Kerékpársporttal a turizmus duzzasztásáért

Mit tehet hozzá a kerékpáros turizmus a turizmus stratégiához (NTS)? Kiderült a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Magyar Kerékpáros Szövetség sajtóbeszélgetésén.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója a témát az NTS már jól ismert célkitűzéseivel vezette fel: érje el Magyarország az osztrák turizmus és az ottani nemzeti össztermék arányát. Azaz tervek szerint 2030-ra a GDP 16%-át. Emlékeztetett a hetekben megjelent UNWTO jelentésre, miszerint 1950-ben 25 millió turista volt világszerte, akik 12 országot látogattak meg egyértelműen turisztikai céllal. Tavaly 100 országot kerestek fel összesen 1,3 milliárdan. Szakértők számításai szerint ez a szám 2030-ra 1,8 milliárdra ugrik.

Az MTÜ álláspontja szerint nem csak a turisták száma fontos, hanem költésük mennyisége, tartózkodásuk hossza.  Magántőkéből a fővárosban 23 szálloda építése kezdődik meg jövőre Budapesten, így közel 3000 szoba jön létre. Vidéken is 20 feletti a folyamatban lévő szálláshely-fejlesztések száma, Guller Zoltán felhívta a figyelmet rá, hogy a kormány A Kisfaludy program keretében szálláshelyek szolgáltatásbővítésére eddig 46 milliárd forintot fizetett ki. A program célja, hogy 2030-ig minden magyar szálláshely minőségi ugrást tudjon végrehajtani a magasabb költésű turisták bevonzás érdekében. 2010-hez képest vendégéjszaka szám 50%-kal nőtt, és ugyanezen évhez képest a szálláshelyek árbevétele pedig 114%-kal.

Megtudtuk, hogy a balatoni fejlesztések egyik szempontja az volt, hogy a kocsit le lehet rakni a nyaralás alatt és biciklivel meg vonattal közlekedve bejárható legyen a környék. A kerékpáros turizmusra a turisztikai ügynökség úgy tekint, hogy az egy turisztikai élménypontokat összekötő infrastruktúra fejlesztés, ami ösztönzi az embereket, hogy minél több területet járjanak be. Az MTÜ a szakmai kérdésekben kerékpáros szövetség álláspontját fogadja el.

Évente 140 verseny felügyelete köthető a Magyar Kerékpáros Szövetséghez (MKSZ). Korábban már írtunk róla (itt és itt), hogy a kerékpárversenyek közül jónéhány turisztikai attrakció is, amik jól fizető vendégkört hoznak az adott településekre. A versenyekre, amelyek nem csak az élsportolók számára hozzáférhetőkek, a kerékpárosok jellemzően nem egyedül utaznak, hanem gyakran családi, közösségi programként tekintenek az eseményekre. A forgalomgeneráláson túl van még egy nagyon fontos tulajdonsága a rendezvnyeknek: nem a nyári főszezonban vannak, hanem főként tavassal és ősszel sőt, már télen is. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy egy kerékpáros versenynek, amiről nemzetközi médiumok tudósítanak, fontos szerepe van az országmárka megítélésében. Dr. Princzinger Péter, az MKSZ elnöke ismertette, hogy a sportoló turista az átlagosnál magasabb iskolai végzettségű, jobb kereseti viszonyai vannak  és általában több időt tölt az adott településen, sőt nagyobb valószínűséggel tér vissza egy adott desztinációra.

Közös projektek

Az MKSZ törekszik arra, hogy a jövőben minél több olyan verseny legyen Magyarországon, amelyik külföldi látogatótömeget csalogat ide, vagy a belföldi turistáknak nyújt aktív kikapcsolódási lehetőséget. Ami angolul cycling fr all, az magyarul kerékpáros szabadidős szakág. A MKSZ több fronton is meg szeretné szólítani azokat, akiket nem csak a versenysport köt le.

A turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése, másnéven GINOP 7.1.9. pályázaton kerékpáros turisztikai fejlesztések is pályáztak: kiemelt térségeknek megfelelően egy balatoni, egy fertő-tavi, egy Tokaj-Felső-Tisza vidéki és egy tisza-tavi fejlesztés. Ebből kettőben az MKSZ az MTÜ konzorciumi párjaként vesz részt, az egyika balatöni, a másik a tiszafüredi fejlesztés. Ezeknek a célja, hogy a potenciális kerékpározók tájékoztatását, navigálását, a fizikai biztonságérzetét és a komfortérzetét biztosítsa, vagy a meglévő szintjét emelje.  Azokat a turisztikai értékeket, amik önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy felkerekedjen az utazó értük, összekötik, hogy érdemes legyen értük útnak indulni. Ha 3-4 attrakció fel van fűzve egy kerékpárútra, azzal új turisztikai terméket lehet kínálni. Ehhez az kell, hogy a turista tudja, hol van az adott útvonal, biztosan megtalálja, legyen róla pontos információja, hogy mennyi idő alatt fogja tudni ezt teljesíteni, tudjon a vízvételi és tisztálkodási lehetőségekről, szervizekről. Esetleg legyen egy baj esetén hívható zöldszám. Ilyen típusú szolgáltatásfejlesztéseket kell elképzelni az említett pályázati anyagban. Ez érinti majd a balaton 20-30 kilométeres körzetét és a Tiszafüred-Hortobágy-Debrecen útvonalat is.

Tavaly az MTÜ és az MKSZ közös szervezésében külföldi és magyar újságírókkal jártak be kerékpáros túraútvonalakat: megismerték a tájat, gasztronómiát, fürdőket és krékpáros utakat. A sikerre való tekintettel erre idén is sor került. Ennek köszönhetően több százezer olvasóhoz jutottak el az újságírók élményei és tapasztalatai. A környező országok, kerékpáros turizmushoz is kapcsolódó turisztikai vásárain 2019-ben megmutatják Magyarországot: az MTÜ standján bemutatják az ország kerékpározási lehetőségeit is.

Egy szabadidős licenc-kártya igényló nyomtatvány már elérhető online. A kártyával bárki számára, aki elindul Magyarországon az MKSZ naptárában szereplő versenyek valamelyikén, biztosítás jár. Az MKSZ regisztrált adatbázisába ezzel bevonják a hobbistákat is.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.