Így látja az infektológus az éttermi újranyitást

Európa-szerte tiltakoznak a vendéglátósok a kényszerű bezárások ellen, -  ahogy nálunk is - és most már hazai politikusok is szorgalmazzák az átoltottság előtti újranyitást a gasztronómiában. Infektológust kérdeztünk arról, lehet-e ennek reális alapja.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi hetekben egyre több hír kap szárnyra arról belföldön és külföldön egyaránt, hogy a forrásaikat teljesen felélt éttermek a tiltás ellenére kinyitnak, mert nem látnak más lehetőséget a túlélésre. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének állásfoglalását is megszereztük az ügyben. Szerintük, még ha érthető is a kollágák teljes elkeseredettsége, az érdekvédelmi szervezet nem támogatja ezt a gyakorlatot. Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában ma elmondta, akár 1 millió forintra is bünteti a hatóság azokat, akik megszegik a továbbra is hatályban lévő zárva tartási szabályokat.


A vendéglátósok elkeseredettsége és egyre növekvő elégedetlensége úgy tűnik elérte a kritikus tömeget, és megérett arra, hogy politikai tőkét is kovácsolhassanak belőle. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő felkarolta az újranyitás ügyét, és engedélyezné az óvatos nyitvatartást, még mielőtt az átoltottság megvalósulna. Annál is inkább, hiszen az utóbbira a jelenlegi kilátások szerint még jócskán várni kell, mivel az Európa-, sőt világszerte égető oltóanyaghiány globálisan késlelteti az óvintézkedések enyhítését. Ujhelyi István a napokban egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnökeként az elmúlt hetekben megismerte a többi tagállam korlátozó intézkedéseit és az érintett szakmai szervezetek álláspontját a lehetséges enyhítésekkel kapcsolatban. Ujhelyi szerint a szolgáltatói és vendéglátói szektorban elfogyott a türelem, ezért még azelőtt kell megtalálni a közös és végiggondolt módosításokat, mielőtt az önkéntes mozgalmak résztvevő kinyitnak és elszabadul a járvány. „Okosan, felelősen, a szakmai szervezetekkel egyeztetve, de lépni kell!” – fogalmazott az EP-képviselő a Facebook oldalán.

Az óvatos újranyitás mellett a magyar EP-képviselő

Ujhelyi István az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek kapcsán azt mondta: az EP szakbizottságának alelnökeként pontos ismereteket szerzett arról, hogy más tagállamokban milyen könnyítéseket vezettek be az éttermi szolgáltatások kapcsán; van, ahol csak nyitott teraszon, míg máshol – korlátozásokkal ugyan, de - beltéren is működik a vendéglátás. Az MSZP politikusa szerint a kormánynak mielőbb érdemben egyeztetnie kell a szakmai szervezetekkel, mert bizonyosan vannak olyan éttermek és vendéglátóhelyek, amelyek szigorú korlátozásokkal, az asztalok számának radikális lecsökkentésével, létszám-korláttal és emiatt érdemi bevételkieséssel, de vállalnák a nyitást. „Akik nem tudják, vagy akarják vállalni a szigorú feltételeket, természetesen maradjanak zárva. Akiknek nincs bevétele, azokat anyagilag segítse meg a kormány. De legyen inkább száz egység, amely nyitva lehet, minthogy ők is zárva maradjanak egy átgondolatlan intézkedés miatt. Nézzék meg a döntéshozók az európai példákat és egyeztessenek az érintett szakmával! Végre ne politikusok hozzanak döntéseket politikai érdekeket nézve, hanem járványügyi szakemberek és az érintett szektor képviselői közösen!” – fogalmazott. Az EP turisztikai bizottságának alelnöke beszélt a szállodák és szállásadók helyzetéről is, kiemelve: a korlátozásokról szóló kormányrendelet az üzleti célú vendégforgalmat most is engedi. Ujhelyi szerint számos olyan szálloda van Magyarországon, amely vállalni tudná a turisták fogadásához szükséges szigorúbb előírásokat és korlátozásokat (például a közös, nagy étkezések tiltása, a közös wellness-részleg zárva tartása), ha erre lehetőséget kapna. A szocialista EP-képviselő arra kérte a döntéshozókat, hogy megfontoltan, de haladéktalanul gondolják újra a jelenleg érvényben lévő korlátozások mértékét.

A Costes étterem tulajdonosa Gerendai Károly is azt hangsúlyozta a napokban, hogy az éttermek megnyitása szigorú szabályozás mellett nem jelentene nagyobb kockázatot, mint a bevásárlóközpontok nyitva tartása.

Moszkva nyitás, Hollandia zárás-párti

A nyitva tartás iskoláját képviseli például Oroszország, amely a világon a negyedik legtöbb koronavírusos esetszámot regisztrálja, és amely eddig ellenállt a szigorú zárolás bevezetésének. Január végén, mihelyst a fővárosban kismértékben javulni kezdtek az esetszámok a moszkvai hatóságok megszüntettek néhány koronavírus-korlátozást, többek között bárok, éttermek és éjszakai klubok éjszakai bezárását. Szergej Sobjanin polgármester,hangsúlyozta: "Ilyen körülmények között kötelességünk megteremteni a lehető leggyorsabb gazdasági fellendülés feltételeit."

