart, hajókirándulás és folklórprogram színesítette a Robinson Tours által szervezett bulgáriai tanulmányutat, amelynek során bejártuk az ország számos jelentős látnivalóját és főbb tengerparti üdülőhelyeit Szófiától Szozopolig.

Robinson Tours – Bulgária szakértője! – hogy az utazási iroda szlogenje mennyire helytálló, azt a június elején megrendezett tanulmányútjukon bizonyították be a viszonteladóknak és a szaksajtónak.

A buszozás sem telt unalmasan: útközben ismeretterjesztő filmet láttunk Bulgáriáról, és volt bolgár–magyar nyelvlecke is. Az is kiderült közben, hogy a bolgár tengerpart rendkívül népszerű úti cél az idén nyáron a magyarok körében, a keresettebb terminusok már az év első harmadában beteltek.

Magyar macskakövek Szófia utcáin

Nyolcórás buszozás után érkeztünk meg a bolgár fővárosba, ahol a négycsillagos Novotel Szófiában szállt meg a csapat. Másnap megnéztük a történelmi belváros nevezetességeit, köztük az Alekszandr Nyevszkijszékesegyházat. A sétálóutcákon hangulatos kávéházak és éttermek sorakoznak, számos utcát száz évvel ezelőtt Magyarországról vásárolt, sárga macskakövek borítanak.

Szófiában ma közel kétmillió ember él, és egyre több honfitársunk dolgozik itt – mondta Jakócs Áron, a Robinson Tours ügyvezetője, aki tökéletesen beszél bolgárul, mivel éveken át élt az országban. Hogy mit keresnek itt a magyarok? Olcsóbb az élet, és bőven akad munka. A bolgárok ráadásul szeretik a magyarokat, kultusza van a törökverő Hunyadi Jánosnak, a szófiai egyetemen magyar szakon is lehet tanulni.

A hatezer éves város

A tanulmányút során útba ejtettük Bulgária második legnagyobb, ugyanakkor legrégebbi városát, a hatezer éves múltra visszatekintő Plovdivot is. Az ország egyik legjelentősebb antik műemléke a római színház (amfiteátrum), amelynek oszlopai és szobrai között pompás a kilátás a modern városra. Érdemes megtekinteni a 14. század közepén épült mecsetet, a Dzsumajta dzsámit is.

Plovdiv után a bolgár tengerpart északi részére utaztunk, ahol elsőként a várnai Grand Hotelben szálltunk meg, majd az Aranyhomok, valamint Szent Konsztantin és Elena üdülőközpont szállodáiból látogattunk meg néhányat. A háromcsillagos, all inclusive szolgáltatást is nyújtó szállodákat, az aparthoteleket és a minden igényt kielégítő, ebben az évben is új szolgáltatásokkal bővült, ötcsillagos Hotel Melia Grand Hermitage-t is bejárhattuk.

A bolgár tengerpart északi részén az Aranyhomok a legnépszerűbb. Az utóbbi években a bolgár tengerparton is divatos lett az all inclusive ellátás, amelyet újabban már nemcsak a nagyobb, négy-öt csillagos, hanem a kisebb, családias hangulatú szállodák is biztosítanak. Jakócs Áron ugyanakkor úgy gondolja, hogy a nem kisgyermekkel érkezőknek a félpanziós vagy önellátó megoldást érdemes választaniuk, mert a reggeli és vacsora mellett az ebédet könnyű megoldani, annyi étterem, kávéház, pékség működik a nyaralóhelyeken, kedvező árakon.

A Fekete-tenger gyöngyszeme, Várna

A magyar emlékekben is gazdag Várnában megnéztük a Cirill és Metód téren magasló Mária Mennybemenetele-katedrálist. A centrum és a tengerpart között fekszik az a nyolcvanhektáros park, amelyben az akvárium, a természeti múzeum, a haditengerészeti múzeum, valamint a felnőttek körében is közkedvelt delfinárium található. Várna központjában kiterjedt sétálóutcás övezet várja a barangolni vágyó turistákat.

Várna után a bolgár tengerpart déli része felé folytattuk utunkat. Elsőként Obzor, a római császárok egykori nyári rezidenciája felé vettük az irányt. Ez a gyorsan fejlődő, alig kétezer állandó lakosú üdülőterület egyre több turistát vonz Várna és a Napos-part között félúton, egy csendes öbölben. A hosszan elnyúló tengerpart finom homokos, ma már egyre több bár, étterem és üzlet kínálja itt alacsony áron szolgáltatásait.

Az obzori hotelek közül kiemelkedő színvonalú a Sol Luna Bay, a 2009-ben épült szállodakomplexum közvetlenül a finom homokos tengerparton fekszik, több szobáját mozgáskorlátozottak is használhatják.

A déli tengerparti szakasz legfelkapottabb területén, a Napos-parton eltöltött két nap alatt 25 szállodát jártunk végig, köztük több olyan hotelt, amely a Robinson Tours utasainak szavazatai alapján a top 10-ben található. A szállodák nagy részében magyar nyelvű animátorok és idegenvezetők gondoskodnak a nyaralókról, több családbarát szállodában elérhető a Robinson Kölyök Klub szolgáltatás. A turisták nyugalmát garantálja, hogy a bolgár nyaralóhelyeken tilos az építkezés a főszezonban.

Neszebár, a világörökségi helyszín

Neszebár az egyik legnépszerűbb bolgár nyaralóhely, amely elsősorban kulturális és történelmi emlékműveiről híres, szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. A régi és az új városrészt földnyelv köti össze. Az óváros egy kis félszigeten fekszik, ahol egymást érik a középkori ortodox templomok: érdemes megnézni a Mihály- és a Gábriel arkangyal-templomot, a Szent Szófia- vagy a régi püspöki templomot és a Pantokrátortemplomot is. Óvárosi sétánk után hajókirándulásra indultunk, amelynek során hajónkat többször is érdeklődő delfincsapat kísérte. Az út során a sült hal mellé jól csúsztak a helyi italok. A neszebári óvárosban gyönyörködve, a hajóról a vízbe ereszkedve fürödni is lehetett. Neszebárban egymást érik a különféle boltocskák – tapasztalataim szerint itt lehetett a legszebb és a legolcsóbb vásárfiákat beszerezni –, ráadásul az eladók is udvariasak voltak.

Szozopol két arca

Vasárnap a Napos-part és Szozopol szállodáiból kerestünk fel néhányat. Szozopol Burgasztól 35 kilométerre délre fekszik egy öbölben, a Fekete-tenger partján. Mindössze ötezren lakják ezt a rendkívül népszerű üdülővárost. Óvárosa a fekete-tengeri építészeti iskola stílusában, kőből és fából épült házaknak ad otthont. Szozopol óvárosa romantikus hangulatáról, girbegurba, macskaköves utcáiról és ódon épületeiről híres, a modern városrészben számos hotel, étterem és szórakozóhely található.

A Napos-part Burgasztól negyven kilométerre északra, egy patkó formájú öbölben, nyolc kilométer hosszan terül el. Ez Bulgária legnagyobb üdülőközpontja. Nagy előnye, hogy a szállodák zömmel a part mentén épültek fel, így a strand a hotelektől könnyen megközelíthető. Az üdülőközpont déli része gyakorlatilag egybeépült Neszebár műemlékváros északi területeivel. Az üdülőközpont északi, központi részén, valamint Neszebárban egy-egy aquapark is található. Ide ingyenes transzferbuszok viszik az utasokat az üdülőhely több részéről. Rengeteg étterem és szórakozási lehetőség van, és Neszebár is könnyedén megközelíthető egy nagyobb sétával, helyi buszjáratokkal vagy kisvasúttal. A Napos-part területén belül nincsenek utcanevek, így a tájékozódás a szállodákhoz viszonyítva történik.

Bolgár est és színes lampionok

Az egyik legnépszerűbb fakultatív program honfitársaink körében a bolgár est. Ennek során mi is megismerkedtünk a helyi gasztronómiával, és az izgalmas folklórprogram keretében elleshettünk néhány néptánclépést a profiktól. Az este az egyedülálló parázstánc bemutatásával tetőzött. A tanulmányút során voltunk olasz esten, karaokebárban, a túra utolsó estéjét pedig feledhetetlenné tette a tengerparton közösen felengedett színes lampionok sokasága, amelyek egy titkos kívánság után még sokáig fénylettek a víz felett.

A repülőtéren emlékül mindenki kapott az irodától egy oklevelet, amely azt bizonyítja: „Bulgária-szakértők” lettünk. Miért érdemes Bulgáriát választani a nyaralásra? Mert a Fekete-tenger sekélyebb vizeinek sokkal alacsonyabb a sótartalmuk, mint a Földközi- vagy a Vörös-tengernek, családbarátok a szállodák, és a bolgárok szeretik a magyarokat. Jakócs Áron szerint egyre több honfitársunk ismeri fel, hogy Bulgária minőségi alternatívája lehet más, megszokott, színvonalas tengerparti nyaralóhelyeknek.

Egy, kettő, három, négy

A Robinson Tours 2004 nyarán indította el első charterjáratát a bolgár tengerpartra, a rendszerváltozás után elsőként Magyarországról. Előtte tizenkét éven keresztül nem közlekedett charter a két ország között. 2016 nyarán ellenben már négy charterjárat is repül a bolgár tengerpartra a Robinson Tours szervezésében. Budapest és Burgasz között szombaton egy, hétfőn két járat van. A Debrecen–Burgasz vonalon szintén hétfőnként közlekedik egy járat, idén már tizedik éve. A bolgár üdülőhelyek busszal is elérhetők, országszerte 32 felszállási pont közül választhatnak az utasok.

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?