Az Azonnali tájékoztatása alapján Romániában és Erdélyben már olyan régiók is vannak, ahol a vendégeket rendesen nyitva tartó kocsmák és éttermek várják, és a színházak és mozik is működnek.

Hollandia a hazánkéhoz hasonló bezárást választotta októberben: a tavaszi karanténhoz hasonlóan ősztől ismét nem nyithattak ki az éttermek és a bárok, amivel a holland ellenzék szerint a kormány kivérezteti a lakosságot és a vendéglátósokat. Két hónapja a holland NPO Radio-n elhangzott, az ország vendéglátóipari vállalkozásainak fele jutott a csőd szélére.

A lengyel kormány beadja a derekát

Olaszországban, ahol a vendéglátósok is egyre türelmetlenebbek. Két hete több étterem is tüntetőleg nyitva tartott a kötelező hatórás zárás után – írja a hvg.hu. Ez utóbbit próbálják most megelőzni Lengyelországban, ahol kompromisszum született a kormány és a szolgáltató szektorban működő vállalatok között. Sok cég az elmúlt napokban már a többmilliós bírságot kockáztatta, mégis kinyitott, hogy ne menjen csődbe. A varsói kormány ezért hajlik arra, hogy a vendéglátók és a szállásadók esetében enyhítéseket vezessenek be februártól, cserébe viszont még szigorúbb járványügyi intézkedéseket kell betartaniuk, és csak korlátozottan üzemelhetnek.

Az infektológus még némi türelemre int


A magyar kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik - nyilatkozta a napokban a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács Zoltán.
És, hogy megtudjuk mi a véleménye a mielőbbi, de körültekintő újranyitásról egy a vírus terjedésének mechanizmusait jól ismerő szakembernek, megkérdeztük a 24.hu-n és a hvg.hu-n is rendszeresen megszólaltatott Dr. Prinz Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara infektológus szakértőjét.


Prinz Gyula a bevásárlóközpont és a vendéglátóhelyek összehasonlításában elmondta, hogy az előbbieknek jóval nagyobb a légtere mint az utóbbiaknak, így az éttermeknél nagyobb a fertőződés kockázata. A fertőződésnél számít az expozíciós idő is, hogy mennyi ideig van kitéve az ember a fertőződés kockázatának. „Egy barátokkal, ismerősökkel elköltött vacsora másfél-két órás is lehet, ez idő alatt levesszük a maszkot evés közben, társalgunk, ami növeli a kitettség veszélyét" - magyarázza a szakember. (Ezalatt a boltokban ma már akkor is ránk szólnak, ha az orrunkat nem takarja elég jól a maszk – A Szerk.) Prinz arra is rámutatott, hogy egy kutatók látványosan modellezték, hogy a légkondícionálóból érkező légáram útján hogyan terjedhet egymástól másfél méteres távolságba helyezett asztaltól asztalig a vírus egy étteremben. "Jól ismert tény, hogy a vírus egyik kezdeti gócpontjai egy tiroli falu hüttéi voltak, ahol a túlzsúfolt fülledtségben tömegek kapták el, és terjesztették el a vírust. Az alkoholt kiszolgáló helyeken pedig törvényszerű, hogy az alkoholfogyasztással felelőtlenebbé, meggondolatlanabbá válunk a járványügyi intézkedések betartását illetően. Mindezek mellett, ma elégedettek vagyunk a napi 1000 új esetszámmal, miközben ez tavasszal még óriási pánikot váltott volna ki, és a napi halálozások száma sem csökken. Ezzel csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy a járvány messze nem csengett le, sőt, ha azt tekintjük, hogy a brit variáns milyen gyorsan terjed jelenleg a fiatalok körében, egy harmadik hullám kialakulására is esély van hazánkban. Ezek között a körülmények között csak azt tudom javasolni a vendéglátósoknak, – akikkel egyébként teljesen együttérzek, és megértem a problémáikat – hogy legyenek még egy kicsit türelemmel, amíg számottevő mennyiségben lesz beoltva a magyar lakosság" - hangsúlyozza az infektológus.


Azzal kapcsolatban, hogy a horeca-szektort globálisan miért sújtják ilyen szigorú korlátozásokkal a kormányok, összefüggésben állhat a ténnyel, hogy ezek a helyszínek különösen érintettek a járvány terjedése szempontjából. Egy a világ egyik legtekintélyesebb tudományos folyóiratában, a Nature-ben közzétett tanulmány mobiltelefonos adatokra épülő kontaktkutatás tartalmazott, amely alapján megállapították, hogy az éttermek, a kávézók, az edzőtermek, hotelek és más beltéri helyszínek voltak a felelősök a koronavírus-fertőzések  mintegy 80 százalékáért a járvány első hónapjaiban az Egyesült Államokban.


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.